Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni, un mesaj cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, prezentat de către Mihai Şomordolea, Consilier de Stat – Departamentul Securităţii Naţionale – Secretariat CSAT, în cadrul evenimentului de la Templul Coral din Bucureşti. Şeful statului afirmă în mesaj că Holocaustul a însemnat apogeul urii şi al antisemitismului şi nu trebuie să nu lăsăm ca această moştenire, plătită cu cel mai scump preţ, să fie compromisă de cei care încearcă să îşi ascundă ura şi intoleranţa în promisiuni iluzorii.
”27 ianuarie 1945 va rămâne pentru totdeauna ziua în care, în istorie, a fost consemnată încheierea celui mai negru capitol, eliberarea complexului de lagăre de la Auschwitz-Birkenau. Cei care reuşiseră să rămână în viaţă puteau să depună mărturie lumii întregi că infernul a fost dezlănţuit pe pământ, dar şi că forţa vieţii a înfrânt până la urmă moartea. O catastrofă fără egal, în care 6 milioane de copii, femei şi bărbaţi au fost ucişi. Tot astăzi evocăm suferinţele îndurate de victimele Pogromului din Bucureşti, în ianuarie 1941, când mii de evrei erau predaţi morţii”, arată şeful statului în mesaj.
Klaus Iohannis afirmă că, ”de Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, onorăm memoria tuturor celor care şi-au pierdut viaţa, precum şi curajul supravieţuitorilor şi al salvatorilor, pentru ca tragedia care a curmat atâtea destine să nu fie uitată niciodată”.
Holocaustul a însemnat apogeul urii şi al antisemitismului, finalul unui plan diabolic care urmărea ştergerea oricărei urme de existenţă evreiască. În faţa trecerii timpului, mărturiile supravieţuitorilor trebuie păstrate şi transmise generaţiilor tinere ca dovezi incontestabile că dincolo de momentele cele mai întunecate ale istoriei există lumină şi speranţă. Să nu lăsăm ca această moştenire plină de durere şi compasiune în acelaşi timp, plătită cu cel mai scump preţ, să fie compromisă de cei care încearcă, în aceste vremuri, să îşi ascundă ura şi intoleranţa în promisiuni iluzorii”, spune preşedintele.
Potrivit şefului statului, ”la nivel internaţional, populismul, extremismul, atitudinile şi manifestările xenofobe şi antisemite se deghizează perfid, cu intenţia de a eroda pilonii fundamentali pe care este construită lumea liberă, în care drepturile fundamentale au un rol esenţial”.
”Propagarea urii, atacurile, violenţa de limbaj şi dezinformarea slăbesc democraţiile şi riscă să ducă în derizoriu drepturile şi libertăţile atât de greu câştigate de-a lungul timpului. România a făcut paşi importanţi în direcţia onorării memoriei victimelor Holocaustului şi a luptei împotriva antisemitismului prin adoptarea unei legislaţii robuste în domeniu şi prin dezvoltarea unor proiecte memoriale şi educaţionale care să contribuie la o cultură bazată pe valorile europene fundamentale”, a mai transmis preşedintele.
Klaus Iohannis subliniază că ”o democraţie puternică este construită şi apărată de autorităţi şi de cetăţeni deopotrivă, prin corecta aplicare a legii, prin respingerea fermă a mesajelor şi a comportamentelor toxice şi prin menţinerea vie a semnificaţiei şi a consecinţelor Holocaustului”.
”În această perioadă de crize multiple, să privim cu încredere spre viitor şi să înţelegem că dialogul, unitatea şi solidaritatea sunt esenţiale atunci când democraţia este supusă unor atacuri venite din partea celor care ignoră trecutul şi glorifică criminalii de război”, afirmă el.
Preşedintele mai spune că, dincolo de încărcătura emoţională a acestei zile, într-un context internaţional extrem de dificil, să manifestăm o credinţă neclintită în puterea noastră de a rămâne activi în lupta permanentă pentru toleranţă, demnitate, adevăr şi umanitate.
”Amintirea în care suntem uniţi în gând astăzi să reprezinte o nouă promisiune faţă de toţi cei care nu mai sunt şi faţă de cei care ne vor urma că nu vom mai permite niciodată o tragedie atât de cumplită!”, arată şeful statului în mesaj.
