„Premierul s-a grăbit anunţand denunţarea acestui acord pentru că el are importanţa lui chiar dacă nici domnia sa, nici eu nu am respectat unul din punctele din acord, legat de modul de adresare. Esenţa acordului trebuia menţinută, nu e o simplă foaie de hartie fără valoare aşa cum înţeleg că destui analişti au încercat să demonstreze. E un document politic, fără valoare juridică, extrem de important pentru România”, a spus Traian Băsescu.
„Unii dintre cei care au discutat despre acest acord cautau sa vada cine sunt garantii, ce cancelarii au cerut ca acest acord sa existe. Nimeni nu a indraznit sa ceara ori premierului, ori presedintelui sa avem un asemenea acord. As fi considerat si eu ca fiind un amestec nejustificat in treburile unui executiv din Romania. Mi-am dat seama de increderea de care se bucura Guvernul de la Bucuresti, in urma tentativei de lovitura de stat in vara lui 2012, si am preferat sa generez un proiect de document, pe care Ponta l-a acceptat pentru a creat garantii politice, pentru a credibiliza Guvernul, dar chiar avand 70% in alegeri, nicio cancelarie nu privea cu incredere catre Guvernul Romaniei si am preferat sa facem acest pact. In lipsa acestui document ar fi urmat o perioada de expectativa a cancelariilor, ca sa vada ce face guvernul lui Ponta. A fost o solutie care a venit din experienta mea si mi-am dat seama ca fiind preentat chiar de mine partenerilor international va fi credibil”, a continuat preşedintele.
Traian Băsescu a vorbit şi despre scrisoarea primită de la premierul Victor Ponta.
„In scrisoarea pe care premierul mi-a transmis-o, in care denunta pactul de coabitare, se citeaza lucruri pe care nu le-am spus. Eu nu am spus ca l-am pacalit pe Ponta, au fost vorbele unui jurnalist. Nu am utilizat expresia „l-am păcălit pe premier” la adresa premierului, pot utiliza altele, dar nu l-am pacalit, pentru ca a fost un lucru serios. Reactia mea nu a fost destul de clara, asta imi reprosez. Nu am reactionat intr-o linie mai clara. Nu ezită domnul Victor Viorel să mintă, e stilul lui, modul lui de a face politică. (…) Nu pot să nu reacţionez la invectivele pe care mi le-a adresat mie, familiei. Vă asigur că acesta e comportamentul lui când e la distanţă, invective, vorbeşte foarte urat, mă trimite la brutărie. Când e în mijlocul maselor şi mai ales când nu e singur, trebuie să mai fie cu cineva când e curajos sau la distanţă suficientă. În relaţia directă cu mine chiar pare bine educat, uneori excesv, chiar spre slugarnic. La el socheaza dublul standard. Cum se indeparteaza putin, spune ce ii trece prin cap. Am sa-l tin mai aproape, cred ca il strica anturajul”, a continuat Băsescu.
În opinia lui Traian Băsescu, denunţarea acordului nu este potrivită deoarece reprezintă „confirmarea că România îşi va menţine linia politică de până acum, agreată de parteneri europeni si transatlantici”.
„Atunci cand anunti ca denunti acordul, toti se vor intreba daca va face Romania un parteneriat cu China sau Federatia Rusa. Independenta justitiei. Undeva, in acest document se vorbeste ca ne angajam sa nu atacam institutiile de justitie, Parchetul General, DIICOT-ul”.
Traian Băsescu a mai spus că, în opinia lui, premierul s-a pripit şi i-a recomandat „să mai rabde pana pe 22 decembrie 2014 cu acest acord, pentru ca il scuteste de multe obligatii si pe el si pe Guvernul lui”.
„Premierul sa reanalizeze decizia pe care a luat-o. Accept ideea ca premierul nu s-a uitat la emisiune si nu a vazut ce am spus eu si ce a spus jurnalistul. Nu-mi poate atribui formularea pe care mi-a atribuit-o in scrisoarea in care ma informa ca renunta la pactul de coabitare”, a conchis preşedintele României.
Traian Băsescu a declarat, marţi, că îşi păstrează opinia că cele două propuneri pentru Ministerul Culturii şi, respectiv, ministru delegat pentru Buget sunt „necorespunzătoare”. Şeful statului a arătat că, în principiu, va respinge nominalizările Rozaliei Biro şi a lui Claudiu Manda.
„Dar poate cei doi îşi dau seama că este căciula prea mare pentru portofoliile astea. Aşa că mai aştept până mâine”, a spus Băsescu, reluând ideea că ministru la Buget nu poate fi „un domn care s-a ocupat de Casa de Cultură a Studentilor”, iar la Cultură „o doamnă care nu ştie limba română”.
Întrebat dacă va respinge nominalizările, Băsescu a răspuns afirmativ. „În principiu da, le voi respinge, dar poate aceşti oameni nu vor să fie respinşi cu eticheta necorespunzători şi îşi retrag ei candidaturile”, a spus Băsescu.
Traian Băsescu: Nominalizările făcute de Victor Ponta la Cultură şi Buget sunt NEPOTRIVITE VIDEO
CITEŞTE ŞI Miniştrii REFUZAŢI de Băsescu în cele două mandate
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, anterior, că nominalizările făcute de premier pentru funcţia de ministru al Bugetului, în persoana lui Claudiu Manda, şi al Culturii – Rozalia Biro sunt nepotrivite.
‘În ceea ce priveşte nominalizările eu le consider nepotrivite, ceea ce nu înseamnă că astăzi le-am şi respins’, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.
ROZALIA BIRO îi răspunde lui Traian Băsescu după ce a fost criticată pentru GAFELE făcute