Consultarea exploratorie este menită să identifice posibile soluţii de adaptare a educaţiei şi cercetării româneşti la tendinţele naţionale şi globale la orizontul anului 2030, în scopul de a fundamenta viziunea şi obiectivele de ţară (2018 – 2030), informează Administraţia Prezidenţială.
Platforma poate fi accesată pe site-ul www.romaniaeducata.eu.
Pe site există şi un mesaj al preşedintelui Klaus Iohannis. „La baza oricărei reforme, strategii, legi sau norme de aplicare stau oameni. Suntem peste 4 milioane de elevi, studenţi, cadre didactice şi cercetători. Dacă adăugăm familiile şi potenţialii angajatori vorbim deja despre jumătate din populaţia ţării direct implicată şi vizată de situaţia sistemului de învăţământ. Nu în ultimul rând, cred că întreaga societate are un interes legitim în a contribui la evoluţia educaţiei şi cercetării româneşti„, se arată în mesajul şefului statului.
Iohannis îi invită pe români să completeze chestionarul, afirmând că soluţiile trebuie să pornească de la cei care lucrează în domeniu, dar şi de la beneficiarii săi.
„În 2016 vă propun să construim împreună o viziune şi un set de obiective de ţară pe măsura ambiţiilor noastre ca stat modern. Ele vor fi urmate în 2017 de o strategie şi un plan operaţional care să ilustreze traseul pentru a ajunge unde ne-am propus. Demersul se va finaliza în 2018, când, prin promovarea un mix legislativ coerent, să dăm tot împreună startul reformei pentru „România Educată” „, mai scrie Iohannis.
Întrebările din chestionar vizează opinia românilor despre cele mai importante 3 transformări probabile în societate până în 2030, din perspectiva relevanţei lor pentru educaţie, şi ce tip de educaţie pregăteşte cel mai bine oamenii pentru lumea anului 2030.
„În funcţie de răspunsurile dumneavoastră, vor fi construite scenarii coerente privind viziunea şi obiectivele României, pentru educaţie şi cercetare, la orizontul 2018-2030„, se arată pe pagina România Educată.
Consultarea online din cadrul proiectului România Educată este o iniţiativă a Administraţiei Prezidenţiale, implementată cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCŞ) şi Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), potrivit Preşedinţiei.
Preşedintele Klaus Iohannis a lansat, pe 15 februarie, la Palatul Cotroceni, „Dezbaterea Naţională privind Educaţia şi Cercetarea din România, pentru perioada 2016-2017”, ca parte a proiectului său „România Educată”, ce îşi propune să stabilească principiile şi direcţiile de reformare a domeniului învăţământului până în anul 2018.
„Dezbaterea Naţională este parte a unui proiect ambiţios, pe care l-am supranumit generic „România educată” şi despre care am început să vorbim încă de anul trecut. Trecem astăzi, odată cu acest eveniment, la o etapă mai concretă, de construcţie şi acţiune. (…) Intenţia noastră este ca pe parcursul acestui an să organizăm o serie de dezbateri regionale„, a declarat Klaus Iohannis.
Prima dezbatere regională din cadrul programului iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, „România educată”, a fost organizată la finalul lunii martie, la Craiova.