UPDATE ONG-urile participante la consultările de la Cotroceni au declarat pentru presă, după discuţiile cu Klaus Iohannis, că preşedintele este hotărât să convoace referendumul pentru Justiţie în ziua alegerilor europarlamentare.
ONG-iştii au precizat că, în momentul în care a început întâlnirea, preşedintele s-a aşezat şi a spus: ”Sunt hotărât să convoc referendumul”.
Cătălin Teniţă, unul dintre participanţii la discuţii, a scris pe Facebook după întâlnire:
„26 mai – alegeri europarlamentare + referendum pe justiție.
Întrebare simpla (sau întrebări), care să facă diferența între valorile pe care le susținem. Un referendum pentru justiție și pentru Europa.
Președintele va iniția procedura cel târziu sapt viitoare”.
Elena Ghioc, fondator al organizaţiei Iniţiativa România, a anunţat, marţi, că preşedintele Klaus Iohannis a transmis, în cadrul întâlnirii cu reprezentanţi ai societăţii civile, că referendumul pe tema Justiţiei va fi organizat pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.
„Există o concluzie şi aceea va fi că vom avea referendum pe tema Justiţiei, preşedintele Klaus Iohannis tocmai ne-a anunţat la întâlnirea de astăzi cu reprezentanţi ai societăţii civile. (…) Noi ne-am dus să solicităm demararea acestui referendum, am primit această veste bună că se va întâmpla (…) în ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai 2019”, a afirmat Elena Ghioc.
________
UPDATE Consultările au început la ora 15.00, aşa cum era anunţat programul.
La întâlniri participă reprezentanţi ai Funky Citizens, Expert Forum, Centrul de Resurse Juridice, Iniţiativa România, Asociaţia Decembrie 89, FreedomHouse România, Centrul Român de Politici Europene, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul pentru Inovare Publică, Geeks for Democracy, #Rezistenţa, Vă Vedem din Sibiu, Curaj înainte, Umbrela Anticorupţie Cluj-Napoca, VeDem Just, Active Watch, Consiliul Tineretului din România, Grupul pentru Dialog Social, Corupţia Ucide, dar şi jurnalistele Emilia Şercan şi Mădălina Roşca.
________
Consultările preşedintelui Iohannis cu reprezentanţii societăţii civile vor avea loc marţi, la ora 15.00, potrivit agendei şefului statului anunţată de Administraţia Prezidenţială.
Săptămâna trecută, mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au scris pe Facebook că au primit şi au acceptat invitaţia de a participa la consultările şefului statului cu privire la oportunitatea organizării unui referendum pe justiţie. Printre aceştia se numără Elena Calistru (Funky Citizens), Cătălin Teniţă, jurnalista Emilia Şercan.
„Am primit (şi acceptat) o invitaţie de a participa la consultările Preşedintelui cu o parte din organizaţiile din societatea civilă cu privire la oportunitatea organizării unui referendum pe justiţie. Se întâmplă marţi, la Cotroceni. Aşa că am nevoie de inteligenţa voastră colectivă – voi cum simţiţi acest posibil referendum deodată cu europarlamentarele? Strică, ajută? Cum ar trebui să sune întrebarea?”, a scris Elena Calistru pe contul său de Facebook.
Preşedintele Klaus Iohannis declara marţea trecută că este ”aproape hotărât” să convoace referendum naţional pe tema justiţiei pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.
Ulterior, Klaus Iohannis a declarat, la Gala TNL, unde a primit premiul „Garantul Democraţiei”, că, pentru a da românilor votul înapoi, a început să reevalueze ideea unui referendum. El a afirmat că din cauza PSD România nu s-a dezvoltat mai mult, din cauza PSD România nu s-a dezvoltat mai bine.
„Pentru a da românilor votul înapoi am început să reevaluez ideea unui referendum. Fiindcă doar aşa românii pot arăta că nu mai sunt de acord cu felul în care PSD strică legile justiţiei, îşi bate joc de ţară, îşi bate joc de români. Am invitat deja pentru începutul săptămânii viitoare pe foarte mulţi români interesaţi, cu care voi avea consultări pe tema referendumului, fiindcă îmi doresc un referendum bine organizat, bine gândit, un referendum în parteneriat cu societatea civilă, cu partidele politice de bună-credinţă şi împreună cu românii şi cu voi!, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.