Vladimir Putin relaxează foarte nepopulara reformă a pensiilor înaintea alegerilor regionale şi minicipale de la 9 septembrie. Proiectul de lege anunţat în ziua lansării Cupei Mondiale la fortbal în Rusia, pe 14 iunie, şi aprobat în prima lectură în Parlament luna trecută, a provocat o undă de şoc în toată ţara şi a scos mii de ruşi în stradă, la apelul Partidului Comunist, potrivit news.ro.
Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, condamnat luni la 30 de zile de închisoare, a îndemnat, la rândul său, să se manifesteze împotriva acestui proiect de lege pe 9 septembrie -ziua alegerilor regionale şi municipale în Rusia. Într-un articol publicat pe site după anunţul preşedintelui, Navalnîi a afirmat că ”Putin intră în panică şi încearcă să (le administreze) pilula” ruşilor. El îi îndeamnă din nou pe ruşi să manifesteze.
Într-un lung expozeu, în care a apărat reforma, Putin a propus să se crească vârsta de pensionare a femeilor la 60 de ani – în loc de 65 cât prevede textul iniţial, de la 55 de ani în prezent. Creşterea vârstei de pensionare a bărbaţilor rămâne neschimbată, la 65 de ani, de la 60 în prezent. Opozanţii reformei afirmă că mulţi ruşi – mai ales bărbaţi, a căror speranţă de viaţă este de 66 de ani – nu vor putea să profite de pensie, potrivit news.ro.
Preşedintele rus a sugerat, de asemenea, o plecare anticipată la pensie a mamelor de familii numeroase, o menţinere a avantajelor unor profesii – precum minerii – şi o introducere a unor sancţiuni penale contra unor întreprinderi care concediază angajaţi aflaţi aproape de vârsta pensionării.
Propunerile lui Putin vor fi introduse în proiectul de lege ”cât mai rapid posibil”, a anunţat imediat premierul Dmitri Medvedev, citat de agenţiile ruse de presă. ”O relaxare a reformei iniţiale de către preşedinte era un lucru aşteptat. Este o măsură tactică în vederea reducerii nemulţumirii. Indignarea din societate probabil că va scădea puţin”, a declarat pentru AFP Ruslan Grinberg, directorul Institutului economic al Academeiei de Ştiinţe.