Pe 4 septembrie, Klaus Iohannis le-a transmis președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, că dorește să adreseze Parlamentului un mesaj pe 16 septembrie.
Președintele a precizat, luni, că va aborda cu această ocazie chestiunea imigranților, dar a punctat că nu trebuie să ceară niciun mandat pentru a reprezenta România la Consiliul European.
„Este posibilă o consultare a Parlamentului, dar nu este uzuală. Președintele României nu trebuie să ceară niciun mandat pentru a reprezenta România la Consiliul European. Este de dorit să se cunoască părerea nu numai a partidelor și a politicienilor, ci și a Parlamentului„, a spus Klaus Iohannis, întrebat dacă este de părere că Parlamentul ar trebui să ia o decizie în ceea ce privește soarta refugiaților.
Viceprim-ministrul pentru securitate națională, Gabriel Oprea, a prezentat luni, la reuniunea extraordinară a Consiliului Justiție și Afaceri Interne de la Bruxelles, mandatul încredințat de președintele Iohannis și de premierul Ponta, care prevede că România nu este de acord cu impunerea unor cote obligatorii de imigranți de către Comisia Europeană.
„Vicepremierul a arătat că, potrivit mandatului, România va participa la mecanismul de relocare, prin preluarea unui număr de 1.705 solicitanți de azil din Italia și Grecia, precum și a încă 80 de persoane din afara Uniunii Europene și nu este de acord cu impunerea unor cote obligatorii de către Comisia Europeană„, potrivit MAI.
Joi, urmează să se reunească, în ședință, Consiliul Suprem de Apărare a Tării.
CITEŞTE ŞI: Klaus Iohannis, după o discuţie cu preşedintele CE: „România respinge cotele obligatorii”