Preşedintele Microsoft avertizează cu privire la pericolul inteligenţei artificiale. „Ei bine, asta nu s-a întâmplat în 1984, dar dacă nu suntem atenţi, s-ar putea întâmpla în 2024”.
Viaţa, aşa cum este descrisă de George Orwell în romanul 1948, „ar putea deveni realitate în 2024”, dacă autorităţile nu protejează cetăţenii împotriva inteligenţei artificiale, a avertizat preşedintele Microsoft.
Într-un interviu acordat BBC, Brad Smith a spus că va fi „dificil să ajungem din urmă” tehnologia care avansează rapid.
„Dacă nu adoptăm legile care vor proteja cetăţenii în viitor, tehnologia ne va lua faţa şi va fi dificil de prins din urmă”, a spus Smith.
„Îmi amintesc în permanenţă de lecţiile lui George Orwell din cartea sa, 1984. Ştiţi că povestea era despre un guvern care putea vedea şi auzit tot ceea ce fac cetăţenii. Ei bine, asta nu s-a întâmplat în 1984, dar dacă nu suntem atenţi, s-ar putea întâmpla în 2024”.
Bill Gates, anunţul despre coronavirus care a bulversat lumea: „Este dezgustător!”
Preşedintele Microsoft avertizează cu privire la inteligenţa artificială din China. Ambiţia Chinei este să devină lider mondial în ceea ce priveşte inteligenţa artificială până în 2030, iar mulţi specialişti consideră că este mult mai potentă din acest punct de vedere decât Uniunea Europeană.
Lan Xue, care consiliază guvernul chinez, a declarat că recunoaşterea facială s-ar putea dovedi „extrem de utilă” în identificarea persoanelor în cazul unui „accident major”.
Vizat este şi „Project Maven”, un proiect militar al Pentagonului, care foloseşte unele dintre tehnologiile Google de recunoaştere a imaginilor pentru a distinge oamenii şi obiectele din clipurile filmate cu drone.
Despre romanul lui Orwell
O mie nouă sute optzeci și patru, scris și 1984, este un roman politic creat de George Orwell în 1948 și tipărit în 1949. Acțiunea romanului are loc într-un viitor distopic și prezintă o parte din viața intelectualului Winston Smith sub opresiunea guvernului totalitar al Oceaniei.
O mie nouă sute optzeci și patru, ultima carte scrisă de Orwell, a fost influențată de sănătatea sa în declin și de deziluziile politice față de guvernul laburist care a venit la putere, ales cu o largă majoritate în alegerile generale din 1945, dar care era departe de propriile sale idei și viziuni despre socialism.
În anul 1945 Orwell a recenzat romanul anti-Utopic (distopic) Noi de Evgheni Zamiatin pentru gazeta Tribune. Cartea autorului rus avea să-i inspire romanul său propriu, O mie nouă sute optzeci și patru.
Publicată în 1949, cartea era o meditație asupra destinului tiraniei în viitor. Ea a avut un efect foarte puternic și numeroase formule și cuvinte au intrat în vocabularul de zi cu zi.
George Orwell a murit la data de 21 ianuarie 1950, la Londra, din cauza tuberculozei.
Postum a fost publicat și jurnalul intim al autorului, care poate fi citit pe un blog, pe Internet,[6] și care a fost recent tradus în limba română.