Ciolacu, la comemorarea victimelor Holocaustului: Antisemitismul, extremismul şi xenofobia se manifestă tot mai acut în Europa, leagănul drepturilor şi libertăţilor fundamentale / Să ne asigurăm că societatea românească nu repetă greşelile – VIDEO
Premieril Marcel Ciolacu a afirmat, luni, la ceremonia dedicată Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, că antisemitismul, extremismul şi xenofobia se manifestă tot mai acut în Europa, leagănul drepturilor şi libertăţilor fundamentale, iar România nu este o excepţie. El a reafirmat angajamentul Guvernului pentru combaterea flagelului antisemit, precum şi pentru promovarea memoriei victimelor Holocaustului. ”Să ne asigurăm că societatea românească cunoaşte şi nu repetă greşelile istoriei”, a mai transmis premierul.
”Astăzi, comemorăm 80 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare şi exterminare de la Auschwitz-Birkenau, un loc încărcat de o istorie sfâşietoare şi care ascunde în spate chinuri şi suferinţe inimaginabile. Doresc să aduc un profund omagiu memoriei tuturor celor care au suferit şi şi-au pierdut viaţa în timpul Holocaustului, una dintre cele mai mari tragedii din istoria secolului al XX-lea şi chiar din istoria lumii. Totodată, sunt alături de cei care au supravieţuit şi au avut tăria de a transmite mai departe mărturiile ororilor prin care au trecut, astfel încât umanitatea să înveţe din durerea lor”, a transmis, luni, premierul, în cadrul ceremoniei.
Potrivit acestuia, ”nu avem voie să uităm că istoria a dat oameni, printre care conducătorii dictatoriali ai României, care au urmărit, în mod brutal şi sistemic, exterminarea populaţiei evreieşti”.
”Nu pot exista scuze pentru cei care au trimis cu cinism şi sânge rece pe concetăţenii lor la moarte, pe care i-au discriminat, umilit şi i-au exclus din societate. Nu trebuie să uităm niciodată nici modul în care ura şi antisemitismul au otrăvit sisteme şi au intoxicat societăţi, inclusiv în România. Această zi nu este doar un omagiu adus celor care au avut de suferit, ci şi un apel la conştiinţa noastră colectivă. Această zi este despre a ne asigura că niciodată nu vom permite ca asemenea atrocităţi să se repete”, a mai transmis premierul.
Marcel Ciolacu a adăugat că, ”în ultima perioadă, antisemitismul, extremismul şi xenofobia se manifestă tot mai acut în Europa, în spaţiul care, paradoxal, este leagănul drepturilor şi libertăţilor fundamentale”.
”Tocmai de aceea, doresc să reafirm, şi cu acest prilej, angajamentul ferm al Guvernului României pentru combaterea flagelului antisemit, precum şi pentru promovarea memoriei victimelor Holocaustului. Este datoria noastră, a autorităţilor, să ne asigurăm că societatea românească cunoaşte şi nu repetă greşelile istoriei, iar educaţia trebuie să aibă un rol central în acest sens. Este motivul pentru care mă bucur că tinerii din România au ocazia de a-şi cultiva spiritul civic prin studierea disciplinei «Istoria Evreilor. Holocaustul», fapt ce nu ar fi fost posibil fără domnul deputat Silviu Vexler, care s-a numărat printre iniţiatorii acestui demers”, a adăugat premierul.
Marcel ciolacu a salutat ”eliberarea primilor ostatici israelieni, printre care s-au aflat şi două femei cu cetăţenie română, respectiv cu origini româneşti, în urma semnării Acordului dintre Statul Israel şi Hamas, care oferă perspectiva unei păci durabile în regiune”.
”În încheiere, vă invit să aducem un omagiu tuturor victimelor urii, celor care au suferit şi care au murit în tragedia secolului trecut, Holocaustul. Lor şi celor care au supravieţuit acestor atrocităţi şi care, din păcate, sunt din ce în ce mai puţini, le datorăm angajamentul nostru că mărturiile lor vor trece testul timpului şi că ura nu ne va mai putea otrăvi raţiunea şi umanitatea”, a mai afirmat premierul.