Klaus Iohannis, apel de ultimă oră către români. „Suntem deja într-o situație dificilă, într-un val doi!” VIDEO

Președintele Klaus Iohannis susţine marţi la Palatul Cotroceni, o conferință de presă în contextul creşterii cazurilor de COVID-19. Şeful statului va participa, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles. Pandemia de COVID-19 este unul dintre subiectele de discuţie la întâlnirea de la Bruxelles. 
Romania TV
13 oct. 2020, 15:32
Klaus Iohannis, apel de ultimă oră către români.

Declaraţii LIVE

-Suntem la debutul unei noi săptămâni în care, din păcate, vedem o creștere îngrijorătoare a epidemiei de Covid-19. Ne confruntăm cu o transmitere comunitară accentuată în Capitală și în multe județe, ce se reflectă în numărul de infectări și la ATI. Cel mai dramatic este că, în ciuda eforturilor uriașe ale medicilor, mulți, prea mulți români pierd zilnic lupta cu acest virus. În spatele statisticilor seci se află familii îndurerate.

– Suntem deja într-o situație dificilă, într-un val 2, și este imperativ să inversăm acest trend negativ. Nu trebuie să intrăm în panică, dar trebuie să fim transparenți pentru a-i face pe cei mai reticenți să conștientizeze realitatea situației. Doar împreună putem depăși această criză fără precedent. Fără un efort colectiv, va fi imposibil să reușim.

-Fac din nou apel la cetățeni să fie prudenți și să respecte reglementările. Dincolo de regulile preventive adoptate de autorități, sunt lucruri simple pe care le putem face.

– Dragi români, știu cât de grele și epuizante au fost aceste luni. Vom ajunge să ne bucurăm din nou de toate activitățile cu care eram obișnuiți cu atât mai repede cu cât vom stopa îmbolăvirile. Restricțiile sunt doar de moment. Unele activități la care renunțăm pot fi recuperate. Însă, viețile nu le mai putem aduce înapoi.

– Totodată, sănătatea celor care se îmbolnăvesc de Covid-19, odată afectată, este mult mai greu de redobândit. Contestările permanente întrețin o stare de neîncredere cu efecte nocive majore. Experineța din ultimele luni arată clar că situația poate fi ținută sub control prin normele sanitare și măsuri stricte. Acum avem mult mai multe informații medicale despre virus, iar autoritățile se adaptează permanent și învață inclusiv din propriile greșeli pentru a lua măsurile necesare.

-E mult mai uşor să respectăm acum măsurile decât să regretăm mai târziu că nu am făcut tot ce ţinea de noi. Să nu ne amăgim singuri. Vom putea depăşi cu bine perioada aceasta doar respectând regulile şi încurajându-i pe cei dragi să facă la fel.

-Vă mulţumesc!

Întrebări

-Potrivit datelor INSP, acel coeficient din Capitală este de peste 3, calculat de persoanele cu rezidență. Tot astăzi, GCS a calculat după domiciliu. V-au explicat reprezentanții guvernului de ce calculează diferit?

Iohannis: Este ciudat că două instituții guvernamentale dau două rezultate diferite. După părerea mea, este urgentă nevoie de corelare a datelor și să fie comunicate de urgență.

-Le recomandaţi românilor să poarte mască chiar şi în spaţiile deschise. Credeţi că e necesar acest lucru?

Iohannis: Este recomandarea pe care am făcut-o imediat după ce am făcut vizita la INSP. E o recomandare pe care o fac fiindcă eu sunt de aceeaşi părere ca experţii că e bine să purtăm mereu mască de protecţie când suntem în preajma altor persoane. Dacă această recomandare se va transforma în obligaţie, vom vedea ce vor stabili experţii.

-Legarea celor două porturi: Constanța și Gdansk. Care va fi sursa de finanțare?

Iohannis: Sunt două mega proiecte de infrastructură care au fost discutate și în 2018, aici, la București. Între timp, s-au făcut pași importanți, s-au asociat Camere de Comerț, s-a început construirea unui fond de investiții și eu cred că săptămâna viitoare, când vom avea o întrunire în format video, vom face noi pași în direcția realizării acesto proiecte. Fiind proiecte foarte mari, nu pot spune un interval de timp, dar este important de înțeles că sunt vitale pentru regiunea noastră fiindcă vor face legătura pe axa Nord-Sud, de mare interes și pentru țara noastră.

-Vă asumaţi organizarea alegerilor parlamentare din decembrie?

Iohannis: Din păcate, această evoluţie a pandemiei e de observat nu doar la noi, ci şi în alte ţări. Guvernul şi eu şi alte autorităţi ne-am strâduit şi ne străduim în continuare să facem tot ce e posibil pentru prevenirea răspândirii epidemiei la noi în ţară. Nu am ajuns încă într-o situație critică în ce privește locurile de la ATI, în continuare se extind aceste facilități. Este clar că în acest moment trebuie să luăm măsuri mai hotărâte. Pe de altă parte, trebuie să vedem în ce societate vrem să trăim: într-una panicardă, care se ascunde, sau într-una care vrea democrație. Esența stă în alegeri. Este obligatorie realizarea unor alegeri libere în decembrie, pentru a avea un nou Parlament cu puteri depline.

-Este pregătit sistemul de învățământ pentru educație exclusiv online?

Iohannis: Trebuie să evităm știri panicarde și descirerea unor situații extreme care, teoretic, sunt posibile. Eu cred că autoritățile trebuie să mențină școala în funcțiune cât se poate. În măsura în care va crește numărul de infecții, se va trece la online, dar nu peste tot și nu deodată. Din martie, s-au făcut mari progrese în sistemul online din România. Toți au învățat să folosescă online și acesta este un proces, nu este o situație care se schimbă imediat. Este un proces de implicare pentru toți și da, s-au făcut progrese semnificative.

-Ieri, Ludovic Orban a declarat că va propune măsuri de restricție. Sunteți personal cu restricționarea evenimentelor personale?

Iohannis: Aceste lucruri vor fi analizate în primul rând de către experți. Ce vă pot spune este că, în situația unei creșteri evidente a cazurile, este evident că este nevoie de anumite restricții. Care sunt aceste măsuri va fi propus de experți și aprobat de guvern.

-Cum comentaţi toate criticile aduse de Patriarhia Română Guvernului, după ce Guvernul a anunţat anularea pelerinajelor?

Iohannis: Cred că un dialog direct între cele două ar duce la soluţii mai bune.

-Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege cu privire la acordarea unui stimulent pentru personalul din învăţământ?

Iohannis: Nu am citit proiectul, nu a ajuns la mine. Când va ajunge la mine voi consulta Guvernul şi vom lua decizii împreună. Evident că personalul didactic merită. La fel şi personalul medical.

-Starea de alertă. Consideraţi că ar trebui prelungită?

Iohannis: E clar că trebuie prelungită şi sunt convins că va fi prelungită.

-De ce nu consideraţi reinstaurarea stării de urgenţă în anumite zone? Multe ţări au revenit la starea de urgenţă?

Iohannis: Comparaţia cu alte ţări e mai complicată. Ce declarată alte ţări e similar cu ce se numeşte la noi starea de alertă. Din acest motiv s-a creat o lege specială pentru această stare de alertă. Nu e nevoie acum de starea de urgenţă.

Pe agenda de discuţii a reuniunii se află subiecte referitoare la pandemia de COVID-19, viitoarele relaţii dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie, precum şi combaterea schimbărilor climatice. Totodată, liderii europeni vor aborda şi teme cu privire la relaţiile externe ale Uniunii Europene, informează Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte pandemia de COVID-19, discuţiile se vor concentra pe aspecte precum: stadiul actual al răspândirii virusului, măsurile de limitare a răspândirii acestuia, impactul economico-social al pandemiei şi necesitatea redresării economice, precum şi dezvoltarea de vaccinuri împotriva COVID-19.

„Preşedintele Klaus Iohannis va exprima preocuparea cu privire la ritmul accelerat de creştere a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19 la nivel european, context în care va pleda pentru o coordonare sporită între statele membre ale Uniunii Europene. De asemenea, preşedintele României va susţine restabilirea, cât mai curând posibil, a celor patru libertăţi de circulaţie în cadrul Pieţei Interne a Uniunii şi se va pronunţa pentru menţinerea deschisă a fluxurilor de aprovizionare între statele membre”, arată Administraţia Prezidenţială.

Liderii Uniunii vor aborda şi stadiul şi perspectivele negocierilor în curs privind viitorul acord de parteneriat dintre UE şi Marea Britanie, precum şi măsurile de pregătire în contextul finalizării perioadei de tranziţie, la 31 decembrie.

Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia faptul că implementarea corespunzătoare a Acordului de retragere în toate elementele sale de către autorităţile britanice reprezintă o premisă fundamentală în construirea viitoarei relaţii a Uniunii cu Regatul Unit.

De asemenea, şeful statului va evidenţia faptul că ţara noastră sprijină în continuare încheierea unui parteneriat cuprinzător între Uniunea Europeană şi Marea Britanie, care să reflecte potenţialul strategic al relaţiei dintre cele două părţi, precizează Administraţia Prezidenţială.

Liderii UE vor avea discuţii referitoare la propunerea făcută de Comisia Europeană de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până la sfârşitul anului 2030 comparativ cu 1990.

În acest context, preşedintele Iohannis va menţiona că această propunere va necesita identificarea unor mecanisme adecvate de punere în aplicare, care să fie adaptate nevoilor specifice ale statelor membre.

„În definirea acestor mecanisme va trebui să se ţină cont de eforturile de decarbonizare anterioare, de diferenţele între statele membre şi de stadiile diferite de dezvoltare a acestora, astfel încât ţările membre ale Uniunii mai puţin prospere să nu fie dezavantajate”, arată sursa citată.

Şeful statului va sublinia faptul că este important să se menţină un cadru flexibil care să permită statelor membre ale Uniunii să identifice cele mai potrivite soluţii pentru asigurarea tranziţiei verzi. El va pleda pentru dreptul statelor membre de a-şi stabili mix-ul energetic.

În pregătirea reuniunii de la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis va avea, marţi, o videoconferinţă bilaterală cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
Playtech.ro
Și-a modificat CNP-ul la 14 ani, ca să poată lucra: ”Construiam ceva, când puteam să bat mingea!”
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Scandal în lumea manelelor. S-au aruncat cuvinte grele și a fost necesară intervenția polițiștilor
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după ce a ieșit din cabinet, greșeala lui majoră a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul dentistei din Brăila! Aceasta ar fi fost ucisă de mafia basarabeană! Declarațiile făcute de rudele presupusului criminal
Capital.ro
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are Guvernul României
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Rusia desfășoară noi exerciții cu lansatoare mobile de rachete nucleare Yars
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!