Preşedintele Traian Băsescu s-a referit la declaraţia unui lider separatist, potrivit căruia scopul războiului declanşat de proruşi în Ucraina este refacerea zonei Novorusia, regiune cucerită de către Rusia în timpul Ecaterinei a II-a de către generalul Potemkin. Novorusia cuprinde partea de est şi sud a Ucrainei de astăzi, până la Odessa inclusiv.
„Acest concept este o altă ameninţare, din toate analizele reiese că planul lui Putin este să ajungă la Dunăre. Iată că ieri unul dintre liderii teroriştilor din estul Ucrainei a anunţat că obiectivul lor este să ajungă pe braţul Chilia. Iată că intuiţia noastră este confirmată de unul care afectează integritatea teritorială a Ucrainei cu arma în mână„, a declarat Traian Băsescu, într-o conferinţă de presă, susţinută duminică.
Preşedintele a arătat că un alt risc de securitate pentru România îl reprezintă uriaşa flotă rusă de la Sevastopol, incomparabil mai puternică decât forţele navale ale ţării noastre.
Petro Poroşenko avertizează România: RUSIA ar putea CUCERI ŞI BUCUREŞTIUL
„Flota uriaşă rusă de la Sevastopol se află la numai 160 de mile marine de coasta României, printre care şi crucişătorul Moscova, una dintre cele mai echipate nave. În 6 ore pot fi pe coasta românească. În sfârşit, evenimentele din Ucraina au fost un argument formidabil că Rusia poate desfăşura acţiuni iraţionale. România a considerat întotdeauna că relaţia regională este bazată pe Carta ONU. Iată că se poate ieşi din această zonă ce a garantat pacea de la al doila război mondial şi atunci de ce să excluzi posibilitatea ca şi asupra ţării tale să e manifeste iraţionalul unei mari puteri precum Rusia? În proporţie de 99,99% această agresiune nu se poate produce, dar rămâne, un 0,01% şi, ca şef de stat, nu am dreptul să nu iau în considerare această variantă”, spus preşedintele.
Pe de altă parte, Băsescu s-a declarat mulţumit de angajamentul luat de NATO de a contribui consistent la securitatea României la frontierele sale maritime printr-o prezenţă militară consistentă. Tonul l-ar fi dat chiar preşedintele SUA, la ultimul summit NATO de la Newsport. „Pe partea de sensibilitate majoră, situaţia de la Marea Neagră, preşedintele Obama în plin summit a spus că flota americană va asigura o prezenţă consistentă care să facă aplicaţii, exerciţii cu flotele română şi bulgară„, a spus preşedintele Băsescu.
Declaraţie NEAŞTEPTATĂ a preşedintelui ucrainean legată de acordul de încetare a focului
Iată principalele declaraţii ale preşedintelui României:
-Summitul NATO a confirmat solidaritatea şi soliditatea Alianţei şi s-a dat foarte ferm şi mesajul că securitatea, libertatea şi prosperitatea costă bani prin nevoia de a avea armate performante capabile să apere democraţia. S-au adoptat 20 de documente dintre care 15 nepublice şi 5 publice.
-Toţi avem harta Europei în minte şi mai ales flancul estic al Alianţei. Polonia şi ţările baltice aveau un plan de contingenţă, ca şi Turcia, în scenariul în care ar fi fost atacate. România şi Bulgaria nu aveau un asemenea plan pentru că erau considerate ţări în afara riscului de a fi atacate militar. Modificarea este că şi România are un plan de contingenţă, un plan de acţiune în cazul în care este atacată.
-Au fost elaborate scenariile prin care securitatea României ar putea fi atacată: atac terestru, de pe mare sau atac de aviaţia, iar planul de acţiune dă soluţie. Asta este marea deosebire dintre starea României dinainte de summitul NATO şi starea ei după. România va fi apărată în price scenariu în care ar fi atacată.
-Structurile militare asle NATO şi cele naţionale trebuie să elaboreze disponibilităţile de forţe pentru ca România să fie apărată în cazul în care ar putea să-i fie afectată suveranitatea şi integritatea teritorială.
-NATO nu are un buget pe care-l distribuie ţărilor, ci statele ce vor trebui să contribuie pentru protejarea militară vor state bani din buzunar pentru securitatea României. la fel după cum România şi-a suportat costurile pentru operaţiunile din Afganistan. În NATO, când se pune problema apărării unui stat membru toate statele ce contribuie la securitatea României plătesc din buzunarul lor.
-Argumentele noastre au fost: am subliniat lanţul de conflicte îngheţate din jurul Mării Negre. Toate aceste conflcite sunt controlate de Federaţia Rusă şi pot fi reîncălzite unul câte unul sau toate o dată ceea ce poate genera o puternică destabilizare.
-Alt argument a fost că flota uriaşă rusă de la Sevastopol se află la numai 160 de mile marine de coasta României, printre care crucişătorul Moscova, printre cele mai echipate nave. În 6 ore pot fi pe coasta românească. În sfârşit, evenimentele din Ucraina au fost un argument formidabil că Rusia poate desfăşura acţiuni iraţionale. România a considerat întotdeauna că relaţia regională este bazată pe Carta ONU. Iată că se poate ieşi din această zonă ce a garantat pacea de la al doila război mondial şi atunci de ce să excluzi posibilitatea ca şi asupra ţării tale să e manifeste iraţionalul unei mari puteri precum Rusia. În proporţie de 99,99% această agresiune nu se poate produce, dar rămâne, un 0,01% şi, ca şef de stat, nu am dreptul să nu iau în considerare această variantă.
-Novorusia pe care separatiştii afirmă că vor să o creeze în estul şi sudul Ucrainei. Acest concept este o altă ameninţare, din toate analizele este că planul lui Putin este să ajungă la Dunăre. Iată că ieri unul dintre liderii teroriştilor din estul Ucrainei a anunţat că obiectivul lor este să ajungă pe braţul Chilia. Iată că intuiţia noastră este confirmată de unul care afectează integritatea teritorială a Ucrainei cu arma în mână.
-Nu comandamentul NATO este cheia. Or să fie 50-100-200 de ofiţeri, probabil conduşi de un ofiţer al SUA, dar nu comandamentul este cheia. Avem tot ce ne trebuie pentru el. Eu m-aş apleca asupra declaraţiei summitului în câteva elemente extrem de importante. Se precizează că acest summit a avut loc într.un moment crucial pentru securitatea euroatlantică. Nu este o expresie oarecare, arată că şefii de stat şi guvern au înţeles care sunt formele atacării Ucrainei de ctre Rusia, chiar în forma unui război hibrid. Şi situaţia din Africa de nord şi Orient reclamă atenţia deosebită a NATO.
-Mi-aduc aminte urechile fine din presa românească ce zgâriate au fost când am spus că este vorba de o agresiune rusă. Summitul prevede foarte clar că este o agresiune a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, şi una fundamentală. Declaraţia reafirmă fundamentele alianţei: solidaritate, coeziune şi indivizibilitatea securităţii înc adrul NATO.
-Cei 28 de membri NATO trebuie să coopereze. Un document foarte important a fost planul de acţiune. NATO nu doar a constatat riscurile majore, dar s-a prezentat şi un plan care face parte din documentele secrete şi care a fost adoptat. Planul prevede că se creşte nivelul capacităţii de reacţie a Alianţei. Se ştie cu cât. Obiectivul Alianţei este un răspuns rapid la noile ameninţări de securitate şi trebuie să răspundă provocărilor Rusiei şi a implicaţiilor pentru securitatea aliaţilor. Măsurile din planul de acţiune genereatză prezenţă militară semnificativă şi continuă, ceea ce înseamnă că şi pe teritoriul României va creşte numărul militarilor, nu exploziv însă. Precizarea foarte clară este că va creşte în partea estică a Alianţei, deci semnalul dat de Rusia prin agresiunea antiucraineană a pus în alertă statele NATO.
-În interiorul acestei forţe de răspuns a Alianţei se va stabili o grupare multinaţională de forţe cu timp de reacţie foarte rapid. Pentru prima dată se crează o capacitate de răspuns foarte rapid, în câteva ore. Pe teritoriul statelor se vor amplasa echipamente militare, numiţie, provizii încă din perioada imediată urmăptoare astfel încât trupele să găsească aici şi muniţie şi echipamente sau provizii.
-Pe partea de sensibilitate majoră, situaţia de la Marea Neagră, preşedintele Obama în plin summit a spus că flota americană va asigura o prezenţă consistentă care să facă aplicaţii, exerciţii cu flotele română şi bulgară. Poate pentru nespecialişti nu spune mare lucru: NATO va trece la planificarea avansată, adică nu se va sta în scenarii să vedem ce se întâmplă ci se vor preîntâmpina scenariile. Este un lucru ce arată seriozitatea pe care NATO o are când priveşte la ce a putut să facă Rusia în Ucraina. Pentru mulţi români, agresiunea rusă nu a fost ceva extraordinar că nu-i la noi. De la Sevastopol sunt doar 160 de mile. Evaluările că s-a ieşit din raţional, ce însemna parteneriatul Rusia-NATO, erau de la sine înţeles. S-a rupt o regulă extrem de importantă ce face imprevizibil comportamentul Rusiei.
-NATO nu a fost pregătită să spună cât de viabilă este aplicarea art. 5 în cazul unui război hibrid. A rămas în analiză prioritară în perioada următoare să vedem care sunt soluţiile. Eu am punctul meu de vedere: este un război al omuleţilor verzi ce a început ca un război mediatic. Nu poţi să-i trimiţi până nu pregăteşti mediatic şi politic conflictul.
-Se reia teza că Rusia crează instabilitate şi în Marea Neagră. Se vor sprijini ţările riverane pentru asigurarea securităţii. Tot în comunicat, se spune că baza de la Deveselu va fi operaţionalizată în 2015 şi apoi va fi transferată sub comandă NATO. Un lucru foarte important este legat de războiul cibernetic. O ţară poate fi îngheţată pur şi simplu dacă îşi gestionează toate sistemele IT şi este vulnerabilă la sistemele cibernetice. Se pune problema dacă un atac cibernetic activează art. 5. Acest lucru va fi analizat de la caz la caz de către Cartierul General de la Bruxelles al NATO, dar acest lucru nu exclude activarea articolului 5. Se pot produce daune masive unor reactoare nucleare spre exemplu, sau să blochezi alimentarea cu energie electrică. Variantele vor fi tratate de la caz la caz.
-Moldova va benefica de un sistem de analiză al sistemului militar şi să-i dfacă recomndările de acomodare la eficienţă militară şi la sistemele NATO şi de unul care vizează exerciţii militare NATO-Moldova.
-A fost un succes major al României, un succes interinstituţional la care au lucrat MApN, MAE, serviciile secrete şi toate obiectivele prefigurate au fost atinse.
-Deciziile trebuie puse în plicare de toate instituţiile implicate. Noi am modernizat aeroporturile de la Kogălniceanu, Feteşti şi Turda. Putem face lucruri de acestea.
-(Poroşenko: Rusia poate ajunge la Bucureşti?) A crezut că poate lichida problema separatiştilor cu armata naţională. A constatat că trebuie să încheie o încetare a focului ce va degenera în armistiţiu şi pierderea controlului pe un teritoriu mare şi probabil a încercat să dea o explicaţie. Îl contrazic fără drept de apel. Oricît ar fi de amre Rusia nu poţi face la o forţă de 28 de state printre care SUA, Franţa sau Marea Britanie. L-am înţeles pe Poroşenko, dar acest scenariu nu este valabil. Nu poate fi invocat în viaţa curentă, ci doar în contextul în care ne putem permite să riscăm când e vorba de securitatea naţională, iar noi nu pe permitem să riscăm deloc.
-O să avem şi noi costuri. Dacă vom prelua paza aeroportului de la Kabul ne-ar costa 140.000.000 lei pe an, adică cheltuielile pe 3 zile de marş ale unei fregate americane către Marea Neagră.
-Industria de apărare poate încă să construiască trasnportoare blindate, tancuri cu înaltă tehnologie, dar trebuie să primească comenzi de la Armata Română. Armata este pregătită, dar trebuie să le dăm tehnică militară.
-Dacă am o teamă, îl am de omuleţii verzi de dinainte de apariţia omuleţilor verzi cu puşcă.
NATO are REZERVE faţă de acordul de ÎNCETARE A FOCULUI în Ucraina