Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că îi urează şefului statului, Traian Băsescu, de ziua acestuia, multă putere, sănătate şi „La mulţi ani!”. „În primul rând, am toate gândurile bune îndreptate către dumnealui şi, aşa cum spun cu drag fiecărui om care îşi serbează ziua de naştere, îi spun şi dumnealui «La mulţi ani!»”, a spus Anastase.
Deputatul PDL Raluca Turcan a spus, la rândul său, că îi doreşte preşedintelui să fie sănătos şi să-şi vadă duse la bun sfârşit proiectele. Ea a precizat că „pentru un om cu forţa şi determinarea preşedintelui Traian Băsescu, este important ca într-un mandat proiectele demarate să fie şi finalizate”.
Fostul ministru Ioan Botiş, deputat PDL, a precizat că îi urează preşedintelui „La mulţi ani!”, multă sănătate şi să ducă până la capăt „ceea ce a gândit”. Botiş a adăugat că faptul că a avut ocazia să lucreze cu şeful statului este „cel mai mare cadou” şi onoarea cea mai mare este că a fost invitat la întâlnirea de joi cu acesta. „Am fost unul dintre membrii Guvernului şi am avut ocazia să lucrez cu domnul preşedinte pe anumite legi şi pentru mine faptul că am avut această şansă să lucrez cu domnia sa e cel mai mare cadou şi faptul că ne-a invitat acolo cred că e onoarea cea mai mare. Pur şi simplu eu am fost încântat de modul în care am lucrat cu preşedintele”, a spus Botiş.
Şi deputatul PDL Gelu Vişan a declarat că îi urează preşedintelui multă putere de muncă şi să aibă un an 2012 mai bun şi cât se poate de liniştit. Potrivit lui Vişan, cel mai bun cadou care poate fi făcut şefului statului este adoptarea legii asistenţei sociale în Parlament până la finele anului. „Îi spunem «La mulţi ani!», multă sănătate, putere de muncă şi să avem un an 2012 mai bun şi cât se poate de liniştit din punct de vedere al situaţiei internaţionale”, a afirmat Vişan.
Deputatul PDL Silviu Prigoană îi doreşte doar sănătate preşedintelui Traian Băsescu, deoarece acesta nu are nevoie de altceva. Prigoană a explicat că Băsescu are „cadoul suprem”, „postul suprem” primit de la electoratul din România. „Numai sănătate, că acum, cu poziţia pe care o deţine în stat, nu cred că mai are nevoie de ceva. E postul suprem, are cadoul suprem primit de la electoratul din România”, a spus Prigoană.
Pe de altă parte, reprezentanţi ai opoziţiei au spus că nu au nicio urare pentru şeful statului.
Liderul PSD Victor Ponta a declarat că îi urează preşedintelui, de ziua acestuia, ce i-a urat şi şeful statului de ziua sa, adică nimic. Întrebat ce îi urează preşedintelui Traian Băsescu de ziua acestuia, Ponta a spus: „Ce mi-a urat şi dânsul mie. Adică nimic”. Ponta a mai spus că darul său pentru preşedinte este tot „nimic”.
Deputatul PNL Ludovic Orban a spus, la rândul său, că nu poate să-i ureze nimic preşedintelui Traian Băsescu. Orban a spus că face urări doar prietenilor şi oamenilor pe care îi respectă şi în care are încredere, precizând că şeful statului ar putea să facă un cadou românilor dându-şi demisia. „Nu pot să-i urez nimic, îi urez unui prieten, îi urez unui om pe care îl respect, îi urez unui om în care am încredere, unui om cu care am oarece afinităţi, nu pot să-i urez nimic. Ar face un cadou frumos de ziua lui românilor dacă şi-ar da demisia”, a spus Orban.
Şeful statului s-a întâlnit, joi la prânz, la Vila Lac, cu parlamentarii coaliţiei, cu ocazia zilei sale de naştere. „Nu e nicio întâlnire politică, este joi, iar mâine (vineri) parlamentarii pleacă, sunt acasă şi am considerat de bun simţ ca la împlinirea a 60 de ani să bem împreună un pahar de vin, că buni, răi, cum sunt, cu ei trecem criza, nu cu altcineva”, a spus, la sosire, Băsescu.
