Klaus Iohannis şi Victor Ponta, la bilanţul MApN pe anul 2014

Președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Victor Ponta au participat, marţi, la bilanțul Ministerului Apărării Naționale pentru anul 2014.
Ionela Marcu
10 mart. 2015, 07:57
Klaus Iohannis şi Victor Ponta, la bilanţul MApN pe anul 2014

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, la sediul MApN, cu onoruri militare. Şeful statului a fost întâmpinat de ministrul apărării, Mircea Duşa.

La ceremonie au participat şi premierul Victor Ponta şi vicepremierul Gabriel Oprea.

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a declarat, la ședința de bilanț a ministerului, că analiza activității MApN pentru anul 2014 este marcată, în primul rând, de schimbarea mediului de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre, precum și de creșterea instabilității din vecinătatea sudică a Alianței, din Orientul Mijlociu până în nordul Africii. 

Dușa a precizat că acestea au generat, prin implicațiile lor, schimbări profunde în abordarea problemelor de apărare și securitate la nivelul NATO și al Uniunii Europene.

În aceste condiții, Ministerul Apărării Naționale a reacționat cu rapiditate, generând o schimbare a priorităților în ceea ce privește obiectivele prevăzute inițial pentru anul 2014. Accentul a fost pus pe măsuri de creștere a capacității operaționale a Armatei României, concomitent cu îndeplinirea angajamentelor care decurg din calitatea de stat membru al NATO, UE, ONU și OSCE. O importanță deosebită a fost acordată implementării măsurilor stabilite prin parteneriatele strategice ale României, în special cel cu Statele Unite ale Americii, cu cele două dimensiuni importante ale sale, proiectul scutului antibalistic de la Deveselu și dezvoltarea Nodului multimodal și Centrului de tranzit de la Mihail Kogălniceanu„, a subliniat ministrul.

Potrivit ministrului, anul 2014 a fost cel mai bun an bugetar pentru armată din 2008 și până în prezent.

„În anul 2014, susținerea financiară asigurată de Guvernul României a permis Forțelor Aeriene să continue derularea Programului strategic de înzestrare cu avionul multirol F-16, precum și finalizarea celui de înzestrare cu avionul de transport scurt și mediu curier C-27J Spartan. La celelalte categorii de forțe, terestră și navală, accentul s-a pus pe ridicarea stării de operativitate a tehnicii din dotare și continuarea derulării programelor de înzestrare”, a completat Dușa.

În cadrul ședinței de bilanț, ministrul a mai subliniat că demersurile pentru suplimentarea bugetului aprobat al Ministerului Apărării Naționale pe anul 2014 au vizat „asigurarea în regim de urgență a creditelor bugetare și de angajament necesare creșterii capacității operaționale a Armatei României, în contextul degradării accelerate a mediului de securitate în regiunea extinsă a Mării Negre”.

Citeşte şi Traian Băsescu: Calificativul Armatei se încadrează între ‘bine’ şi ‘foarte bine’

Astfel, prin rectificări bugetare și suplimentări din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, bugetul MApN a crescut de la 9,373 miliarde lei la 9,917 miliarde lei.

Mircea Dușa a trecut în revistă și programele de înzestrare a Armatei, care au constituit o altă prioritate majoră a ministerului.

În 2014, activitatea din domeniul înzestrării s-a concentrat asupra următoarelor priorități: programul strategic „Avion multirol al Forțelor Aeriene”; programul „Avion mediu-scurt curier C-27J Spartan”, fiind achitate toate obligațiile de plată aferente bunurilor și serviciilor livrate până în 2014 și plata avionului nr.7 (ultimul din contract); sistemul de rachete sol-aer cu bătaie medie Hawk; programul „Elicopter IAR 330 Puma Naval”; programul „Transportor blindat 8×8 Piranha”.

Principalele activități derulate în anul 2014 au fost elaborarea documentelor privind asigurarea cadrului normativ necesar derulării contractului încheiat cu Guvernul Republicii Portugheze, demararea pregătirii primei serii de piloți care vor zbura pe aeronava F-16, precum și a personalului tehnic, acesta din urmă finalizând cursurile de pregătire teoretică și practică privind exploatarea la sol a aeronavelor.

În același timp, au fost demarate activitățile specifice pentru modernizarea infrastructurii Bazei 86 Aeriană de la Fetești cu utilizarea extensivă a unor proiecte de investiții NATO-NSIP dedicate.

Dușa a amintit că participarea la misiunile din teatrele de operații Afganistan/ISAF și Kosovo/KFOR a reprezentat principalul efort operațional național în anul 2014 în ceea ce privește angajamentul României în cadrul NATO.

Contribuția la angajamentul Alianței în Afganistan a constat în diminuarea graduală a numărului militarilor români la operația ISAF, la sfârșitul anului 2014, și angajarea unei contribuții importante la noua misiune NATO de pregătire și asistență pentru forțele afgane — Resolute Support.

„Angajamentul României față de Uniunea Europeană a impus participarea la operațiile și misiunile desfășurate sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună. Astfel, în anul 2014, Ministerul Apărării Naționale a contribuit la operațiile EUFOR ALTHEA în Bosnia și Herțegovina, EUFOR în Republica Centrafricană, EUNAVFOR ATALANTA, misiunea de monitorizare a Uniunii Europene din Georgia, precum și la misiunile de instruire și consiliere menite să dezvolte capacitatea statelor africane de gestionare a crizelor, respectiv EUTM Somalia, EUTM Mali, EUSEC R.D. Congo”, a menționat Mircea Dușa.

Participarea României la operații și misiuni în afara teritoriului național a totalizat în anul 2014 aproape 1.200 de militari.

De remarcat că, la nivelul anului 2014, numărul exercițiilor și activităților de instruire la nivel național a crescut, față de 2013, cu 25 la sută, iar cele executate la nivel bilateral/aliat au înregistrat o creștere cu 133 de procente.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Cât costă kilogramul de carne de miel în Piața Obor. Partea din animal care se vinde cu 29 de lei
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cum arată cozonacul perfect. Rețeta Sandei Marin
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marea Britanie a pus interdicție la graniță. Decizie pentru românii care stau sau merg în Regatul Unit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Scad drastic dobânzile la rate. Decizia Băncii Centrale aduce vești bune românilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai