„Suntem pe cale să constituim o coaliţie împotriva lui Putin. Lumea trebuie să forţeze Rusia să facă pace”, a declarat Volodimir Zelenski, după ce a avut discuții telefonice cu liderul SUA, Joe Biden, cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson, dar şi cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.
Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a avertizat Rusia că armata ucraineană nu va ceda. „Putin a atacat, dar nu fuge nimeni. Armata, diplomaţii, toată lumea lucrează. Ucraina luptă. Ucraina se apără. Ucraina va câştiga”, a afirmat Dmytro Kuleba.
„Suntem puternici, suntem gata pentru orice, vom învinge”, a afirmat şeful statului ucrainean.
„Astăzi am inițiat un apel telefonic cu președintele Federației Ruse. Rezultatul a fost tăcerea”, a spus Zelenski. De luni de zile, președintele ucrainean a minimizat amenințarea invaziei ca fiind alarmist, dar până joi era convins că Europa era în pragul unui nou conflict oribil.
„Suntem despărțiți de peste 2.000 km de granițe reciproce, de-a lungul cărora stau 200.000 de soldați și o mie de vehicule blindate. Conducerea dumneavoastră a aprobat pasul lor înainte pe teritoriul unei alte țări. Acest pas ar putea deveni începutul unui mare război”, a spus Zelenskiy.
Președintele Rusiei a ținut un discurs televizat, joi dimineața, în care a ordonat începerea operațiunilor militare în Donbas. Vladimir Putin le-a transmis soldaților ucraineni din estul țării să lase armele jos și să se întoarcă la casele lor.
„Am luat decizia unei operațiuni militare”, a anunțat Putin într-o declarație la televiziune, susținuță cu puțin înainte de ora 05.00.
În discursul său, Vladimir Putin s-a adresat și soldaților ucraineni: „Vă cer să depuneți armele”, dându-le apoi asigurări că astfel vor putea „părăsi câmpul de luptă fără impedimente”.
Liderul de la Kremlin a mai susținut și că nu vrea o „ocupare” a Ucrainei, ci o „demilitarizare” a sa.
„Sunt sigur că soldații și ofițerii Rusiei își vor îndeplini datoria cu curaj”, a mai spus el, precizând că securitatea țării este garantată”.