Întrebat de jurnalişti ce îşi doreşte de ziua sa de naştere, şeful statului a răspuns: „Linişte”. „Îmi doresc linişte, mi-o iau singur: mâine nu vin la serviciu”, a adăugat Băsescu.
Miercuri, în finalul unei vizite în Serbia, Băsescu a primit din partea românilor din Valea Timocului mai multe cadouri, printre care şi o căciulă de blană, tradiţională în zonă. Băsescu a spus că aceasta îi era cu atât mai necesară cu cât nici nu mai are păr prea mult. Şeful statului a mai primit o sculptură reprezentând un împărat roman, un album cu bisericile din zonă, precum şi o carte despre obieceiurile din Valea Timocului.
Cum şi-a petrecut Traian Băsescu ziua de naştere în anii trecuţi
Anul trecut şeful statului a fost la Palatul Victoria, unde a discutat peste două ore cu premierul Emil Boc şi cu vicepremierul Marko Bela despre decizia CC privind asumarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei. Ulterior, Băsescu fost prezent în emisiuni la RRA şi la B1 Tv.
În 4 noiembrie 2009, în plină campanie pentru prezidenţiale, şeful statului şi-a serbat ziua la un restaurant din centrul Capitalei, alături de soţia şi fiicele sale. Membrii staff-ului său îi pregătiseră o petrecere la sediul de campanie, cu un tort pe care era scris „La mulţi ani!” şi „58%”, aluzie la vârsta împlinită şi la eventualele procente la alegeri. Întrucât preşedintele nu a mers la sediul de campanie, tortul din ciocolată şi acoperit cu glazură de culoare portocalie a fost mâncat de cei prezenţi, printre care Elena Udrea, Dorel Onaca şi Eugen Tomac.
În aceeaşi zi, şeful statului a făcut deplasări în Argeş, unde a vizitat societatea Dacia-Renault, în Teleorman, la Roşiori de Vede, unde a avut o întâlnire cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi la Alexandria, unde a participat la un miting electoral. Şeful statului s-a întâlnit, seara, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţi ai crescătorilor de taurine şi a susţinut, în jurul orei 21.00, o declaraţie de presă, în care a vorbit şi despre faptul că intenţionează să stabilească cu partidele un program de consultări, după respingerea de către Parlament a învestirii Guvernului Croitoru.
În 2008, Băsescu nu a avut niciun program public de ziua sa de naştere.
În urmă cu patru ani, 4 noiembrie a fost într-o duminică, iar Traian Băsescu a făcut, la Palatul Cotroceni, o analiză a situaţiei cetăţenilor români din Italia. Premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a convocat, în aceeaşi duminică, la Palatul Victoria, pe miniştrii de Interne, Externe şi Justiţie, pentru o reuniune de lucru în care să fie stabilit un plan de acţiuni pentru românii din Italia.
În 2006, preşedintele a fost de 4 noiembrie pe Valea Prahovei împreună cu familia şi a fost vizitat şi de unii lideri ai PD.
În 2005, preşedintele Băsescu şi-a petrecut ziua de naştere la vila de protocol din staţiunea Neptun, în ziua următoare vizitându-şi mama, împreună cu soţia şi cele două fiice, după ce a mers la mormântul tatălului său din Cimitirul Central din Constanţa. Iniţial, preşedintele Băsescu a intenţionat să-şi petreacă ziua de naştere pe podul de la Mărăcineni din judeţul Buzău, reconstruit după inundaţii. După câteva vizite la Mărăcineni, la care a constatat că lucrările sunt în grafic şi că podul poate fi redat circulaţiei înainte de ziua lui, Băsescu a spus că nu mai este cazul să-şi serbeze ziua în acest loc, preferând să şi-o petreacă alături de familie.
Traian Băsescu se afla, în 4 noiembrie 2004, în campanie electorală. Atunci, unul dintre candidaţii Alianţei PNL-PD la Parlament, Stelian Duţu, i-a dăruit lui Băsescu o goarnă militară din 1877 „cu care armata română a fost chemată la datorie”, o sabie de paradă de pe vremea regelui Carol l şi un fluier de comandant de navă pentru mobilizarea la bord. Cadourile au fost dăruite cu câteva zile înainte de data de 4 noiembrie, ziua de naştere a lui Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu s-a născut la 4 noiembrie 1951, în localitatea Basarabi, actualul oraş Murfatlar, judeţul Constanţa.
