„Vom depune două moțiuni simple la Camera Deputaților, la Senat, în ceea ce-l privește pe dl ministru Cîțu și dl ministru Oros. Ținând cont că dl Cîțu a mai trecut prin această procedură la Senat, de data aceasta o să depunem la Camera Deputaților astfel încât să fie evident faptul că toate forțele politice, în afară de PNL, nu mai doresc să aibă de-a face cu un asemenea ministru. Îl rog public pe dl ministru Cîțu să înceteze toate minciunile din spațiul public. Nu are nicio legătură o moțiune simplă cu nu știu ce site cu OZN-uri și extratereştrii din creierul dânsului”, a anunţat Marcel Ciolacu.
Ciolacu a mai spus că textele moțiunilor sunt în pregătire, urmând ca săptămâna viitoare să intre în dezbatere.
De asemenea, Marcel Ciolacu l-a somat pe premierul Ludovic Orban să dea explicații în Parlament despre măsurile adoptate de Guvern pentru prevenirea și combaterea epidemiei de Covid-19. Liderul PSD l-a avertizat pe Ludovic Orban că riscă să se facă vinovat de abuz în serviciu dacă refuză să meargă în Parlament.
„Domnul Orban trebuie să realizeze foarte clar că este premierul României. Există o hotărâre a Parlamentului pe care trebuie să o respecte, altfel, e abuz în serviciu”, a spus Ciolacu. Acesta a avertizat și că se poate ajunge inclusiv la un proces pe această temă.
Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a solicitat prezenţa premierului Ludovic Orban în Parlament în 28 aprilie pentru a prezenta un raport referitor la măsurile pentru combaterea epidemiei de coronavirus şi motivele care stau la baza lor, menţionează Stiripesurse.ro.
„Premierul, conform Constituţiei, este obligat, ori de câte ori este invitat la Parlament, să vină şi să îşi prezinte punctul de vedere pe care Parlamentul i-l solicită. (…) Premierul are o singură obligaţie: să vină în faţă Parlamentului şi să prezinte raportul care i-a fost solicitat. Bineînţeles, în lumina obligaţiilor constituţionale extrem de clare, Executivul trebuie să vină să se prezinte în faţă Parlamentului pentru că Parlamentul i-a acordat votul de încredere, atât premierului, cât şi Cabinetului pe care l-a condus. Deci, această obligaţie nu se discuta. Dacă premierul va refuză pentru diferite motive să se prezinte în faţă Parlamentului, atunci suntem în situaţia unui conflict interinstituţional, un conflict constituţional, şi noi vom sesiza Curtea Constituţională”, a completat Călin Popescu Tăriceanu.
Conform hotărârii prin care Parlamentul a încuviinţat decretul preşedintelui Klaus Iohannis de prelungire a stării de urgenţă, pe perioada stării de urgenţă, periodic, la fiecare 7 zile, sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 şi motivele care le-au determinat.
Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, cere Guvernului să sprijine financiar autorităţile locale pentru punerea în practică a măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, el spunând că în lipsa unui ajutor autorităţile locale „vor intra în colaps” şi acest lucru va afecta inclusiv spitalele aflate în administrarea acestora. Ciolacu spune că nu are date de la specialiştii în sănătate publică pentru a spune dacă ar trebui sau nu prelungită starea de urgenţă.
Marcel Ciolacu a cerut Guvernului să sprijine financiar administraţiile locale, spunând că Executiv a alocat autorităţilor locale 17 milioane de lei, în condiţiile în care aceste administraţii au cheltuit pentru spitale, dezinfecţii şi alte operaţiuni necesare combaterii pandemiei aproape 500 de milioane de lei.
„Toate aceste cheltuieli le fac autorităţile locale, ei nu mai au bani de unde să suporte aceste lucruri, de aceea prin rectificare se pot transfera aceste sume”, a afirmat Ciolacu marţi, într-o conferinţă de presă.
Ciolacu a afirmat că, în caz contrar, toate administraţiile locale „vor intra în colaps financiar, inclusiv spitalele”.
El a spus că 500 de milioane de lei, banii de care au nevoie administraţiile locale şi pe care îi solicită să fie transferaţi către acestea, nu este o sumă care nu poate fi acoperită.
Liderul PSD a mai afirmat că nu poate preciza dacă ar trebui sau nu prelungită starea de urgenţă, însă a spus că este o certitudine faptul că trebuia făcută testarea în masă a populaţiei pentru depistarea celor infectaţi cu SARS-CoV-2.
„Nu am informaţiile medicale necesare pentru a mă exprima dacă este necesară prelungirea unei stări de urgenţă sau unei stări de alertă. Ce ştiu cu certitudine este că oamenii nu au încredere să meargă să iasă la lucru, nu au încredere, neexistând o testare în masă, să vedem realitatea”, a spus liderul social-democrat.
Preşedintele PSD a spus că nu are nicio reţinere să afirme că, „cu toate întârzierile şi bâlbâielile”, decizia privind izolarea „a fost o decizie bună”, dar că aceasta trebuia „completată cu o testare în masă, astfel încât oamenii să vadă realitatea”.