Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este primită marţi de Klaus Iohannis la Cotroceni GALERIE FOTO

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care efectuează o vizită oficială în România, a fost primită, marţi, la Palatul Cotroceni, de şeful statului, Klaus Iohannis.
Filip Stan
23 nov. 2021, 11:51
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este primită marţi de Klaus Iohannis la Cotroceni GALERIE FOTO
UPDATE:

Distribuie pe Facebook  Distribuie pe Twitter  Distribuie pe Email

„Sunt deosebit de bucuros să primesc astăzi vizita dumneavoastră oficială, aici, la Bucureşti. Am avut în acest an un dialog bilateral extrem de intens, pe toate palierele. Am efectuat o vizită la Chişinău pe 27 august şi am avut atunci discuţii deosebit de fructuoase, în continuarea cooperării strânse cu doamna Preşedinte înainte şi după preluarea mandatului. Cum am spus şi cu acea ocazie, cu un nou Guvern şi un nou Parlament la Chişinău, eforturile noastre comune pentru reformă, consolidare democratică şi rezultate în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova vor fi într-adevăr de substanţă. Cooperarea pe linie guvernamentală şi parlamentară a cunoscut un reviriment, iar membrii executivelor au avut deja numeroase întâlniri aplicate, în care au discutat priorităţile sectoriale. Cooperarea continuă în ritm intens şi în momentul de faţă. Toate acestea arată că fructificăm oportunităţile de cooperare bilaterală aprofundată la nivel prezidenţial, guvernamental şi parlamentar, în vederea avansării agendei bilaterale şi a parcursului integrării europene a Republicii Moldova. În plus, am dovedit că putem conlucra eficient, acordându-ne sprijin reciproc în situaţii dificile. Adresez mulţumiri doamnei Preşedinte, autorităţilor şi medicilor din Republica Moldova pentru ajutorul valoros pe care ni l-au oferit recent, în momentele grele generate de pandemia de COVID-19”, a afirmat Klaus Iohannis, în declaraţia comună susţinută împreună cu Maia Sandu, marţi la Palatul Cotroceni.

El a amintit despre medicii şi asistentele din Republica Moldova care au fost în linia întâi alături de cei din România în lupta împotriva COVID.

UPDATE: Preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu a precizat, între declaraţie comună susţinută împreună cu şeful statului Klaus Iohannis marţi la Palatul Cotroceni, că anul trecut după alegerile prezidenţiale anunţa, într-o Declaraţie comună alături de Klaus Iohannis, că „după o perioadă lungă de îngheţ Chişinăul şi Bucureştiul revin la o relaţie firească, frăţească şi deschisă”. Ea a amintit şi de donaţiile de vaccin făcute de România care au permis iniţierea procesului de vaccinare încă de la începutul lunii martie şi prin urmare salvarea a mii de vieţi.

„Mă bucur să mă aflu astăzi la Bucureşti, împreună cu mai mulţi colegi, şi mă bucur că am reuşit să fac această vizită în primul meu an de mandat, ca o confirmare în plus a legăturii speciale dintre Republica Moldova şi România. La 29 decembrie 2020, aţi fost primul şef de stat care ne-a onorat cu prezenţa la Chişinău, imediat după alegerile prezidenţiale. Anunţam atunci, într-o Declaraţie comună, că după o perioadă lungă de îngheţ Chişinăul şi Bucureştiul revin la o relaţie firească, frăţească şi deschisă. Că pornim o nouă etapă în cooperarea bilaterală, acţionând împreună pentru realizarea obiectivelor comune. În 2021, Republica Moldova a simţit mereu umărul României alături, care ne-a ajutat să trecem mai uşor prin crize, dar şi să începem a construi un viitor mai bun. Datorită României – şi ca urmare a discuţiilor pe care le-am purtat cu dumneavoastră în decembrie la Chişinău -, Republica Moldova a primit primele donaţii de vaccin anti-Covid-19. Donaţiile ne-au permis să iniţiem procesul de vaccinare deja la începutul lunii martie şi să salvăm mii de vieţi”, a afirmat Maia Sandu, în declaraţia comună susţinută marţi la Cotroceni împreună că preşedintele Klaus Iohannis.

Din delegaţia şlui Klaus Iohannis pentru întâlnirea cu Maia Sandu fac parte, printre alţii, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, consilierii prezidenţiali Ion Oprişor, Bogdan Marinescu, Daniela Bârsan.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se află marţi în vizită oficială la Bucureşti, la invitaţia şefului statului, Klaus Iohannis, în contextul celebrării în 2021 a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale dintre cele două ţări.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, vizita reprezintă un foarte bun prilej de reconfirmare a relaţiei speciale, privilegiate, de Parteneriat strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, bazată pe comunitatea de limbă, cultură şi istorie, oferind totodată ocazia de a evalua stadiul implementării deciziilor convenite cu prilejul întrevederilor anterioare la nivel de şef de stat – de la Chişinău, din 29 decembrie 2020 şi din 27 august 2021, precum şi de la Bucureşti, din 20 aprilie 2021.

Maia Sandu şi Klaus Iohannis au o întâlnire tete-a-tete, urmată de convorbiri oficiale şi declaraţii comune de presă

Consultările politice ale celor doi preşedinţi „vor consolida cooperarea bilaterală excelentă şi substanţială la nivel politic, economic şi sectorial şi vor stimula avansarea proiectelor comune de interes strategic în domeniile energie, transporturi, sănătate, educaţie sau societate informaţională”, a precizat Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, se va pune accentul pe proiectele care conectează Chişinăul cu spaţiul Uniunii Europene, prin intermediul României, pentru a aduce beneficii reale şi concrete tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.

Discuţiile se vor concentra pe măsurile de susţinere aprofundată de către România a proceselor de modernizare şi de implementare a reformelor democratice promovate de preşedintele şi Guvernul de la Chişinău, precum şi a eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova, a mai arătat Administraţia Prezidenţială.

Maia Sandu va avea şi o întrevedere cu premierul interimar Florin Cîţu, la Palatul Victoria.

În contextul vizitei, va fi semnat şi Acordul între Guvernele României şi Republicii Moldova privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice. Din partea României va semna ministrul interimar la Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, iar din partea Republicii Moldova, ministrul Educaţiei, Anatolie Topală. La ceremonia semnării acestui document va fi prezent şi premierul interimar Florin Cîţu.

Citeşte şi: Lista de miniştri a guvernului Ciucă este depusă marţi în Parlament. PSD nu a decis încă vicepremierul

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Un nou pericol vine din China, după pandemia care a ucis milioane de oameni. Despre ce e vorba
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Institutul ‘Elie Wiesel’ condamnă decizia Sinodului BOR de a canoniza clerici cu trecut legionar
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'