Este absolvent al Facultăţii de Navigaţie din cadrul Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân” din Constanţa (1976). A fost bursier la Cursurile Avansate de Management în Industria Transportului Maritim, organizate de Academia Navală Norvegiană, pe care le-a absolvit, ca şef de promoţie, în 1995. Deţine brevetele internaţionale de ofiţer de marină comercială, clasa a III-a, a II-a şi a I-a, şi brevetul internaţional de Căpitan de cursă lungă.
A fost ofiţer maritim pe nave de mare tonaj ale flotei comerciale NAVROM Constanţa (1976-1981); căpitan de cursă lungă, comandant al navelor petroliere de mare tonaj „Argeş”, „Crişana”, „Biruinţa” – nava amiral a flotei comerciale a României (1981-1987); şef al Agenţiei NAVROM din Anvers – Belgia (1987-1989); director general al Inspectoratului de Stat al Navigaţiei Civile din Ministerul Transporturilor (octombrie 1989 – octombrie 1990).
Traian Băsescu şi-a început cariera politică imediat după decembrie 1989. A fost ministru al Transporturilor în guvernele Petre Roman (30 aprilie 1991-16 octombrie 1991) şi Theodor Stolojan (16 octombrie 1991-19 noiembrie 1992). În 1992, a fost ales deputat din partea Partidului Democrat (PD), devenind şi vicepreşedinte al Comisiei de Industrie şi Servicii a Camerei Deputaţilor.
În 1996, a fost ales deputat PD în circumscripţia Vaslui. După câştigarea alegerilor din 1996 de către Convenţia Democrată din România (CDR), Traian Băsescu a preluat portofoliul Transporturilor în Guvernul Victor Ciorbea (12 decembrie 1996 – 11 februarie 1998). După demisia lui Victor Ciorbea, în următoarele cabinete ale CDR – guvernele Radu Vasile (17 aprilie 1998 – 22 decembrie 1999) şi Mugur Isărescu (22 decembrie 1999 – 26 iunie 2000) – Traian Băsescu a deţinut acelaşi portofoliu – cel al Transporturilor.
La alegerile locale din 2000, a câştigat mandatul de primar al Capitalei în turul al doilea.
În 2000, a devenit şi preşedinte al Organizaţiei Partidului Democrat al Municipiului Bucureşti. În 2001, a fost ales preşedinte al Partidului Democrat.
La alegerile locale din 6 iunie 2006, Traian Băsescu a fost ales primar general al Capitalei pentru al doilea mandat, candidând din partea Alianţei Dreptate şi Adevăr (D.A.) PNL-PD, în cadrul primului tur de scrutin.
La 6 octombrie 2004, în cadrul Conferinţei Naţionale a Alianţei D.A., preşedintele PD, Traian Băsescu, a fost desemnat candidatul alianţei la preşedinţia României, după retragerea lui Theodor Stolojan, care invocase motive de sănătate.
A fost ales preşedinte al României în urma celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, din 12 decembrie 2004.
În timpul mandatului său prezidenţial, la 16 aprilie 2007, Traian Băsescu a fost suspendat de Parlament (cu 322 voturi ‘pentru’ şi 108 ‘împotrivă’) (între 20 aprilie 2007-23 mai 2007). A fost reconfirmat prin referendumul din 19 mai 2007.
Traian Băsescu şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de preşedinte la 21 octombrie 2009.
A câştigat alegerile prezidenţiale, în urma celui de-al doilea tur de scrutin din data de 6 decembrie 2009. Potrivit datelor centralizate de BEC, actualul şef al statului, Traian Băsescu a obţinut 5.275.808 voturi, reprezentând 50,33%, iar contracandidatul său, Mircea Geoană, a fost votat de 5.205.760 de alegători, adică 49,66%.
Este căsătorit cu Maria Băsescu şi are două fiice – Ioana şi Elena. Fiica cea mare este notar, iar cea mică, Elena, este europarlamentar.