Iohannis: Guvernul să încurajeze fermierii mici şi mijlocii să se asocieze, pentru ca ei să devină mai competitivi, mai productivi

Klaus Iohannis a declarat, joi, la deschiderea Târgului Indagra 2017, că Guvernul trebuie "să încurajeze fermierii mici şi mijlocii să se asocieze, pentru ca ei să devină mai competitivi, mai productivi şi, astfel, să iasă din capcana agriculturii la scară mică". 
Romania TV
26 oct. 2017, 05:57
Iohannis: Guvernul să încurajeze fermierii mici şi mijlocii să se asocieze, pentru ca ei să devină mai competitivi, mai productivi

„România beneficiază de un potențial imens în agricultură, pe care însă trebuie să îl valorificăm în mod inteligent și durabil. România deține a șasea cea mai mare suprafață agricolă din Uniunea Europeană, suntem în primii 10 exportatori de grâu și porumb la nivel global, avem tot ceea ce ne trebuie pentru ca țara noastră să se impună ca o veritabilă forță în domeniul agricol și alimentar. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie recuperate întârzierile și eliminate unele neajunsuri. De exemplu, în prima jumătate a anului, importurile de produse agroalimentare au fost de aproape 3,5 miliarde de euro, în creștere cu 17% față de anul trecut. Exporturile noastre însă au crescut cu doar 4,5%, ceea ce a atras un deficit comercial de peste 1 miliard de euro numai din produsele agricole. În această privință, este esențial să ieșim din cercul vicios prin care exportăm materii prime, deci implicit subvenții, și importăm produse cu valoarea adăugată ridicată.
De aceea este important ca evoluțiile din agricultură să îmbogățească lanțul valoric, prin dezvoltarea sectorului zootehnic și a industriei alimentare. Evident, acestea sunt probleme structurale cu care agricultura României nu se confruntă doar de ieri, de azi, ci de mulți ani”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful Statului a mai spus că „la noi, fermele mici, cu suprafețe sub 10 hectare, au o pondere de sub 98% din totalul fermelor existente, în timp ce, în țările cu agricultură performantă, fermele competitive au în general suprafețe de peste 50 de hectare”

„Din acest motiv, doresc să văd că Guvernul încurajează fermierii mici şi mijlocii să se asocieze, pentru ca ei să devină mai competitivi, mai productivi şi, astfel, să iasă din capcana agriculturii la scară mică”, a continuat Iohannis.

Iohannis i-a transmis ministrului Petre Daea, prezent la inaugurarea Indagra 2017, că „este esențial ca România să aibă o strategie a sa în ceea ce privește viitorul Politicii Agricole Comune, mai ales în contextul Brexit-ului și al provocărilor existente la nivel european”.

„În acest an, Ministerul Agriculturii și-a asumat o țintă de 3,3 miliarde de euro pentru fondurile europene atrase în agricultură. Vă încurajez, domnule ministru, să fiți în continuare determinat să contribuiți la succesul agriculturii noastre, astfel încât în 2018, la INDAGRA din anul Centenarului, să avem și mai multe de sărbătorit.
Însă, pentru aceasta, dincolo de imperativele din agricultura de astăzi, este important să ne pregătim pentru viitor”, a mai spus şeful statului.

„Satul românesc poate renaște numai prin și împreună cu agricultura. De aceea, îi încurajez pe tineri să-și întoarcă fața către agricultură, cu optimism, dar mai ales cu interesul economic de a face performanță în agricultură. Antreprenoriatul, indiferent de domeniu, poate fi cel mai dinamic și sigur catalizator pentru dezvoltarea clasei de mijloc în România”, a mai spus preşedintele.

Președintele Klaus Iohannis și ministrul Agriculturii, Petre Daea, au participat joi la deschiderea oficială a Târgului internațional de produse și echipamente din domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii și zootehniei – Indagra 2017.

Indagra 2017 este un târg organizat de către Romexpo în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, și se va desfășura în perioada 25-29 octombrie 2017 la Centrul Expozițional Romexpo.

Ministrul Petre Daea va face un tur al expozanților care vor prezenta cele mai noi utilaje agricole, tehnologii și echipamente pentru irigații, sere și solarii, semințe, bulbi de flori, îngrășăminte, bovine, ovine, cabaline și păsări de rasă.

În cadrul expoziției, autoritățile aflate în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale vor realiza o serie de conferințe ce vor avea ca principale teme: stadiul implementării fondurilor europene și impactul accesării acestora în agricultură românească.

Astfel, joi, 26 octombrie 2017, ora 10:30, sala Mihai Eminescu, Autoritatea de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală va organiza, în parteneriat cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, conferința’ PNDR 2014-2020 în sprijinul agriculturii și dezvoltării rurale din România”.

În cadrul evenimentului vor fi dezbătute teme de interes pentru sectorul agricol și de dezvoltare rurală precum: sisteme de calitate europene și naționale, măsuri de prevenire a riscurilor în agricultură, plățile pe suprafață și impactul fondurilor europene. La conferință vor fi prezenți, pe lângă directorul general al AM PNDR, Florentina Tudor, directorul general AFIR Adrian — Ionuț Chesnoiu, și directorul general APIA, Adrian Pintea.

De asemenea, în jurul orei 12:00, va avea loc lansarea Campaniei de informare și promovare ”Alege Oaia!”, cu tocăniță și pastramă, campanie care își propune să încurajeze consumul de carne și produse din carne de oaie în rândul românilor pe tot parcursul anului.

Totodată, vineri, 27 octombrie 2017, începând cu ora 11:00, în sala Bălcescu din cadrul Romexpo, Autoritatea de Management pentru Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime va organiza conferința de promovare a POPAM 2014-2020.

În cadrul conferinței vor fi dezbătute subiecte precum: măsuri din cadrul POPAM — condițiile de accesare a acestora, principalele dificultăți întâmpinate în accesarea și/ sau implementarea proiectelor precum și demersurile inițiate în vederea soluționării acestora.

Potrivit organizatorilor, peste 530 de companii din 24 de țări participă la ediția din acest an a Târgului Indagra 2017, cea mai importantă manifestare cu profil agricol, organizată anual în România. Numărul firmelor înscrise este în creștere cu peste 4% față de 2016, fiind așteptați totodată peste 66.000 de vizitatori. Țările care și-au anunțat prezența la cel mai mare târg agricol din țară sunt cele recunoscute pentru puterea deținută pe piețele agrare mondiale: Austria, Belgia, Bulgaria, China, Cehia, Coreea de Sud, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Moldova, Olanda, Polonia, România, Serbia, Slovenia, Spania, Turcia, Ucraina, Ungaria.

Indagra 2017 beneficiază de participarea oficială internațională a Franței și Turciei și de participări de grup din partea Greciei și Olandei.

Târgul reprezintă cel mai important eveniment românesc cu caracter agricol, numărul mare de expozanți, ofertele acestora și activitățile conexe din cadrul lui demonstrând potențialul și capacitatea producătorilor și distribuitorilor din domeniu, români și străini, de a aduce pe piață produse și echipamente moderne, în scopul de a crește performanțele și profitul în: cultura legumelor, fructelor și semințelor, creșterea animalelor, viticultură și vinificație.

De asemenea, în aceeași perioadă vor avea loc și alte două evenimente cu tematici complementare, respectiv Indagra Food — Târg internațional pentru industria alimentară și Expo Drink & Wine — Târg de vinuri, băuturi alcoolice și non-alcoolice.

Târgul de agricultură este deschis la Romexpo, în perioada 25 — 28 octombrie 2017, între orele 10:00-18:00, iar în ultima zi, 29 octombrie 2017, între 10:00-16:00. Biletul de intrare pentru adulți și studenți este de 20 de lei/zi.

Organizatorii precizează că ediția precedentă a Indagra a stabilit noi recorduri: 515 companii expozante din 22 de țări, o suprafață expozițională de 32.428 metri pătrați, 64.800 vizitatori, Pavilion Național al Franței, participări de grup din Italia, Olanda, Grecia și Turcia și un grad de internaționalizare de 32%.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, și ultima bucată din autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Timpul pe drum se va reduce considerabil, șoferii vor evita un mare oraș
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin