Preşedintele Poloniei pune piciorul în prag: „Ar fi bine ca Ucraina să îşi amintească de faptul că primeşte ajutor din partea noastră”

Ucraina ar trebui să îşi amintească de faptul că primeşte ajutor din partea Poloniei, a declarat marţi preşedintele polonez, pe fondul unei dispute tot mai acute între cele două ţări în legătură cu importurile agricole.
Filip Stan
19 sept. 2023, 23:51
Preşedintele Poloniei pune piciorul în prag:

În timp ce Polonia susţine în continuare Ucraina în faţa invaziei ruseşti, cele două ţări au fost în dezacord cu privire la recenta prelungire de către Polonia a interdicţiei privind importurile de cereale ucrainene, despre care Varşovia spune că este necesară pentru a-şi proteja fermierii. Kievul a ripostat şi a ameninţat că se va adresa instanţelor de arbitraj al Orgnizaţiei Mondiale a Comerţului.

„Ar fi bine ca Ucraina să îşi amintească de faptul că primeşte ajutor din partea noastră şi să îşi amintească de faptul că suntem şi noi o ţară de tranzit către Ucraina”, a declarat preşedintele Andrzej Duda reporterilor de la New York, după un discurs în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat vineri restricţii asupra importurilor din Ucraina, după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească aprobarea interdicţiei privind vânzările de cereale ucrainene în cele cinci ţări vecine ale Ucrainei din UE, care mai includ România şi Bulgaria. Interdicţia a fost introdusă după ce aceste ţări s-au trezit cu un val de importuri ieftine din Ucraina, în timp ce Kievul se străduia să trimită cerealele mai departe, potrivit News.ro.

În timp ce Ucraina a făcut apel marţi la un „dialog constructiv”, un purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Comerţului a confirmat că Kievul a făcut primul pas într-o dispută comercială prin depunerea unei plângeri la organismul comercial mondial.

Preşedintele Duda a declarat că, dacă Ucraina a depus plângerea, Polonia va explica situaţia în faţa tribunalului. El a subliniat că interdicţia priveşte importurile, dar nu şi tranzitul de cereale ucrainene.

„Există cercuri de afaceri care au interese în Ucraina şi care ar dori să vândă cereale cât mai repede posibil la cel mai mic cost posibil. Trebuie să ne apărăm împotriva acestui lucru”, a spus el. „Aş compara-o cu ceva asemănător cu o persoană care se îneacă… O persoană care se îneacă este extrem de periculoasă pentru că te poate trage în adâncuri … Îl poate îneca pur şi simplu pe cel care îl salvează”, a subliniat preşedintele polonez.

Premierul ucrainean Denîs Şmîhal a confirmat, pe de altă parte, că Kievul va impune restricţii de import – ca măsură de retorsiune – asupra anumitor categorii de bunuri din Polonia şi Ungaria, dacă acestea nu îşi vor ridica interdicţiile unilaterale. Între timp, Ucraina desfăşoară o anchetă pentru a demonstra că interdicţiile unilaterale sunt discriminatorii, a spus el.

Şmîhal a explicat că Kievul a propus Comisiei Europene şi ţărilor vecine un plan de control al exporturilor pentru patru grupe de produse agricole, pentru a preveni distorsionarea pieţei – un plan pe care l-a descris ca fiind un scenariu de compromis. „Facem încă o dată apel la vecinii noştri să renunţe la restricţiile dăunătoare şi ilegale, la populismul politic şi să se angajeze pe calea dialogului constructiv, de pe urma căruia toată lumea va beneficia de fapt”, a spus el.

Ucraina a aprobat introducerea licenţelor pentru exportul de cereale

Semnalându-şi intenţia de a merge mai departe cu propunerea de compromis, marţi, guvernul ucrainean a aprobat introducerea licenţelor de export pentru o serie de produse agricole destinate exportului către cei cinci vecini ai Ucrainei din UE.

„Guvernul Ucrainei a aprobat o nouă procedură pentru exportul anumitor tipuri de produse către anumite state membre ale UE”, a precizat Ministerul Agriculturii într-un comunicat. „Aceasta stipulează că patru culturi – porumb, rapiţă, seminţe de floarea-soarelui, grâu, care sunt exportate în 5 ţări – trebuie să fie licenţiate de către Ministerul Economiei în acord cu Ministerul Agriculturii”, explică documentul.

Ministerul a declarat că Kievul va conveni asupra listei şi volumului de produse cu ţările importatoare, care, la rândul lor, vor stabili dacă sunt pregătite să accepte aceste bunuri, în ce volume şi în ce termen. „Doar atunci vom emite permise pentru companiile noastre de a exporta anumite produse. Ucraina îşi controlează exporturile şi le coordonează cu ţările destinatare”, a adăugat acesta.

Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei a perturbat capacitatea Kievului de a exporta produse agricole prin porturile sale de la Marea Neagră, ceea ce a dus la o creştere bruscă a livrărilor pe cale rutieră, feroviară şi pe barje prin cele cinci ţări vecine din Uniunea Europeană. Fermierii din aceste ţări au declarat că aceste transporturi distorsionează pieţele locale, ceea ce a determinat UE să aprobe restricţii comerciale – permiţând totuşi tranzitul – până la 15 septembrie. UE nu a prelungit aceste restricţii vinerea trecută, dar Varşovia, Bratislava şi Budapesta au anunţat propriile restricţii asupra importurilor.

Luni, ministrul spaniol al agriculturii, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, a declarat că interdicţiile par ilegale, în timp ce omologul său francez a afirmat că acestea pun sub semnul întrebării solidaritatea europeană.

Citeşte şi: Joe Biden face apel la solidaritate din partea statelor ONU: „Dacă lăsăm Ucraina să fie dezmembrată, mai este garantată independenţa naţiunilor?”

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Ce amendă poți primi dacă arunci chiștocul de la țigară pe geamul de la mașină. Țara europeană în care poți ajunge la închisoare pentru un astfel de gest
Capital.ro
Taxă majorată pentru mașinile de după 2001. Toți proprietarii vor plăti. Intră în vigoare în aprilie 2025
Playtech.ro
Dezastru pentru Armata Română. Ce loc ocupă ţara noastră la capitolul trupe şi armament
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Prognoza meteo, 23 februarie. Primele semne de încălzire. Zonele în care cresc temperaturile
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
BREAKING | Sănătatea Papei Francisc s-a deteriorat! Vaticanul vine cu cele mai proaste vești
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere numerar de la ATM. Avertisment pentru românii cu card. Se activează manual la bancomat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Elon Musk neagă afirmațiile despre amenințările SUA de a întrerupe accesul Ucrainei la Starlink
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară