‘Eu cred că această poziție nu este constructivă și aparent la originea slăbiciunii poziției americane este absența unui plan (pentru Siria). În mod evident, nu e nimic de discutat pur și simplu’ cu americanii, a declarat Putin la Astana, capitala Kazahstanului, unde se află într-o vizită, conform imaginilor difuzate de televiziunea rusă.
‘Nu prea înțeleg cum partenerii noștri americani pot critica acțiunile Rusiei de combatere a terorismului în Siria, din moment ce resping dialogul direct privind chestiuni importante, cum ar fi reglementarea politică a conflictului’, a afirmat liderul rus.
Rusia ‘lasă ușa deschisă’ pentru discuții cu toate părțile interesate cu privire la situația din Siria, a declarat Putin, în aceeași conferință de presă la Astana, potrivit agenției de presă TASS.
Rusia susține că a propus SUA ca o delegație de oficiali americani să se deplaseze la Moscova pentru a discuta despre criza siriană. În fața reticenței Washingtonului față de această inițiativă, Moscova a propus apoi ca o delegație rusă, condusă de premierul Dmitri Medvedev, să plece în același scop la Washington.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat miercuri că Statele Unite au refuzat ambele propuneri.
‘Ca să fiu sincer, am spus că aceasta nu ne interesează atât timp cât Rusia nu este pregătită să contribuie într-o manieră constructivă la efortul nostru de luptă împotriva grupării Statul Islamic’, a confirmat miercuri Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.
‘Rusia are propriile sale planuri (în Siria) și, în prezent, ea și le pune în aplicare singură’, a adăugat el.
În pofida eșecului acestor tentative de dialog, responsabili militari de grad înalt din cele două țări discută prin videoconferință pentru a evita orice incident aerian între forțele aeriene ale celor două țări în spațiul aerian al Siriei.
Un acord ar putea fi semnat ‘în zilele următoare’, a declarat miercuri la Washington un responsabil american din domeniul apărării, în finalul celei de-a treia sesiuni de discuții prin videoconferință de la începutul intervenției ruse în Siria la 30 septembrie.
Rusia susține că bombardează ținte ‘teroriste’, în special gruparea jihadistă Statul Islamic, în Siria, în sprijinul regimului președintelui Bashar al-Assad, unul din principalii săi aliați.
SUA se află, la rândul lor, în fruntea unei largi coaliții care bombardează Statul Islamic de peste un an în Siria și în Irak.
Această ‘coabitare’ în spațiul aerian al Siriei, într-un context de tensiuni internaționale fără precedent de la încheierea Războiului Rece, provoacă teama de incidente cu consecințe imprevizibile.