„Miercuri, voi merge personal la Congres pentru a prezenta un proiect de lege care declară urgenţa în privinţa ministerului public şi care a fost aprobat marţi după-amiază de guvern”, a declarat Martin Vizcarra într-o alocuţiune.
Declaraţia de urgenţă conduce la suspendarea responsabililor din ministerul public şi înlocuirea lor cu persoane având mandatul de a ancheta asupra deciziilor acestora.
Luni, procurorul general, Pedro Gonzalo Chavarry, i-a îndepărtat pe procurorii Rafael Vela şi Jose Domingo Perez care anchetau de şase luni asupra afacerii Odebrecht, informează Agerpres.
Demiterea lor, în numele unei presupuse încălcări a „obligaţiei de rezervă” şi a unei „lipse de rigoare”, a intervenit după ce, la sfârşitul lui decembrie, Jose Domingo Perez l-a acuzat el pe procurorul general Chavarry de tăinuire şi obstrucţionare privind anchetele împotriva lui Odebrecht şi liderei opoziţiei, Keiko Fujimori.
Citeşte şi Viorica Dăncilă: Nu ştiu dacă aş semna o cerere de acuzare a preşedintelui de înaltă trădare
Echipa din subordinea procurorului Vela avea misiunea de a ancheta asupra patru foşti preşedinţi peruani. Alejandro Toledo (2001-2006) a fugit în Statele Unite şi face obiectul unei cereri de extrădare. Ollanta Humala (2011-2016) a fost închis nouă luni, până în iunie anul trecut. Alan Garcia (1985-1990 şi 2006-2011) a încercat să obţină azil politic pe lângă ambasada Uruguayului, care i l-a refuzat. Iar Pedro Pablo Kuczynski (2016-2018) a demisionat în martie, informează Agerpres.
În atenţia procurorilor şi ea, Keiko Fujimori, în prezent în arest preventiv, este acuzată că a primit ilegal sume de bani de la grupul Odebrecht în timpul campaniei sale din 2011.
Martin Vizcarra şi-a scurtat vizita în Brazilia unde urma să asiste marţi la ceremonia de instalare a preşedintelui Jair Bolsonaro, pentru a se putea alătura protestelor faţă de îndepărtarea celor doi procurori.