Din delegaţia care îl însoţeşte pe şeful statului la Summitul NATO, care se va desfăşura joi şi vineri la Newport, în Ţara Galilor, fac parte ministrul Apărării, Mircea Duşa, şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, consilieri prezidenţiali Iulian Chifu şi Iulian Fota, secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu şi purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Băsescu va participa joi la primirea oficială a şefilor de stat şi/sau de guvern din ţările aliate şi partenere NATO, a şefilor de delegaţii şi a şefilor de organizaţii internaţionale de secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen, şi de prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron. De asemenea, el va fi prezent la ceremonia de deschidere a summitului, la sesiunea cu tema Afganistan, la lucrările Comisiei NATO – Ucraina, la recepţia oferită de prinţul Charles, precum şi la dineul de lucru al delegaţilor.
Vineri, preşedintele Băsescu va participa la parada aviatică, la sesiunea lucrărilor Consiliului Nord-Atlantic (NAC) şi la bufetul VIP pentru participanţii la summit. Şeful statului va susţine vineri, în jurul orei 14,30, o declaraţie de presă.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat miercuri prezenţa unor aeronave de luptă ale statelor membre NATO pe teritoriul României şi posibila participare a ţării noastre ca stat coordonator în apărarea cibernetică a Ucrainei, urmând ca aceste decizii să fie comunicate aliaţilor la Summitul NATO.
După reuniunea CSAT, şeful statului a precizat că obiectivele şi aspiraţiile României la Summitul NATO din Ţara Galilor sunt generate de evenimentele din Ucraina şi de ‘ceea ce ne-a arătat preşedintele Putin în acţiune a Federaţiei Ruse’.
Preşedintele a arătat că, plecând de la aceste premise, România va solicita, generic, consolidarea flancului estic al Alianţei de la nord până la sud.
De asemenea, şeful statului a indicat că România solicită creşterea nivelului de interoperabilitate a forţelor armate proprii cu forţele armate ale altor state membre NATO, respectiv terestre, aeriene şi navale, cu accent deosebit pe creşterea nivelului de interoperabilitate a forţelor navale, având în vedere ‘forţa deosebită pe care o are flota Federaţiei Ruse de la Marea Neagră’.
Traian Băsescu a declarat şi că România doreşte ca la Summitul NATO să se clarifice poziţia aliaţilor în momentul în care se discută despre un război hibrid. Astfel, el a subliniat că ţara noastră speră ca la summit să fie definit şi înţeles modul de aplicare a Articolului 5 din Tratatul NATO ‘în situaţii pe care Rusia a arătat că le poate crea’.
Şeful statului a afirmat şi că România aşteaptă ca la Summitul Alianţei să se reconfirme continuarea procesului de instalare a scutului antirachetă şi să fie consemnată importanţa strategică a Mării Negre.
Traian Băsescu a arătat că unul dintre obiectivele ţării noastre la această reuniune este legat şi de introducerea Republicii Moldova pe lista beneficiarilor iniţiativei de consolidare a capacităţilor de apărare, explicând că acest lucru nu înseamnă că această ţară devine stat membru al Alianţei.