Băsescu: Am promulgat bugetul asigurărilor sociale. Sunt deschis la negocieri pe bugetul de stat VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a promulgat luni seara bugetul asigurărilor sociale de stat, căruia nu are ce să-i impute. În ce priveşte bugetul de stat, Băsescu a spus că a luat notă de disponibilitatea Guvernului de a amâna aplicarea creşterii accizei la motorină şi că este şi el dispus să discute cu primul-ministru posibilele soluţii ca acciza să nu mai fie mărită deloc, nici la motorină, nici la benzină.
Filip Stan
09 dec. 2013, 15:23
Băsescu: Am promulgat bugetul asigurărilor sociale. Sunt deschis la negocieri pe bugetul de stat VIDEO

„Am promulgat bugetul asigurărilor sociale de stat. Nu am ce să reproşez acestui buget”, a spus Traian Băsescu în cadrul declaraţiilor pe care le-a susţinut luni seara la Palatul Cotroceni.

Preşedintele României a afirmat că o intransigenţă atât din partea sa, cât şi din partea premierului nu ar rezolva situaţia fiind necesar un dialog legat de modul în care este construit bugetul de stat. „Am luat notă de declaraţia primului-ministru prin care este dispus să renunţe temporar la acciza pe motorină. Putem construi un dialog în continuare, eu fiind deschis să arăt Guvernului că are soluţii să contruiască bugetul fără această acciză pentru întregul an”, a afirmat şeful statului.

El a afirmat că este dispus la un dialog cu argumente, nu cu „forţări politice”. „Poziţia comunicată de Guvern crează condiţii pentru continuare discuţiilor. Aştept revenirea premierului şi voi fi oricând gata să continuăm discuţia, eu menţinându-mi poziţia că nu trebuie introdusă această acciză nici la motorină, nici la benzină”, a spus preşedintele.

Acesta a menţionat că România şi-a îndeplinit deja obligaţiile asumate prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană legate de nivelul accizei la carburanţi şi orice altă majorare va reduce competitivitatea economiei româneşti.

„Punctul de pronire este cel comunicat azi de premier şi vedem la ce concluzie putem ajunge ţinând cont nu de nevoia de voturi, ci România să aibă garantată o creştere economică durabilă. Spun de doi ani peste tot că marea problemă a Uniunii este costul energiei. La mine nu este o temă inventată acum, ci un lucru în care cred foarte mult. Nici o economie nu este competitivă, dacă nu are preţ competitiv la energie”, a spus preşedintele

Iată principalele declaraţii ale şefului statului:

-Aş vrea să fac câteva precizări. Azi am retrimis la Parlament OUG 58/2013 privind organizarea Camerelor pentru aggricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală. Se reface posibilitatea politizării camerelor agricole.

Încercarea de a politiza camerele agricole, lucru ce mi se pare nefiresc. Agricultorii trebuie să respire şi ei fără influenţa politicului.

-Am promulgat bugetul asigurărilor sociale de stat. Nu am ce să reproşez acestui buget.

-Am luat notă de declaraţia primului-ministru prin care este dispus să renunţe temporar la acciza pe motorină. Putem construi un dialog în continuare eu fiind deschis să arăt Guvernului că are soluţii să contruiască bugetul fără această acciză pentru întregul an. Înţeleg că s-a dus dl. Voinea la Bruxelles. Nu ştiu de ce s-a dus. Nedumerirea este cu atât mai mare cu cât România şi-a îndeplinit obligaţia din Tratat. Noi am avut în anexa 7 stabilit un calendar pentru a atinge un anumit nivel al accizei, iar pentru benzină, oblifaţia asumată de România a fost să ajungă la o acciză de 359 de euro pe 1.000 de litri. În Codul Fiscal, încă de la 1 ianuarie 2013 România avea o acciză de 359,59. Orice mărire de acciză ne face necompetitivi. La motorină, aveam obligaţia să atingem un nivel de 330 de euro la mia de litri. La 1 ianuarie 2013, România aplica o acciză de 330, 35 euro la mia de litri.

-Poziţia comunicată de Guvern crează condiţii pentru continuare discuţiilor, aştept revenirea premierului şi voi fi oricând gata să continuăm discuţia, eu menţinându-mi poziţia că nu trebuie introdusă această acciză nici la motorină, nici la benzină.

– Ce poţi să spui când un înalt demnitar (Daniel Barbu, ministrul Culturii – n.r.) face o asemenea afirmaţii când România are 12.000 bolnavi de HIV luaţi în evidenţă. Şi în Africa înapoiată este o prioritate împiedicarea răspândirii HIV. Nu poate suporta nimeni… Nici cei mai bogaţi nu pot suporta costurile unui asemenea tratament.

-Voi continua discuţiile cu premierul şi mă bucură foarte mult că un prim pas s-a făcut. Rămânerea pe aceeaşi poziţie nu duce lucrurile nicăieri. Motorina e fundamentală, dar nici benzina nu-i mai puţin importantă. Sunt zeci de mii de oameni a căror viaţă depinde de benzină.

-Am un spaţiu de 20 de zile ce curge de azi. Nu voi ezita să folosesc acest timp pentru a ajunge la o înţelegere pe argumente, nu cu forţări politice. Argumente sunt că bugetul are resurse să rămână în deficit dacă nu se aplică această acciză.

-În principiu, cred că soluţia neaplicării accizei este una corectă.

-Abia azi a venit bugetul. M-am concentrat pe bugetul asigurărilor sociale de stat. L-am promulgat acum abia un sfert de oră.

-Punctul de pronire este cel comunicat azi de premier şi vedem la ce conluzie putem ajunge ţinând cont nu de nevoia de voturi, ci România să aibă garantată o creştere economică durabilă. Spun de 2 ani peste tot că marea problemă a Uniunii este costul energiei. La mine nu este o temă inventată acum, ci un lucru în care cred foarte mult. Nici o economie nu este competitivă, dacă nu are preţ competitiv la energie. Sunt extrem de conştient că orice creştere a preţului la energie reduce competitivitatea şi închide locuri de muncă.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
Playtech.ro
Wow! Cum arată Prințul George la 11 ani. E leit tatălui său, William
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Noi TESTE pentru șoferii din România. Ce analize sunt obligați să facă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Kremlinul evocă retorica neprietenoasă a vicepreședintei SUA Kamala Harris
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!