Președintele Societății române ATI confirmă declarațiile lui Rafila. Alexandru Rafila a atras și el atenția cu privire la faptul că au existat tăieri de aproximativ 65% din finanțarea pentru locurile la Terapie Intensivă, fiind contrazis de Vlad Voiculescu, fostul ministru al sănătății.
„E o bizarerie pe care nu mi-o explic e faptul că pentru programul Acțiuni prioritare ATI care finanțează tocmai medicamentele și materialele sanitare care sunt foarte scumpe în terapie intensivă, e un program care funcționează din 2013. Anul trecut prin acest program s-au alocat spitalelor 282 de milioane de euro, iar anul acesta, pentru primele două trimestre, s-au alocat 98 de milioane de euro. Deci o gaură de finanțare, lucru care este inexplicabil.
Noi am făcut memorii iar Comisia de ATI din Ministerul Sănătății, Societatea Română de ATI, am adresat memorii Ministerului Sănătății. E o bizarerie! Anul trecut când aveam doar 1.000 de paturi ocupate la ATI am primit aproape 150 de milioane de euro pe șase luni, anul acesta primim sub 100 de milioane pe șase luni, când avem în terapie intensivă peste 1.500 de pacienți”, a tras un semnal de alarmă doctorul Șerban Bubenek, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Realitatea Plus.
Vlad Voiculescu a anunţat în cadrul conferinţei de presă de de vineri că s-au raportat greşit morţii de COVID. Fostul ministru al Sănătăţii spune că există diferenţe semnificative între cifrele raportate şi cele reale.
„Am avut, acum 2 săptămâni, evaluarea directorilor DSP-urilor. Pot spune că nivelul profesional al acestora nu ne face să fim mândri de ei. Avem nevoie de adevăr și asta încercat Ministerul Sănătății prin transparentinzare, prin schimbarea criteriilor de carantină. Nici pandemia, nici sănătatea nu pot fi gestionate doar în spitale, dar este datoria noastră să prezentăm și să vedem cifrele reale, nu cifre inventate, nu cifre iluzorii.
Avem acum un ministru interimar al Sănătății, care nu știu cât timp are, dar sunt câteva lucruri la care lucram și pe care le investigam. Îl rog pe domnul ministru interimar, care ocupă și funcția de prim-ministru, să revadă metodologia de raportare a deceselor Covid-19. Nu aș vrea să arunc numere, însă investigația noastră ne arată că există diferențe semnificative între cifrele raportate și cifrele reale. Există o diferență între cifrele raportate în platforma Coronaform și cifrele primite de Ministerul Sănătății. Sunt mai puține decese și este o statistică care trebuie clarificată.
De asemenea, dacă tot avem un ministru interimar care cunoaște situația de anul trecut, l-aș ruga să revadă situația de la Unifarm. Anul trecut au primit 1,2 miliarde de euro și este unul dintre marile furturi, unul dintre marile jafuri din istoria României. Domnul ministru interimar trebuie să verifice această situație pentru că are mare legătură cu partidul care îl susține la guvernare”, a precizat fostul ministru al Sănătăţii.