„În istoria UNESCO nu s-a întâmplat niciodată ca un stat să nu susțină dosarul înaintat și să ceară respingerea, rediscutarea unui dosar înaintat spre aprobare la Adunarea Generală. Acest lucru s-a întâmplat, avem înregistrarea intervenției reprezentantului României și este cu totul și cu totul șocant ceea ce a făcut reprezentantul Guvernului la această reuniune și dosarul pelerinajului de la Șumuleu Ciuc a fost respins. Și de aceea eu am spus, demisia și demiterea ministrului și a secretarului de stat. Este singura modalitate de a da un semnal că nu este o politică a Guvernului și a statului de a respinge orice nu e ortodox și nu e românesc și a fost doar o acțiune doar partizană a ministerului și a secretarului de stat. E singura posibilitate de a da un semnal că nu este politica guvernului și nu este politica statului român”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.
Acesta a adăugat că acest pelerinaj este cel mai important eveniment religios al romano-catolicilor din zonă și din România și nu se poate să se ceară respingerea includerii sale pe lista UNESCO în aceeași zi în care Papa Francisc este invitat să viziteze România.
‘Nu se poate ca dimineața îl inviți pe Papa Francisc să vină în România și după-masă, prin intervenția ta, respingi și susții respingerea unui dosar care conține cel mai important eveniment religios și cultural al romano-catolicilor din această regiune și din România, pelerinajul de la Șumuleu Ciuc. Eu mă mir cum nu se ciocnesc cele două trenuri în capul unora. Deci, nu se poate să-l inviți pe Papa Francisc și în același timp să respingi o astfel de valoare, prin toate mijloacele, și direct și indirect, să faci lobby pe lângă Austria, pe lângă Mexic și pe lângă Cipru, să intervină ei pe lângă reprezentantul statului român, pe lângă secretarul de stat care era prezent acolo și să ceri respingerea propriului tău dosar. De aceea am spus, singura modalitate de a spune că nu este politica statului, nu este o politică oficială ceea ce s-a întâmplat este demiterea sau demisia celor din fruntea Ministerului Culturii’, a conchis Kelemen Hunor.
Într-un comunicat remis recent de Biroul de Presă al UDMR se arată că, în luna iulie, reprezentanții României ar fi cerut retragerea acestui dosar.
‘Comisia UNESCO pentru Patrimoniul cultural imaterial al umanității s-a întrunit în iunie anul acesta, a analizat dosarul și a constatat că documentația prezentată este completă. La scurt timp, UDMR a aflat că Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Culturii acționează în vederea retragerii acestui dosar alcătuit de experți, o inițiativă care se bucură de acordul și de sprijinul tuturor părților interesate. După o serie de proteste publice și negocieri cu ușile închise, această tentativă a fost oprită’, se arată în comunicatul remis de UDMR.
Kelemen Hunor s-a aflat luni în județul Harghita pentru a participa la acțiuni electorale, liderul Uniunii candidând pentru un nou mandat de deputat în acest județ.