Preşedinţia a lansat dezbaterea naţională „România Educată”. Intră şi spune cum vrei să arate România peste 15 ani

Administraţia Prezidenţială a lansat, vineri, consultarea online din cadrul programului "România Educată", iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, care conţine şi un chestionar cu privire la domeniul educaţiei, direcţiile în care ar trebui investit şi tipul de educaţie pe care ar trebui pus accentul.
Iulian Tudor
10 iun. 2016, 14:13
Preşedinţia a lansat dezbaterea naţională

Consultarea exploratorie este menită să identifice posibile soluţii de adaptare a educaţiei şi cercetării româneşti la tendinţele naţionale şi globale la orizontul anului 2030, în scopul de a fundamenta viziunea şi obiectivele de ţară (2018 – 2030), informează Administraţia Prezidenţială.

Platforma poate fi accesată pe site-ul www.romaniaeducata.eu.

Pe site există şi un mesaj al preşedintelui Klaus Iohannis. „La baza oricărei reforme, strategii, legi sau norme de aplicare stau oameni. Suntem peste 4 milioane de elevi, studenţi, cadre didactice şi cercetători. Dacă adăugăm familiile şi potenţialii angajatori vorbim deja despre jumătate din populaţia ţării direct implicată şi vizată de situaţia sistemului de învăţământ. Nu în ultimul rând, cred că întreaga societate are un interes legitim în a contribui la evoluţia educaţiei şi cercetării româneşti„, se arată în mesajul şefului statului.

Iohannis îi invită pe români să completeze chestionarul, afirmând că soluţiile trebuie să pornească de la cei care lucrează în domeniu, dar şi de la beneficiarii săi.

În 2016 vă propun să construim împreună o viziune şi un set de obiective de ţară pe măsura ambiţiilor noastre ca stat modern. Ele vor fi urmate în 2017 de o strategie şi un plan operaţional care să ilustreze traseul pentru a ajunge unde ne-am propus. Demersul se va finaliza în 2018, când, prin promovarea un mix legislativ coerent, să dăm tot împreună startul reformei pentru „România Educată” „, mai scrie Iohannis.

Întrebările din chestionar vizează opinia românilor despre cele mai importante 3 transformări probabile în societate până în 2030, din perspectiva relevanţei lor pentru educaţie, şi ce tip de educaţie pregăteşte cel mai bine oamenii pentru lumea anului 2030.

În funcţie de răspunsurile dumneavoastră, vor fi construite scenarii coerente privind viziunea şi obiectivele României, pentru educaţie şi cercetare, la orizontul 2018-2030„, se arată pe pagina România Educată.

Consultarea online din cadrul proiectului România Educată este o iniţiativă a Administraţiei Prezidenţiale, implementată cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCŞ) şi Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), potrivit Preşedinţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat, pe 15 februarie, la Palatul Cotroceni, „Dezbaterea Naţională privind Educaţia şi Cercetarea din România, pentru perioada 2016-2017”, ca parte a proiectului său „România Educată”, ce îşi propune să stabilească principiile şi direcţiile de reformare a domeniului învăţământului până în anul 2018.

Dezbaterea Naţională este parte a unui proiect ambiţios, pe care l-am supranumit generic „România educată” şi despre care am început să vorbim încă de anul trecut. Trecem astăzi, odată cu acest eveniment, la o etapă mai concretă, de construcţie şi acţiune. (…) Intenţia noastră este ca pe parcursul acestui an să organizăm o serie de dezbateri regionale„, a declarat Klaus Iohannis.

Prima dezbatere regională din cadrul programului iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, „România educată”, a fost organizată la finalul lunii martie, la Craiova.

Spynews
Românii s-au bătut crunt cu polițiștii din Leeds! Au răsturnat și incendiat mașini: „Să vină mascații de la București” | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Ce e bine să mănânci de Sfântul Ilie ca să ai noroc tot restul anului. Cele două alimente care atrag prosperitatea în viața ta
Capital.ro
N-ai voie dacă nu prezinți BULETIN. S-a dat azi lege obligatorie în România. Amendă 30.000 lei
Playtech.ro
Ce pățesc tot mai mulți români pe plajele din Grecia. Țeapa de care se plâng: Așa se asigură că stai acolo și consumi cât mai mult
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
Au fost găsite noi fragmente osoase în Vaslui. Și acestea ar purta „semnătura” Narcisei și a lui Zoro
Spynews
30 de elevi din Coreea de Nord, uciși pentru că s-au uitat la seriale sud-coreene. Au fost împușcați în văzul tuturor
Evz.ro
Adevărul din spatele palmelor. De ce l-a lovit Prodanca pe Alexa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se ADÂNCEȘTE! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
A devenit interzis în România. Nu mai poți urmări la TV. Iohannis a dat lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Eurovision 2025 va avea loc fie la Basel, fie la Geneva
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'