„Problema e nu că se numește protocol, nu că cooperează cele două instituții, ci că în secret au adăugat atribuții, competențe, modalități de punere în executare a unor mandate, printr-un act secret. Este irelevant că se numește protocol, convenție sau orice alt titlu. Prin aceste protocoale au fost aduse completări, modificări normelor de procedură penală, despre asta este vorba. Este interzis SRI să facă acte de cercetare penală de o prevedere în legea ce reglemetează activitatea SRI”, a declarat Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, într-un interviu difuzat de Antena 3.
Magistratul a făcut referire și la mailul trimis de Codruț Olaru, vicepreședinte CSM, în martie 2018 și prin care membrii CSM sunt invitați la biroul de documente secrete al instituției pentru a studia protocolul din 2016, despre care Olaru preciza ca este încă în vigoare. Mailul a fost prezentat în exclusivitate de către luju.ro, și venea în contextul în care SRI și Parchetul General susțin că documentul nu și-a mai produs efectele din martie 2017.
„Problema e că sunt două protocoale în 2016, iar dacă ar fi să mergem pe prezumții, pornind de la lucruri certe, am spune că avem un protocol, nesecret și unul secret. Atâta vreme cât în acest compartiment de documente secrete se află doar documente secrete, având în vedere mailul trimis de domnul Olaru, ar rezulta că cel secret e acolo. E o concluzie pe care o trag dintr-o prezumție. Logic este că este vorba despre protocolul secret. Acum, dacă protocolul a fost denunțat, în mod firesc ar fi să nu lași tu SRI sau PG să planeze suspiciuni și să prezinți actul prin care a fost denunțat acest protocol”, a mai spus Dana Gîrbovan.
Parchetul General a anunţat, în 24 august 2018, că protocolul secret încheiat cu 2016 cu SRI şi-a încetat efectele pe 13 martie 2017.