Vizita şefului OMC face parte dintr-o serie de întâlniri care au scopul de a consolida cooperarea economică internațională din cadrul și prin intermediul OMC, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
În debutul întrevederii, Roberto Azevedo a apreciat „progresele semnificative pe care România le-a făcut în ultima perioadă, ca membru al Uniunii Europene și ca economie de piață consolidată”, se arată în comunicat.
Conform sursei citate, printre subiectele discutate s-au aflat și tendințele globale actuale în domeniul politicilor economice, precum și teme aflate pe agenda reuniunii G20 de la Hamburg, din 7-8 iulie.
„În ciuda faptului că politicile comerciale sunt aproape permanent supuse tentațiilor protecționiste, au fost evidențiate progresele economiei mondiale tocmai în contextul oportunităților economice oferite de comerțul liber”, se arată în comunicat.
Totodată, președintele Iohannis a apreciat rolul și contribuțiile OMC la cooperarea economică internațională, prin promovarea liberalizării comerțului internațional. „De asemenea, a fost subliniată ideea că procesul de liberalizare a schimburilor comerciale a adus beneficii deopotrivă țărilor dezvoltate și celor aflate în dezvoltare, prin accesul la produse de calitate superioară, crearea de locuri de muncă, sporirea fluxului de investiții străine directe, transferul de tehnologii și inovații”, se precizează în comunicat.
Potrivit Administrației Prezidențiale, în cadrul discuțiilor s-a arătat că beneficiile comerțului liber sunt cu atât mai evidente cu cât politicile economice se vor raporta, în mod consecvent, la principiile economiei de piață, prin promovarea liberului schimb nu doar la nivelul relațiilor economice internaționale, ci și în raport cu mediile de afaceri de la nivel național.
Totodată, șeful statului a menționat faptul că orientarea către competitivitate necesită și o flexibilitate sporită, în special în sfera pieței muncii.
„În acest sens, se impune regândirea profundă a rolului sistemului educațional în dezvoltarea unei economii dinamice și inovative, prin care să fie valorificate avantajele competitive de care dispunem și, în plus, să fie prefigurate soluții prospective pentru economia viitorului, bazată tot mai mult pe digitalizare și inovație tehnologică”, se spune în comunicat.
De asemenea, au fost abordate și provocările actuale cu care se confruntă Uniunea Europeană, nu doar cele referitoare la Brexit, ci și cele privitoare la politicile prin care statele membre încearcă să susțină sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, antreprenoriatul, creativitatea și inovația, se mai arată în comunicat.