În cadrul unei discuţii cu Victor Ponta, Martin Schulz a ascultat explicaţiile acestuia referitoare la situaţia politică din România.
„Am urmărit îndeaproape evenimentele din România. Nu i-am ascuns îngrijorarea în legătură cu evenimentele recente şi i-am transmis că nu ar trebui făcute modificări prin ordonanţe de urgenţă, ci prin reflecţie şi vot parlamentar”, a declarat Schulz.
Preşedintele Parlamentului European a subliniat că orice şef de Guvern din Uniunea Europeană trebuie să respecte standardele europene, „indiferent dacă îl cheamă Victor Ponta sau Angela Merkel”.
„I-am spus lui Victor Ponta că sunt foarte critic cu unele decizii luate de el. Am fost şocat şi de unele decizii de acum doi-trei ani ale preşedintelui Băsescu ce nu a vrut să desemneze un premier care să aibă susţinere parlamentară, (…) iar acum am avut aceeaşi poziţie când România este guvernată prin ordonanţe de urgenţă. Dublul standard este inacceptabil pentru mine”, a spus preşedintele PE.
Schulz a spus că solidaritatea ce-l leagă de Victor Ponta, amândoi fiind socialişti, nu îl poate împiedica să-şi spună deschis opiniile. „Victor Ponta este prietenul meu, dar trebuie să recunosc că discuţia din spatele uşilor închise nu a fost cea mai prietenoasă dintre cele avute până acum”, a adăugat Schulz.
Remarca acestuia a provocat şi un comentariu din partea lui Ponta.
„Domnul Schulz şi-a exprimat punctele de vedere, indiferent când guvernul era de dreapta sau de stânga şi sunt sigur că punctele sale de vedere sunt obiective”, a spus premierul român.
Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, consideră că Uniunea Europeană este „prea tăcută” în privinţa modului în care a fost suspendat Traian Băsescu, catalogând procedurile folosite la Bucureşti drept „dubioase”. Afirmaţia a fost făcută la câteva ore înainte să se întâlnească cu Victor Ponta, la Bruxelles.
Preşedintele PE, Martin Schulz, este de părere că Uniunea Europeană este „puţin prea tăcută” în legătură cu situaţia din România, după suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, conform unui interviu acordat ziarului Le Monde şi citat de AFP.
„Voi discuta cu preşedintele Franţei, François Hollande, în contextul în care Consiliul UE este prea tăcut, din punctul meu de vedere”, a declarat Martin Schultz înainte de a merge în vizită la Paris.
„Comisia Europeană trebuie să îşi facă treaba. Trebuie să evalueze, să facă propuneri, să verifice dacă sunt încălcate normele de drept europene. Un prim-ministru care are o largă majoritate poate schimba Constituţia ţării sale, dar nu poate lua măsuri care să intre în contradicţie cu regulile şi valorile noastre”, a precizat preşedintele PE, citat de Mediafax, adăugând că demiterea lui Traian Băsescu este „foarte dubioasă”:”Înlocuirile rapide care au avut loc în fruntea mai multor instituţii din România sunt cel puţin stupefiante. La fel ca şi tentativa, aparent structurată şi planificată, de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. Este foarte dubios din punct de vedere politic, dar este legal”.