Praga se distanţează astfel de poziţiile statelor europene privind statutul Ierusalimului, una dintre cele mai spinoase chestiuni ale conflictului israeliano-palestinian. Preşedintele ceh este un susţinător puternic al recunoaşterii Ierusalimului drept capitală a Israelului, însă ultimul cuvânt aparţine în principiu guvernului de la Praga.
Guvernul ceh doreşte să respecte o poziţie europeană comună. La fel ca majoritatea membrilor comunităţii internaţionale, UE consideră că statutul definitiv al Ierusalimului în calitate de viitoare capitală a celor două state trebuie să fie soluţionat prin negociere.
În faţa parlamentului israelian, preşedintele ceh a acuzat europenii că se comportă uneori ca nişte ”laşi”. El a invocat redeschiderea în mai 2018 a consulatului onorific ceh la Ierusalim, închis în 2016 după decesul fostului consul. Milos Zeman a anunţat că va inaugura marţi la Ierusalim ”Casa Cehă”, un oficiu fără statut diplomatic care va desfăşura activităţi ce ţin de relaţiile comerciale şi culturale între Israel şi Republica Cehă.
”Eu nu sunt un dictator, din nefericire, dar promit că voi face tot posibilul pentru a finaliza cea de-a treia etapă după consulatul onorific şi Casa Cehă. Puteţi ghici care este cel de-al treilea pas”, a spus Zeman.
Cu ocazia vizitei sale în Israel, preşedintele ceh s-a întâlnit cu omologul său israelian Reuven Rivlin căruia i-a spus că îi place ideea ”provocatoare” a acestuia privind soluţionarea conflictului israeliano-palestinian prin crearea ”unui stat cu două naţiuni”, lăsând la o parte soluţia a două state susţinută în mod larg de comunitatea internaţională.