Traian Băsescu a afirmat că-şi va duce mandatul până la capăt indiferent de solicitările de demisie întrucât nu a avut nici un fel de cunoştinţe legate de dosarul fratelui său şi că nu a intervenit în nici un fel pentru Bercea Mondial în procesele pe care acestea le-a avut.
„Regret enorm faptul că fratele meu este suspectat de trafic de influenţă, dar el este un om de 60 de ani ce trăieşte la Constanţa cu familia lui, eu şi familia mea trăim la Bucureşti. Nu am avut nici un fel de informaţii măcar de la el legat de afacerea Sandu Anghel-Mircea Băsescu. Trăim fiecare cu serviciul lui, cu obligaţiile şi faptele lui. Ne vedem odată la 2 ani şi n-am avut niciun fel de informaţii nici de la el, nici de la structurile de informaţii ale statului„, a declarat preşedintele României.
Acesta a arătat că proba neintervenţiei sale în dosarul lui Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondial, este faptul că în doar trei ani, acesta a fost condamnat de trei instanţe diferite pentru tentativă de omor. În ce priveşte solicitările de demisie venite din partea lui Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu, Băsescu a arătat că aceştia nu au nici o autoritate morală să ceară demisia sa întrucât Tăriceanu intervenea în 2005 pentru a-l scăpa de braţul justiţiei pe Dinu Patriciu, iar cazul Duicu a dat la iveală faptul că se făcea trafic de influenţă chiar din biroul primului-ministru Ponta.
Traian Băsescu îi acuză pe cei doi, Tăriceanu şi Ponta, că acţionează la solicitarea lui Dan Voiculescu. „Domnul Voiculescu, care are deja o condamnare la 5 ani în primă instanţă, este nerăbdător să aibă la Cotroceni un preşedinte marionetă care să-i satisfacă solicitările de numire în funcţii importante din justiţie a unor oameni pe care vrea să-i controleze„, susţine Băsescu.
Preşedintele a arătat că nu se va conforma acestor cereri şi că va acţiona în vederea consolidării justiţiei până în ultima zi a mandatului său. „În mandatul meu, pe care mi-l voi duce până în ultima zi, nu vor acapara justiţia. Sunt mult prea mulţi judecători şi procurori care nu ar mai asculta de comenzi politice. Când eventual vor ajunge la putere vor avea surprize mari, că nu vor putea controla justiţia în măsura în care speră să o controleze”, a apreciat Traian Băsescu.
În ce priveşte arestarea fratelui, preşedintele susţine că tocmai acest lucru demonstrează că justiţia nu ascultă de ordine venite din partea politicului. „Arestarea fratelui meu nu mi-am dorit-o, şi cer scuze românilor pentru asta, dar demontează marota că arestările se fac la intervenţiile preşedintelui (…) Nu am înţeles în niciun fel să obstrucţionez justiţia. Am privit ca şi dumneavoatră la televizor. Nu am dat nici măcat un singur telefon”, a mai spus Traian Băsescu.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Iată principalele declaraţii ale şefului statului:
-Am două subiecte. Primul este legat de solicitarea primului-ministru de a-i da mandat să reprezinte România în Consiliul European şi al doilea despre solicitările legate de demisia mea.
-Premierul mi-a solicitat mandat să participe la Consiliul din 26-27 iunie. Azi l-am anunţat că nu-i dau mandat de participare având în vedere obligaţiile constituţionale, hotărârea CCR şi tematica căreia îi voi face faţă mult mai bine. Am avut o experienţă când l-am trimis la Consiliul pe energie şi nu a fost în stare să ne reprezinte cum trebuie în apărarea proiectului Nabucco.
-Îl informez pe premier că pe 19 iunie i s-a solicitat MAE punctul de vedere al Guvernului pe toată tematica de dezbatere a Consiliului European, punct de vedere ce trebuie aprobat de către primul-ministru. Mandatul Guvernului nu este imperativ pentru preşedinte.
-Ordinea de zi este una pe care, datorită mandatului lung pe care l-am avut, o cunosc foarte bine. Trebuie respectată procedura internă prin care Guvernul îşi trimite punctul de vedere pe toate tematicile abordate. Dacă premierul vrea să schimbe procedurile, la preşedinţie există Departamentul Afaceri Europene, condus de Bogdan Mănoiu. Nu vă ascund că este şi un motiv sentimental pentru care vreau să particip, legat de faptul că se semnează Acordul de asociere şi liber schimb cu Moldova şi în cei 10 ani de mandat am muncit enorm, poate cel mai mult după guvernul Republicii Moldova, ca această ţară. să ajungă la acest moment. Aş vrea să semnez acordul cu Moldova în numele statului român.
-Am aprobat mandatele pentru semnarea acordurilor cu Ucraina, Moldova şi Georgia. Pe energie, Guvernul a trimis deja un mandat pe care l-am apreciat, dar am cerut nişte clarificări.
-Ordinea de zi este legată de câteva puncte: spaţiul de libertate, securitate şi justiţie, zonă în care am convingerea că sunt mult mai credibil decât Victor-Viorel Ponta.
-În probleme de creştere economică, competitivitate şi locuri de muncă îl invit pe premier să facem oricând o dezbatere televizată în doi. Sunt convins că pot susţine această tematică mult mai bine decât el.
-Mi-e foarte greu să-l văd pe Victor Viorel mai eficient decât sunt eu sau având cunoştinţe mai bune.
-Regret enorm faptul că fratele meu este suspectat de trafic de influenţă, dar el este un om de 60 de ani ce trăieşte la Constanţa cu familia lui, eu şi familia mea trăim la Bucureşti. Nu am avut nici un fel de informaţii măcar de la el legat de afacerea Sandu Anghel-Mircea Băsescu. Trăim fiecare cu serviciul lui, cu obligaţiile şi faptele lui. Ne vedem odată la 2 ani şi n-am avut niciun fel de informaţii nici de la el, nici de la structurile de informaţii ale statului.
-În numai 3 ani, dosarul lui Sandu Anghel a parcurs toată linia justiţiei româneşti: condamnare la Slatina, la Curtea de Apel Craiova şi condamnare la ICCJ. Nu există nici un motiv ca cineva să suspecteze că preşedintele ar fi intervenit în procedul lui Sandu Anghel. De aceea mi-este greu să înţeleg logica campaniei dl. Voiculescu sau solicitarea premierului când la el în birou se făcea trafic de influenţă de către dl. Duicu. Îmi vine să râd şi de solicitarea dl. Johannis când îmi cere să demisionez pentru fapte pe care nu le-am comis când nu-l văd suficient de întremat pentru campania prezidenţială
-Îi recomand să nu-şi dorească acest lucru. La ceilalţi e clară lipsa de moralitate.
-Arestarea fratelui meu nu mi-am dorit-o, şi cer scuzele românilor pentru asta, dar demontează marota că arestările se fac la intervenţiile preşedintelui. Niciodată nu am intervenit în nici un dosar. Nu am făcut aşa ceva pentru că mi-aş fi contrazis principiile. Sub această motivaţie se ascunde setea de acaparare a justiţiei. Dl. Voiculescu are deja o condamnare la 5 ani în primă instanţă este nerăbdător să aibă la Cotroceni un preşedinte marionetă care să-i satisfacă solicitările de numire în funcţii importante din justiţie a unor oameni pe care vrea să-i controleze.
-În mandatul meu, pe care mi-l voi duce până în ultima zi, nu vor acapara justiţia. Sunt mult prea mulţi judecători şi procurori care nu ar mai asculta de comenzi politice. Când eventual vor ajunge la putere vor avea surprize mari, că nu vor putea controla justiţia în măsura în care speră să o controleze.
-Oameni buni, mi-e cam greu să iau în serios o declaraţie a unei majorităţi parlamentare ce a gestionat marţea neagră, ce a respins de vreo 10 ori cereri ale justiţiei de a avea parlamentari la dispoziţie pentru anchete.
-Nu am înţeles în niciun fel să obstrucţionez justiţia. Am privint ca dv. la televizor, nu am dat nici măcar un singur telefon. Care este înălţimea morală a acesttor politicieni care s-au sustras urmăririi penale să vină azi să dea lecţii. Nu spun că evenimntul petrecut cu fratele meu este unul fericit. Dimpotrivă, nu ar fi trebuit să se întâmple, dar avem abordări diferite. Nu voi lua în consideraţie strigătele lor şi nici declaraţii ale Parlamentului. Obiectivul meu este ca până în ultima zi să continue demersurile de consolidare a justiţiei şi mi-aş dori ca până la sfârşitul mandatului România să înceapă demersurile de intrare în Schengen.
Declaraţia preşedintelui Traian Băsescu poate fi urmărită LIVE pe România TV.
Preşedintele Traian Băsescu face declaraţii în contextul în care plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului se va reuni miercuri pentru a adopta o Declaraţie comună prin care se va cere demisia de onoare a preşedintelui, în urma scandalului în care este implicat Mircea Băsescu.
Călin Popescu Tăriceanu a propus ca Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor să se reunească, luni, la ora 18.00, pentru a decide convocarea plenului comun.