UPDATE Şeful statului le-a transmis diplomaţilor români că trebuie valorificat capitalul de încredere al preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.
„Pentru România rămân în continuare de îndeplinit câteva obiective: aderarea la spaţiul Schengen (…) şi aderarea la zona euro când toate condiţiile vor fi îndeplinite. Trebuie să valorificăm eficient capitalul de încredere al preşedinţiei Consiliului UE, iar dumneavoastră, ca şefi de misiuni, puteţi avea un rol esenţial în atingerea acestui obiectiv”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu şefii de misiuni şi consulii generali, cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.
La eveniment participă şi ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba.
Klaus Iohannis a declarat că Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii a devenit în această perioadă „mai robust şi a dobândit mai multă substanţă şi durabilitate”.
„Parteneriatul strategic cu SUA, pilon esenţial al politicii externe a României, a devenit în această perioadă mai robust şi a dobândit şi mai multă substanţă şi durabilitate. Anvergura relaţiilor noastre politice a ajuns la un punct maxim după vizitele mele de la Casa Albă din 2017 şi cea de săptămâna trecută”, a spus şeful statului.
Relaţia cu Republica Moldova reprezintă o prioritate de prim rang pentru România, a declarat marţi preşedintele Klaus Iohannis.
„Este necesar să acordăm, în continuare, o atenţie deosebită şi consolidării altor parteneriate şi relaţii strategice bilaterale. (…) Relaţia cu Republica Moldova reprezintă o prioritate de prim rang pentru România şi pentru mine personal”, a spus şeful statului.
______
Potrivit agendei şefului statului, întâlnirea va avea loc la ora 12,00, scrie agerpres.ro.
Reuniunea se desfăşoară de luni până joi la Bucureşti şi este organizată de Ministerul Afacerilor Externe. Invitaţii speciali ai reuniunii sunt vicepremierul şi ministrul Afacerilor Externe al Bulgariei, Ekaterina Zaharieva, şi ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Moldovei, Nicolae Popescu.
Anul trecut, preşedintele Klaus Iohannis declara că în politica externă a României nu este loc pentru „experimente discutabile în nume personal, amatorism, gafe diplomatice”.
„Stabilitatea şi predictibilitatea politicii externe a României sunt esenţiale pentru credibilitatea noastră ca actor extern. (…) În politica externă a României nu e loc pentru experimente discutabile în nume personal, amatorism, gafe diplomatice, pentru că toate acestea sunt foarte păguboase pentru interesele şi obiectivele noastre naţionale”, a afirmat Iohannis la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu şefii de misiuni şi consulii generali de anul trecut.
El arăta şi că fundamentele politicii externe rămân aceleaşi, indicând întărirea Parteneriatului strategic cu SUA şi creşterea rolului şi eficienţei în UE şi NATO.