Slăbit din 2013 de sechelele unui accident vascular cerebral, preşedintele Abdelaziz Bouteflika, 82 de ani, se confruntă de peste o lună cu o mişcare de contestare fără precedent după instalarea sa la putere, în 1999.
Articolul 102 din Constituţie prevede, de asemenea, procedura de urmat în cazul demisiei preşedintelui republicii.
„Devine necesar, chiar imperativ, de a adopta o soluţie pentru a ieşi din criză, care să răspundă revendicărilor legitime ale poporului algerian şi care să garanteze respectarea prevederilor Constituţiei şi menţinerea suveranităţii statului”, a declarat generalul Ahmed Gaid Salah, un apropiat al lui Bouteflika, într-un discurs difuzat la televiziunea naţională. „O soluţie care să ducă la un consens între toate viziunile şi la unanimitate între toate părţile (implicate) este cea stipulată în Constituţie, în articolul său 102”, a continuat generalul.
Articolul 102 din Constituţie prevede ca Parlamentul, la propunerea Consiliului Constituţional „reunit în deplin drept”, să declare cu o majoritate de două treimi „starea de imposibilitate”, când „preşedintele republicii, din cauza unei boli grave şi durabile, se află în imposibilitatea totală de a-şi exercita atribuţiile”.
Preşedintele Consiliului Naţiunii (camera superioară a parlamentului) preia apoi interimatul pentru un termen de 45 de zile. Dacă „starea de imposibilitate” continuă după acest termen, este declarat caracterul „vacant” al puterii. Interimatul continuă timp de maxim 90 de zile, perioadă în timpul căreia sunt organizate alegeri prezidenţiale.
Preşedintele Consiliului Constituţional, Tayeb Belaiz, 70 de ani, care trebuie să-şi reunească instituţia pentru a propune aplicarea articolului 120, este un apropiat al şefului statului şi unul dintre consilierii săi.