Demisia lui Vladimir Litvin intervine în contextul în care, marţi, a fost aprobată legea care acordă statut oficial regional limbii ruse şi altor limbi minoritare în unele zone ale ţării. El a denunţat îndepărtarea lui de la conducerea acelei şedinţe în care s-a votat legea.
„Ieri, la ora 13.40, m-au invitat la o reuniune cu preşedintele Viktor Ianukovici, care s-a prelungit până foarte târziu”, a spus Litvin, adăugând că unul dintre deputaţi a comentat că a fost „păcălit ca un copil”. 19 deputaţi din grupul lui Litvin au votat, în absenţa liderului lor, în favoarea legii. Litvin spune că a fost păcălit „poporul ucrainean” şi că „rezultatele votului vor avea grave consecinţe”.
Textul propus de Partidul Regiunilor, aflat la putere, a fost supus la vot fără a fi dezbătut suficient înainte, afirmă opoziţia.
Proteste ale populaţiei ucrainene
Adoptarea proiectului de lege a stârnit proteste în rândul populaţiei. Protestatarii de la Kiev au fost atacaţi cu gaze lacrimogene de către forţele de ordine, relatează presa franceză. Confruntările între cele două tabere au fost brutale, cel puţin unul dintre manifestanţi fiind rănit şi văzut cu faţa plină de sânge.
În afară de Litvin, şi-a prezentat demisia unul dintre vicepreşedinţii parlamentului, Nikolai Tomenko, din partea partidului de opozţie Batkivshina, al Iuliei Timoşenko.
Protestele de la Kiev şi Liov s-au „mutat” şi în Parlament, înainte ca legea să fie supusă la vot. Spiritele s-au încins, deputaţii aruncânduţi vorbe grele şi ameninţări.
Criticii legii se tem că va submina suveranitatea Ucrainei şi va duce din nou ţara în sfera de influenţă a Moscovei. Majoritatea populaţiei din estul şi sudul fostei republici sovietice, care formează baza electorală pentru formaţiunea aflată la putere, vorbeşte rusa. Pentru ca textul să intre în vigoare, trebuie semnat de preşedintele Viktor Ianukovici, considerat un apropiat al Kremlinului.