„Germania este unul dintre aliaţii noştri cei mai apropiaţi şi sperăm că ţări din cadrul NATO sunt acum pregătite să desfăşoare nave în Marea Azov pentru a ajuta Ucraina şi a asigura securitatea”, a declarat preşedintele Poroşenko pentru cotidianul german Bild.
Preşedintele rus Vladimir Putin „nu vrea nimic mai puţin decât să ocupe Marea Azov. Singurul limbaj pe care îl înţelege este unitatea lumii occidentale”, a adăugat Poroşenko.
„Nu putem accepta această politică agresivă a Rusiei. A fost mai întâi Crimeea, apoi estul Ucrainei, el (Vladimir Putin) vrea acum Marea Azov”, a subliniat el.
Vladimir Putin a afitmat miercuri că forţele ruse şi-au făcut „datoria”, reţinând cu forţa duminică trei nave ucrainene în largul Crimeii.
„Germania trebuie, de asemenea, să se întrebe: ce va face apoi Putin dacă nu îl oprim?”, a mai spus preşedintele ucrainean, în contextul în care premierul ucrainean Volodymyr Groysman este aşteptat la Berlin.
Incidentul între Rusia şi Ucraina s-a produs nu departe de peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Garda de coastă rusă a tras asupra a trei nave ale Forţelor navale ucrainene, provocând rănirea a trei marinari din echipaje.
Este prima confruntare militară directă între Moscova şi Kiev de la anexarea Crimeii şi începutul, tot în 2014, a unui conflict armat în estul Ucrainei între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi care s-a soldat de atunci cu peste 10.000 de morţi.
„Putin vrea întoarcerea vechiului imperiu rus. Crimeea, Donbass, el vrea toată ţara (Ucraina)”, a acuzat Petro Poroşenko. „Ca un împărat rus, aşa cum se vede, imperiul său nu poate funcţiona fără Ucraina. Ne consideră o colonie”, a adăugat preşedintele ucrainean.
În final, Petro Poroşenko a lansat un apel la cancelarul german Angela Merkel. „În 2015, ea deja ne-a salvat ţara prin negocierile de la Minsk (pentru găsirea unei soluţii în estul Ucrainei) şi sperăm că ne va susţine încă o dată la fel de puternic, împreună cu ceilalţi aliaţi ai noştri”, a afirmat el.