Liderul turc a lansat critici dure inclusiv împotriva cancelarului Angela Merkel, acuzând-o pe aceasta că a atacat Turcia în acelaşi mod ca poliţiştii olandezi, care i-au dispersat cu tunuri de apă pe protestatarii pro-Erdogan din Rotterdam.
”Merkel nu este deloc diferită de Olanda”, a declarat Recep Erdogan. De asemenea, preşedintele le-a cerut imigranţilor turci să nu voteze pentru ”guvern şi rasişti” în alegerile care vor avea loc în mai multe ţări ale Uniunii Europene.
Erdogan a precizat că turcii îi cunosc prea bine pe olandezi în urma masacrului de la Şrebreniţa. ”Nimeni nu poate deschide focul împotriva unei echipe medicale, nici măcar în timpul războiului. Dar asta se poate întâmpla atunci când este vorba de olandezi, pentru că-i ştim pe olandezi de la masacrul din Şrebreniţa. Ştim de caracterul lor depravat pentru că au măcelărit 8.000 de bosniaci”, a explicat preşedintele de la Ankara.
Ankara a implementat o serie de sancţiuni la nivel diplomatic, interzicând intrarea în ţară a ambasadorului olandez şi zborurile diplomatice din Olanda.
Între timp, premierul Mark Rutter a explicat că aceste sancţiuni ”nu sunt prea rele”, dar sunt totuşi nepotrivite, pentru că olandezii au mai multe motive să fie furioşi cu privire la acţiunile Ankarei.
”Pe de altă parte, cred în continuare că este bizar că tocmai în Turcia vorbesc despre sancţiuni, atunci când noi avem motive să fim furioşi cu privire la ce s-a întâmplat în weekend”, a menţionat prim-ministrul de la Amsterdam.
Autorităţile olandeze au blocat sâmbătă aterizarea unui avion al ministrului turc de Externe şi, ulterior, au ordonat ministerului turc al Familiei să părăsească imediat ţara, după ce aceasta a încercat să se adreseze mulţimii de la un miting pro-Erdogan din Rotterdam.
Guvernul Rutte şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la organizarea unui eveniment de campanie pentru referendumul constituţional turc din aprilie în lipsa unei autorizaţii speciale.