Potrivit unui comunicat al DNA, în urma intabulării în mod fraudulos a unui teren în suprafaţă de 282 ha teren proprietate de stat pe numele unei firme controlate de primarul comunei Gorban, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi comuna Gorban au suferit un prejudiciu în valoare de 1.963.199,51 de lei.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Iaşi a dispus trimiterea în judecată şi a lui Ioan Leonte, primar al comunei Gorban, judeţul Iaşi, în perioada 2004-2012, în prezent comisar la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, pentru cumpărare de influenţă, participaţie improprie la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual şi uz de fals.
Alături de cei doi au mai fost trimişi în judecată, tot în stare de libertate, Emanuel Osoianu, acuzat de trafic de influenţă şi participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu, Gina Păcuraru (fostă Iacob), asociat unic şi administrator al SC Lichidator Master Consulting IPURL Iaşi, firmă care fusese desemnată lichidator al SC Pescăruş SA, pentru participaţie improprie la abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, şi Florin Diaconu, consilier juridic în cadrul Agenţiei Domeniilor Statului – Reprezentanţa Teritorială Iaşi, pentru aceleaşi infracţiuni.
De asemenea, a mai fost trimisă în judecată şi societatea controlată de fostul primarul din Gorban Ioan Leonte – SC Pescăruş 2005 SRL Gorban, pentru cumpărare de influenţă, participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu, instigare la infracţiunea de fals intelectual şi uz de fals.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2007-2011, Ioan Leonte, prin acţiuni de fals şi abuzuri în serviciu, prin cumpărare de influenţă, cu ajutorul coinculpaţilor Florin Diaconu, Gina Păcuraru, Emanuel Osoianu şi Radu-Dimitrie Tărniceriu, a făcut demersuri astfel încât un teren în suprafaţă de 282 ha teren proprietate de stat să fie intabulat, în mod fraudulos, pe numele firmei SC Pescăruş 2005 SRL Gorban, judeţul Iaşi, pe care o controla.
‘Terenul respectiv se afla parţial în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) şi parţial în domeniul public al comunei Gorban. Demersurile au fost materializate ca urmare a pronunţării deciziei civile nr. 423/22.09.2010 a Tribunalului Iaşi – Secţia Civilă, rămasă definitivă prin decizia civilă nr. 606/03.12.2010 a Curţii de Apel Iaşi – Secţia civilă, ceea ce a determinat intabularea nelegală a dreptului de proprietate al societăţii menţionate asupra terenului în cauză în cartea funciară a localităţii Gorban’, se mai arată în comunicat.
Astfel, în perioada august 2010 – septembrie 2010, Ioan Leonte ar fi promis că le va da suma de 50.000 de euro lui Emanuel Osoianu şi judecătorului Radu-Dimitrie Tărniceriu pentru ca, împreună, să facă intervenţii pe lângă magistraţii din cadrul Tribunalului Iaşi implicaţi în soluţionarea cauzei civile sus menţionate, promisiune acceptată de cei doi.
‘Suma de 50.000 euro promisă iniţial de Leonte Ioan în schimbul pronunţării unei decizii favorabile pentru societatea comercială, în apel, în dosarul Tribunalului Iaşi, urma să fie dată/primită după vânzarea terenului vizat de operaţiune, urmând să fie împărţită în cote egale între Tărniceriu Radu-Dimitrie şi Osoianu Emanuel. Pentru a avea garanţia că promisiunea de plată va fi onorată, a doua zi după pronunţarea deciziei civile din data de 22.09.2010, în schimbul ajutorului primit, Leonte Ioan i-a cedat lui Osoianu Emanuel o participaţie la firma beneficiară a deciziei judecătoreşti, SC Pescăruş 2005 SRL, printr-o operaţiune de majorare de capital, în urma căreia Osoianu Emanuel a devenit asociat cu 20% la firma în cauză (părţile sociale respective fiind evaluate la 84.766 euro)’, menţionează DNA.
Pentru a asigura recuperarea pagubei cauzate prin infracţiunile ce fac obiectul prezentei cauze s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra suprafeţei de 282,5 hectare teren, amplasat în extravilanul comunei Gorban, intabulat în favoarea SC Pescăruş 2005 SRL.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Iaşi.