Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, înainte de a începe consultările cu partidele parlamentare, că doreşte să se obţină o înţelegere politică pentru a relua ciclul legislativ pe legile justiţiei, cu responsabilitate şi transparenţă, care să ducă la modernizarea acestora. Iohannis a subliniat că el vrea să fie mediator, nu să încheie vreun pact cu partidele.
„Începem o rundă de consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare. I-am invitat pentru a discuta despre legile justiției. Este evident că legile justiției, în forma în care sunt ele valabile astăzi, trebuie regândite și trebuie modernizate, îmbunătățite. Este clar că, aici, obiectivul, cel puțin obiectivul meu, este să ajungem să avem legile corectate și să garantăm independența justiției. Pentru asta este, cu siguranță, nevoie de mai multe lucruri.
În primul rând, este nevoie de reluarea ciclului legislativ pe legile justiției, dar nu oricum. Este nevoie de o legiferare responsabilă, o legiferare transparentă, o legiferare care duce la modernizarea reală a legislației în materie. Pentru asta, este nevoie de discuții, este nevoie de transparență, este nevoie de discuții cu CSM, care garantează independența justiției și nu ca până acum, când aceste avize ale CSM au fost constant ignorate. Este nevoie de consultări cu toți partenerii din sistem, iar pe partea politică este clar că avem nevoie de o înțelegere, un acord între partidele parlamentare, pentru a relua acest ciclu legislativ și pentru a îmbunătăți legislația. Avem, de curând, opinia finală a Comisiei de la Veneția, cel mai autorizat organ în materie de justiție. Acele opinii, acele recomandări ale Comisiei de la Veneția trebuie luate foarte, foarte în serios. Sunt recomandări ale specialiștilor, sunt recomandări gândite pentru a ajuta România. Aceste recomandări sunt gândite pentru a ne ajuta. Este nevoie de citirea cu atenție și ele trebuie luate în seamă.
Eu nu vreau niciun pact cu PSD! Nu despre asta vorbim, nu știu cum a apărut ideea, dar cred că s-a înțeles greșit ce se întâmplă aici. Eu îmi doresc ca în aceste consultări să fiu văzut ca un mediator între partidele politice parlamentare. Nu doresc un pact cu PSD, nici cu ALDE, nici cu alții. Eu îmi doresc ca ei să se înțeleagă între ei, să se reia discuțiile pe legile justiției într-o formă considerabil îmbunătățită, ca la final să avem legi care realmente ajută sistemul de justiție din România. Cred că ceea ce s-ar putea obține, și sper să obțin acest lucru, este o înțelegere politică între partidele politice! Sistemul de justiție trebuie să fie independent și trebuie să fie stabil. Pentru aceasta, mai devreme sau mai târziu, este nevoie de consens, este nevoie de consens în Parlament, nu cu mine. Eu doresc să le explic acest lucru. Este nevoie de consens fiindcă altfel aceste legi vor fi mereu și mereu modificate, vor genera instabilitate și vor genera, în final, un sistem care nu funcționează optimal. Deci, ceea ce avem noi acum sunt legi care nu funcționează bine. Ați observat că după ce le-am promulgat, deja Guvernul a dat ordonanțe de urgență, și acestea foarte discutabile din punct de vedere constituțional, fiindcă legile așa cum au ieșit din Parlament pur și simplu nu sunt aplicabile”, a declarat Klaus Iohannis înainte de consultări.
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că este nevoie de consens la nivelul partidelor parlamentare asupra modificărilor la legile justiţiei, dar care trebuie să înceapă de la definiţia statului de drept. Tăriceanu a mai spus că trebuie acceptat un ministru tehnocrat la Justiţie.
Delegaţia PNL a ieşit de la consultările cu preşedintele Iohannis cu un mesaj pentru Coaliţia de guvernare. Ludovic Orban, preşedintele PNL, face apel la PSD şi ALDE să-l „mazilească” pe Dragnea.
Orban a spus că România se află la un punct de cotitură din cauza obsesiei lui Liviu Dragnea de a scăpa de condamnări şi a „ultraşilor” de a controla justiţia.
„Suntem pe punctul de a prelua preşedinţia Consiliului UE. În funcţie de cum îşi va exercita România funcţia, ţara noastră va fi respectată de partenerii europeni şi va putea fructifica avantajele pe care le are ca membru UE. Dar din cauza celor care au călcat în picioare independenţa justiţiei, care şi-au bătut joc de voinţa societăţii civile, de punctele de vedere ale experţilor din justiţie, de avertizările primite, există riscul ca România să sufere şi cetăţenii să fie sancţionaţi”, a spus Orban.
Preşedintele PNL a atras atenţia că e momentul ca partidele de la putere „să abandoneze susţinerea proiectului lui Dragnea”.
Președintele Klaus Iohannis are în tolbă arma unui referendum pe teme de justiție, pe care îl va iniția când consideră că este necesar. Cei de la USR i-a propus președintelui să inițieze în acest moment referendumul, din moment ce sunt strânse deja peste un milion de semnături pentru inițiativa ”Fără penali în funcții publice”.
Președintele PMP, Eugen Tomac, a surprins pe toată lumea, după consultările de la Cotroceni. El arată că nu se mai poate face nimic pe legile justiției și trebuie depusă o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, acesta fiind punctul de vedere susținut în fața președintelui Klaus Iohannis.
PMP a cerut la Cotroceni moţiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă
UPDATE Klaus Iohannis, declaraţii înainte de începerea consultărilor:
Este evident că legile justiţiei trebuie îmbunătăţite.
Obiectivul meu este să avem legile corectate şi săgarantămindependenţa justiţiei.
Este nevoie de reluarea ciclului legislativ pe legile justiţiei.
E nevoie de legiferare transparentă.
E nevoie de discuţii cu CSM, e nevoie de înţelegere politică, un acord cu partidlee parlamentare.
Avem opinia finală a Comisiei de la Veneţia.
Recomandările trebuie luate foarte în serios, sunt gândite pentru a ajuta România.
Eu nu vreau niciun pact cu PSD. Nu despre asta vorbim.
Eu doresc să fiu văzut ca un mediator între partidele parlamentare.
Eu doresc ca ei să se înţeleagă, să se reia discuţiile pe legile justiţiei, într-o formă îmbunătăţită.
Sper să obţin o înţelegere politică între partidele politice.
Este nevoie de consens în parlament, pentru că altfel aceste legi vor fi mereu modificate.
Acum avem legi care nu funcţionează bine. Legile nu sunt aplicabile.
Programul consultărilor va fi următorul:
15,00 – Partidul Social Democrat;
15,30 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor;
16,00 – Partidul Naţional Liberal;
16,30 – Uniunea Salvaţi România;
ora 17,00 – Uniunea Democrată Maghiară din România;
ora 17,30 – Partidul Mişcarea Populară;
ora 18,00 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.
Liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a declarat că Biroul Permanent Naţional al partidului se va reuni miercuri pentru a lua o decizie privind consultările iniţiate de preşedintele Klaus Iohannis pe tema legislaţiei din domeniul Justiţiei.