Maia Sandu a făcut această desemnare pentru funcţia de premier al Republicii Moldova deoarece nu există un candidat care să fie susţinut de o majoritate parlamentară formalizată, a declarat ea într-o conferinţă de presă după consultările cu grupurile parlamentare, potrivit Radio Chişinău.
Aceasta este a doua nominalizare pentru funcţie de premier făcută de Maia Sandu, după ce luna trecută a desemnat-o pe Natalia Gavriliţă, care nu a primit votul de încredere al deputaţilor din Parlamentul de la Chişinău.
Maia Sandu însăşi ceruse ca noua echipa guvernamentală să nu fie votată pentru a se putea declanşa alegerile anticipate, sperând că o victorie a PAS, partidul pe care l-a condus înainte de a deveni preşedinte, îi va consolida puterea.
Maia Sandu i-a cerut marţi lui Igor Grosu să pregătească programul şi să formeze o echipă cu care să meargă în Parlament. Totodată, ea a reiterat că optează în continuare pentru alegeri legislative anticipate, care să aibă loc în vară.
„Cu toţii înţelegem că alegerile pot avea loc când pandemia este controlată, când situaţia se va îmbunătăţi considerabil. Lucrăm ca să aducem vaccinuri şi să întreprindem celelalte măsuri ca să protejăm cetăţenii şi să reducem numărul de infectări. Sper că în săptămânile care urmează, noi o să ne pătrundem cu toţii de gravitatea situaţiei şi o să reducem acest număr straşnic de îmbolnăviri de COVID-19 şi sper că vom reuşi să organizăm alegeri parlamentare anticipate în vară, ca să scăpăm şi de COVID-19 şi de corupţie„, a mai spus Sandu, conform Radio Chişinău.
Republica Moldova nu mai are premier plin din data de 23 decembrie 2020, când Ion Chicu și-a anunțat demisia din funcţie, pentru ca Parlamentul să poată fi dizolvat.