Premiul i-a fost acordat procurorului general al României, deși multe voci au fost împotrivă, numindu-l pe acesta „torționar”, chiar cerând revocarea lui.
„În urmă cu trei ani, când am fost numit procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, mi-am asumat public soluționarea așa-ziselor dosare istorice. La 1 august 2017 procurorii au soluționat cauza denumită generic „dosarul Gheorghe Ursu”, în iunie 2018, procurorii militari au finalizat dosarul Mineriadei. În aprilie 2019, la aproape trei decenii de la evenimentele din 1989, secția Parchetelor Militare a înaintat instanței de judecată rechizitoriul în cauza cunoscută generic drept „dosarul Revoluției”. Dosarul cauzei cuprinde 3.330 de volume, o muncă impresionantă a procurorilor militari. Soluțiile emise sunt dovezi de respect pentru memoria eroilor din decembrie 1989 și dovezi de responsabilitate pentru educația generațiilor tinere. Datorăm soluționarea dosarelor istorice unei echipe de procurori militari cu experiență, conștiință, numeroși dintre ei de la Timișoara. (…) Din Timișoara le mai transmit colegilor procurori mesajul să-și asume sarcina și răspunderea de a candida în viitorul mandat de procuror general, de a continua proiectele începute. Doresc să vă mulțumesc pemtru distincția acordată”, a spus Augustin Lazăr la Timișoara.
Celor de la Societatea Timișoara li s-a cerut din diferite direcții retragerea premiului Speranța acordat procurorului Augustin Lazăr, notează debanat.ro.
„Chiar trebuie să ne înregimentăm în lanțul de propagandiști, securiști, care vor să-l denigreze pe Augustin Lazăr pentru dosarul Revoluției? Augustin Lazăr este un om obișnuit care a crezut în statul de drept și justiția independentă. Nu ne fac inculpații agenda și nu ne poate nimeni propune să facem ce ne-am propus”, a spus Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara.