Președintele Klaus Iohannis participă la ceremonia încoronării Regelui Charles al III-lea

Preşedintele Klaus Iohannis participă, vineri şi sâmbătă, la ceremonia şi la festivităţile prilejuite de încoronarea Regelui Charles al III-lea şi a Reginei Camilla, anunţă Administraţia Prezidenţială.
Filip Stan
04 mai 2023, 15:43
Președintele Klaus Iohannis participă la ceremonia încoronării Regelui Charles al III-lea

Preşedintele Klaus Iohannis va fi prezent, vineri seara, la recepţia oferită de Regele Charles al III-lea şefilor de delegaţii la Palatul Buckingham. Şeful statului va participa, sâmbătă, la ceremonia încoronării Regelui Charles al III-lea şi a Reginei Camilla, care va avea loc la Westminster Abbey, a anunțat Administrația Prezidențială.

Charles, în vârstă de 74 de ani, va fi încoronat oficial sâmbătă. Este cel mai în vârstă suveran care a urcat pe tron într-o linie genealogică ce datează de 1.000 de ani, când i-a succedat mamei sale extrem de populare, regina Elisabeta, după moartea acesteia în septembrie anul trecut. Aceasta a domnit timp de 70 de ani.

„Cred că suntem cu toţii destul de surprinşi de cât de bine a început regele Charles”, a declarat pentru Reuters autoarea regală Tina Brown.

Citește și: FOTO: Decizie neașteptată: portretul Regelui Charles, inscripționat pe o monedă, alături de figura unui vrăjitor

 

Regele Charles III va refolosi robele îmbrăcate de bunicul său la încoronare

Regele Charles III va îmbrăca, în timpul încoronării de sâmbătă, hainele grele aurite purtate de strămoşii săi, inspirate de ţinutele religioase şi menite să evoce natura divină a regalităţii, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook  Distribuie pe Twitter  Distribuie pe Email

Majoritatea hainelor au fost deja purtate de bunicul lui Charles, regele George al VI-lea, la încoronarea sa în 1937, şi de străbunicul monarhului, regele George al V-lea, în 1911.

Deşi este obişnuit să poarte unele dintre aceste haine istorice, regele va folosi altele din încoronările anterioare „în interesul durabilităţii şi eficienţei”, a explicat Palatul Buckingham.

Iată veştmintele pe care regele Charles le va purta la ceremonie, în ordinea apariţiei.

Citește și: Regele Charles face angajări! Salariul pe care îl oferă este uriaş: „Acest job te va inspira!” GALERIE FOTO

 

Robe of State

„Roba” – o pelerină lungă brodată în catifea – sunt purtate de monarhi la sosirea la Westminster Abbey. Charles o va purta pe cea pe care o avea George al VI-lea, din catifea purpurie.

Căptuşeala şi dantelă robei de stat au fost păstrate până la încoronare de Ede şi Ravenscroft, cel mai vechi croitor din Londra, care a făcut articole de îmbrăcăminte pentru toate încoronările de la regele William al III-lea şi regina Maria a II-a în 1689.

 

Cămaşa albă de in

Suveranul va purta o cămaşă simplă de in alb pentru ungerea sa cu uleiul sfânt, Sfântul Cris.

Tunica Colombium Sindonis

În latină, Colombium Sindonis este o haină purtată după ungere. Această tunică din in alb, fără mâneci, are un guler simplu închis cu un singur nasture. A fost purtată de regele George al VI-lea.

 

Supertunica

„Supertunica” este o mantie de mătase aurie strălucitoare cu mâneci lungi, purtată după ceremonia de ungere. Haina a fost confecţionată pentru regele George al V-lea şi a fost purtată şi de regele George al VI-lea, precum şi de regina Elizabeth a II-a în 1953. Cântăreşte în jur de două kilograme.

Stilul său s-a schimbat puţin din epoca medievală şi este inspirat de îmbrăcămintea religioasă. Mătasea este învelită în bucăţi fine de aur.

 

Centura încoronării

De asemenea, datând din 1937, „Coronation Sword Belt” este confecţionată din ţesătură brodată cu aur şi are o închizătoare de aur. Este plasată în jurul taliei monarhului, pe „supertunică”.

Catarama centurii are embleme naţionale. Închizătoarea sa este folosită pentru a fixa „sabia ofrandei”, care ar trebui să protejeze binele şi să pedepsească răul.

 

Stola regală

Stola lungă şi îngustă de mătase brodată cu aur este purtată pe umerii monarhului. Este asemănătoare cu stolele purtate de preoţi sau episcopi.

 

Mantia imperială

La fel ca „supertunica”, mantia imperială este o altă haină impresionantă a încoronării.

Haina lungă, care coboară până la podea, se poartă peste supertunică. A fost creată pentru încoronarea regelui George al IV-lea în 1821 şi va fi cea mai veche haină folosită la ceremonia de sâmbătă.

Este realizată din pânză aurie împletită cu fire colorate. Este închisă la nivelul pieptului printr-o clemă de aur reprezentând un vultur. Motivele de pe mantie reprezintă trandafiri roşii, ciulini albaştri, trifoi verde, flori de crini şi vulturi. Cântăreşte între trei şi patru kilograme. William, fiul cel mare al regelui Charles şi moştenitorul tronului, îl va ajuta pe tatăl său să o îmbrace.

 

Mănuşa încoronării

Monarhul va purta pe mâna dreaptă această mănuşă unică de piele albă, cu care va ţine sceptrul suveranului şi crucea în timpul ceremoniei.

Această mănuşă a fost făcută pentru regele George al VI-lea. Manşeta este brodată cu embleme naţionale precum trandafiri, trifoi, ciulini şi ghinde în fire metalice aurii.

 

Veştmintele de ceremonie

Purtate la ieşirea din mănăstire, veşmintele de ceremonie sunt mai personalizate decât cele de stat purtate la intrarea în biserică.

Regele o va purta pe cea a bunicului său George al VI-lea, în catifea de mătase mov brodată cu aur.

 

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
După atacul ursului din Bucegi, un alt animal SĂLBATIC a luat cu ASALT LITORALUL. Turiștii de la Marea Neagra au fost îngroziți VIDEO
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Rămâi fără certificatul de înmatriculare. Se reține pe loc talonul auto și iei amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Tânăra care îi acuză pe rugbiștii francezi Hugo Auradou și Oscar Jegou de agresiune sexuală a fost externată din spital
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'