Marţi, Zinaida Greceanîi a avut la Moscova o întrevedere cu preşedintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, pe care l-a asigurat că socialiştii sunt împotriva discriminării limbii ruse şi a interdicţiei ce vizează posturile de televiziune ruseşti, potrivit unui comunicat al Dumei ruse.
De asemenea, în capitala Federaţiei Ruse, delegaţia PSRM a avut întrevederi bilaterale cu conducerea Dumei de Stat, precum şi cu deputaţi ai celor mai mari partide din camera inferioară a Parlamentului rus.
Grecianîi a declarat pentru postul rusesc Rossia 24, potrivit unei informaţii publicate pe pagina oficială a socialiştilor, că PSRM a propus blocului ACUM crearea unei coaliţii de guvernare, împreună cu care socialiştii ar avea 61 de mandate şi ar putea alege preşedintele Parlamentului şi forma guvernul. Preşedinta PSRM şi-a exprimat, însă, regretul că Blocul ACUM, cu numai 26 de mandate, şi-ar dori toată puterea, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Blocul ACUM a luat act de discuţiile privind pachetul de legi pentru „dezoligarhizarea ţării”
La scrutinul din 24 februarie, Partidul Socialiştilor (de stânga, prorus) a obţinut cele mai multe mandate, 35, dar departe de cele 51 necesare pentru a obţine majoritatea parlamentară şi a forma singur guvernul. A doua formaţiune în noul parlament este Partidul Democrat (PD), în prezent la guvernare, cu 30 de mandate. Pe locul trei s-a clasat un bloc al opoziţiei de dreapta proeuropeană, ACUM (Partidul Acţiune şi Solidaritate /PAS/ şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr /PPDA/).
Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, şi-a manifestat săptămâna trecută scepticismul în privinţa formării unei coaliţii în noul parlament rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, avertizând totodată partidele că, în cazul în care până la mijlocul lunii iunie nu vor crea o majoritate parlamentară, el va dizolva legislativul şi va convoca alegeri anticipate, potrivit Agerpres.
Igor Dodon a plecat joi la Moscova în mod neaşteptat, fără vreun anunţ public al Preşedinţiei, ulterior aflându-se că ar fi însoţit în această vizită de lidera Partidului Socialiştilor (PS), Zinaida Grecianîi, în condiţiile în care presa de la Chişinău speculează că această vizită a avut loc în contextul în care Kremlinul l-ar fi avertizat în mod repetat că ar putea pierde sprijinul lui Vladimir Putin dacă va accepta o coaliţie între socialişti şi Partidul Democrat (PD), al controversatului oligarh Vlad Plahotniuc.