Klaus Iohannis, apel de ultimă oră către români. „Suntem deja într-o situație dificilă, într-un val doi!” VIDEO

Președintele Klaus Iohannis susţine marţi la Palatul Cotroceni, o conferință de presă în contextul creşterii cazurilor de COVID-19. Şeful statului va participa, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles. Pandemia de COVID-19 este unul dintre subiectele de discuţie la întâlnirea de la Bruxelles. 
Romania TV
13 oct. 2020, 15:32
Klaus Iohannis, apel de ultimă oră către români.

Declaraţii LIVE

-Suntem la debutul unei noi săptămâni în care, din păcate, vedem o creștere îngrijorătoare a epidemiei de Covid-19. Ne confruntăm cu o transmitere comunitară accentuată în Capitală și în multe județe, ce se reflectă în numărul de infectări și la ATI. Cel mai dramatic este că, în ciuda eforturilor uriașe ale medicilor, mulți, prea mulți români pierd zilnic lupta cu acest virus. În spatele statisticilor seci se află familii îndurerate.

– Suntem deja într-o situație dificilă, într-un val 2, și este imperativ să inversăm acest trend negativ. Nu trebuie să intrăm în panică, dar trebuie să fim transparenți pentru a-i face pe cei mai reticenți să conștientizeze realitatea situației. Doar împreună putem depăși această criză fără precedent. Fără un efort colectiv, va fi imposibil să reușim.

-Fac din nou apel la cetățeni să fie prudenți și să respecte reglementările. Dincolo de regulile preventive adoptate de autorități, sunt lucruri simple pe care le putem face.

– Dragi români, știu cât de grele și epuizante au fost aceste luni. Vom ajunge să ne bucurăm din nou de toate activitățile cu care eram obișnuiți cu atât mai repede cu cât vom stopa îmbolăvirile. Restricțiile sunt doar de moment. Unele activități la care renunțăm pot fi recuperate. Însă, viețile nu le mai putem aduce înapoi.

– Totodată, sănătatea celor care se îmbolnăvesc de Covid-19, odată afectată, este mult mai greu de redobândit. Contestările permanente întrețin o stare de neîncredere cu efecte nocive majore. Experineța din ultimele luni arată clar că situația poate fi ținută sub control prin normele sanitare și măsuri stricte. Acum avem mult mai multe informații medicale despre virus, iar autoritățile se adaptează permanent și învață inclusiv din propriile greșeli pentru a lua măsurile necesare.

-E mult mai uşor să respectăm acum măsurile decât să regretăm mai târziu că nu am făcut tot ce ţinea de noi. Să nu ne amăgim singuri. Vom putea depăşi cu bine perioada aceasta doar respectând regulile şi încurajându-i pe cei dragi să facă la fel.

-Vă mulţumesc!

Întrebări

-Potrivit datelor INSP, acel coeficient din Capitală este de peste 3, calculat de persoanele cu rezidență. Tot astăzi, GCS a calculat după domiciliu. V-au explicat reprezentanții guvernului de ce calculează diferit?

Iohannis: Este ciudat că două instituții guvernamentale dau două rezultate diferite. După părerea mea, este urgentă nevoie de corelare a datelor și să fie comunicate de urgență.

-Le recomandaţi românilor să poarte mască chiar şi în spaţiile deschise. Credeţi că e necesar acest lucru?

Iohannis: Este recomandarea pe care am făcut-o imediat după ce am făcut vizita la INSP. E o recomandare pe care o fac fiindcă eu sunt de aceeaşi părere ca experţii că e bine să purtăm mereu mască de protecţie când suntem în preajma altor persoane. Dacă această recomandare se va transforma în obligaţie, vom vedea ce vor stabili experţii.

-Legarea celor două porturi: Constanța și Gdansk. Care va fi sursa de finanțare?

Iohannis: Sunt două mega proiecte de infrastructură care au fost discutate și în 2018, aici, la București. Între timp, s-au făcut pași importanți, s-au asociat Camere de Comerț, s-a început construirea unui fond de investiții și eu cred că săptămâna viitoare, când vom avea o întrunire în format video, vom face noi pași în direcția realizării acesto proiecte. Fiind proiecte foarte mari, nu pot spune un interval de timp, dar este important de înțeles că sunt vitale pentru regiunea noastră fiindcă vor face legătura pe axa Nord-Sud, de mare interes și pentru țara noastră.

-Vă asumaţi organizarea alegerilor parlamentare din decembrie?

Iohannis: Din păcate, această evoluţie a pandemiei e de observat nu doar la noi, ci şi în alte ţări. Guvernul şi eu şi alte autorităţi ne-am strâduit şi ne străduim în continuare să facem tot ce e posibil pentru prevenirea răspândirii epidemiei la noi în ţară. Nu am ajuns încă într-o situație critică în ce privește locurile de la ATI, în continuare se extind aceste facilități. Este clar că în acest moment trebuie să luăm măsuri mai hotărâte. Pe de altă parte, trebuie să vedem în ce societate vrem să trăim: într-una panicardă, care se ascunde, sau într-una care vrea democrație. Esența stă în alegeri. Este obligatorie realizarea unor alegeri libere în decembrie, pentru a avea un nou Parlament cu puteri depline.

-Este pregătit sistemul de învățământ pentru educație exclusiv online?

Iohannis: Trebuie să evităm știri panicarde și descirerea unor situații extreme care, teoretic, sunt posibile. Eu cred că autoritățile trebuie să mențină școala în funcțiune cât se poate. În măsura în care va crește numărul de infecții, se va trece la online, dar nu peste tot și nu deodată. Din martie, s-au făcut mari progrese în sistemul online din România. Toți au învățat să folosescă online și acesta este un proces, nu este o situație care se schimbă imediat. Este un proces de implicare pentru toți și da, s-au făcut progrese semnificative.

-Ieri, Ludovic Orban a declarat că va propune măsuri de restricție. Sunteți personal cu restricționarea evenimentelor personale?

Iohannis: Aceste lucruri vor fi analizate în primul rând de către experți. Ce vă pot spune este că, în situația unei creșteri evidente a cazurile, este evident că este nevoie de anumite restricții. Care sunt aceste măsuri va fi propus de experți și aprobat de guvern.

-Cum comentaţi toate criticile aduse de Patriarhia Română Guvernului, după ce Guvernul a anunţat anularea pelerinajelor?

Iohannis: Cred că un dialog direct între cele două ar duce la soluţii mai bune.

-Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege cu privire la acordarea unui stimulent pentru personalul din învăţământ?

Iohannis: Nu am citit proiectul, nu a ajuns la mine. Când va ajunge la mine voi consulta Guvernul şi vom lua decizii împreună. Evident că personalul didactic merită. La fel şi personalul medical.

-Starea de alertă. Consideraţi că ar trebui prelungită?

Iohannis: E clar că trebuie prelungită şi sunt convins că va fi prelungită.

-De ce nu consideraţi reinstaurarea stării de urgenţă în anumite zone? Multe ţări au revenit la starea de urgenţă?

Iohannis: Comparaţia cu alte ţări e mai complicată. Ce declarată alte ţări e similar cu ce se numeşte la noi starea de alertă. Din acest motiv s-a creat o lege specială pentru această stare de alertă. Nu e nevoie acum de starea de urgenţă.

Pe agenda de discuţii a reuniunii se află subiecte referitoare la pandemia de COVID-19, viitoarele relaţii dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie, precum şi combaterea schimbărilor climatice. Totodată, liderii europeni vor aborda şi teme cu privire la relaţiile externe ale Uniunii Europene, informează Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte pandemia de COVID-19, discuţiile se vor concentra pe aspecte precum: stadiul actual al răspândirii virusului, măsurile de limitare a răspândirii acestuia, impactul economico-social al pandemiei şi necesitatea redresării economice, precum şi dezvoltarea de vaccinuri împotriva COVID-19.

„Preşedintele Klaus Iohannis va exprima preocuparea cu privire la ritmul accelerat de creştere a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19 la nivel european, context în care va pleda pentru o coordonare sporită între statele membre ale Uniunii Europene. De asemenea, preşedintele României va susţine restabilirea, cât mai curând posibil, a celor patru libertăţi de circulaţie în cadrul Pieţei Interne a Uniunii şi se va pronunţa pentru menţinerea deschisă a fluxurilor de aprovizionare între statele membre”, arată Administraţia Prezidenţială.

Liderii Uniunii vor aborda şi stadiul şi perspectivele negocierilor în curs privind viitorul acord de parteneriat dintre UE şi Marea Britanie, precum şi măsurile de pregătire în contextul finalizării perioadei de tranziţie, la 31 decembrie.

Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia faptul că implementarea corespunzătoare a Acordului de retragere în toate elementele sale de către autorităţile britanice reprezintă o premisă fundamentală în construirea viitoarei relaţii a Uniunii cu Regatul Unit.

De asemenea, şeful statului va evidenţia faptul că ţara noastră sprijină în continuare încheierea unui parteneriat cuprinzător între Uniunea Europeană şi Marea Britanie, care să reflecte potenţialul strategic al relaţiei dintre cele două părţi, precizează Administraţia Prezidenţială.

Liderii UE vor avea discuţii referitoare la propunerea făcută de Comisia Europeană de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până la sfârşitul anului 2030 comparativ cu 1990.

În acest context, preşedintele Iohannis va menţiona că această propunere va necesita identificarea unor mecanisme adecvate de punere în aplicare, care să fie adaptate nevoilor specifice ale statelor membre.

„În definirea acestor mecanisme va trebui să se ţină cont de eforturile de decarbonizare anterioare, de diferenţele între statele membre şi de stadiile diferite de dezvoltare a acestora, astfel încât ţările membre ale Uniunii mai puţin prospere să nu fie dezavantajate”, arată sursa citată.

Şeful statului va sublinia faptul că este important să se menţină un cadru flexibil care să permită statelor membre ale Uniunii să identifice cele mai potrivite soluţii pentru asigurarea tranziţiei verzi. El va pleda pentru dreptul statelor membre de a-şi stabili mix-ul energetic.

În pregătirea reuniunii de la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis va avea, marţi, o videoconferinţă bilaterală cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Playtech.ro
Când vine Moș Crăciun în 2024? Seara în care se pun darurile sub brad
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Viscol pe 26 și 27 decembrie. Harta cu zonele îngropate de zăpadă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Liderii bisericilor creștine din Siria sfătuiesc enoriașii să reducă sărbătorile de Crăciun din cauza temerilor de securitate
MediaFlux
MAJORARE de PENSIE, după SĂRBĂTORI. Lista CREȘTERILOR de venituri, din IANUARIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!