Preşedinţia a publicat Ghidul Strategiei Naţionale de Apărare. Ce prevede documentul

Ghidul Strategiei Naţionale de Apărare, aprobat de CSAT săptămâna trecută, a fost făcut public de Administraţia Prezidenţială, care precizează că cetăţenii vor putea înţelege mai bine modul în care statul, respectând libertăţile individului, îşi exercită atribuţiile de securitate.
Iulian Tudor
17 dec. 2015, 11:51
Preşedinţia a publicat Ghidul Strategiei Naţionale de Apărare. Ce prevede documentul

„Ghidul Strategiei Naţionale de Apărare se adresează publicului larg, în perspectiva dezvoltării unui dialog interactiv pe teme de securitate naţională. Documentul facilitează înţelegerea modului în care statul, respectând drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţeanului, îşi exercită, prin instituţiile sale, atribuţiile privind securitatea ţării şi siguranţa cetăţenilor săi„, se arată într-un comunicat de presă, dat publicităţii joi de Administraţia Prezidenţială.

Documentul are 40 de pagini, structurate pe mai multe capitole privind conceptele promovate de Strategia Naţională de Apărare (SNAp), care stau la baza implementării acesteia- securitatea naţională extinsă şi cultura de securitate.

Potrivit sursei citate, ghidul se doreşte a fi „o primă etapă în dezvoltarea acestei culturi de securitate, avansând ideea construirii unui parteneriat civic în vederea stabilirii unor standarde înalte de securitate colectivă şi individuală – obiectiv asumat prin Strategia Naţională de Apărare”.

Ghidul defineşte şi explică termenii de specialitate- securitate naţională extinsă, cultură de securitate, activitatea de informaţii, contrainformaţii şi de securitate, tipurile de ameninţări la adresa securităţii naţionale, obiectiv anţional de securitate, interes naţional de securitate, securitate cibernetică, riscurile de securitate şi trece în revistă situaţiile de criză.

Astfel, potrivit ghidului, situaţia de criză este „faza în evoluţie a unei societăţi marcată de mari dificultăţi generate de apariţia unor incidente sau evenimente, la nivel naţional sau internaţional sau de ameninţări, riscuri şi vulnerabilităţi la adresa valorilor, intereselor şi necesităţilor actorilor implicaţi, care impun soluţii urgente şi eficiente de înlăturare a cauzelor şi revenirea la starea de normalitate”.

Cetăţeanul şi societatea în ansamblul ei ar trebui să stimuleze statul, prin mijloacele avute la îndemână, să acţioneze, acolo unde este nevoie. Prin instituţiile sale, statul trebuie să vegheze la securitatea cetăţenilor săi, a comunităţilor din care fac parte aceştia, asigurând exercitarea neîngrădită a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti„, se arată în document.

De asemenea, sunt prezentate instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii şi prerogativele acestora, precum şi modalităţi de implementare a strategiei de apărare.

Demersul nu este unul singular, autorii documentului precizând că acesta se înscrie în tendinţele la nivel european, cu scopul de a familiariza publicul larg cu problemele de securitate. Ghidul a fost realizat cu concursul specialiştilor, reprezentanţilor mediului academic, ai societăţii civile şi, nu în ultimul rând, al instituţiilor cu atribuţii în domeniul asigurării securităţii naţionale, mai susţine sursa citată.

Printr-o analogie cu sistemul 112, care semnifică preocuparea faţă de problemele cetăţeanului prin posibilitatea oferită acestuia de a apela serviciile de urgenţă, Ghidul SNAp poate reprezenta o cale simplă pentru cetăţeni şi instituţii de a înţelege conceptele promovate de SNAp şi de a cunoaşte rolul instituţiilor în anticiparea, prevenirea sau soluţionarea problemelor de natură securitară cu care se confruntă cetăţeanul, comunitatea din care face parte acesta şi statul„, se mai arată în document.

Spynews
„Ați divorțat amândouă?”. Cum răspund Adriana și Karmen Simionescu întrebării care stă pe buzele tuturor
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Singura țară din Europa unde e bine să te muți la pensie. Poți să trăiești fără griji aici și ai tot ce îți trebuie
Capital.ro
Doliu la Digi și Antena 1. Tragedia a lovit lumea televiziunii: Să citiți și să-l pomeniți
Playtech.ro
Zodiile care câștigă o gălăgie de bani în octombrie 2024. Norocul le surâde
DailyBusiness
Se dau bani de la Guvern pentru încă 4 milioane de români! Anunțul major în România
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Spynews
Fosta logodnică a lui Adrian Minune Jr., înțepătură pentru fiul manelistului, după ce a fost acuzată de infidelitate: „Fostul ruinează acum viața altcuiva”
Spynews
Soția lui Florin Salam, mesaj cu subînțeles: „Vei realiza cât rău mi-ai făcut”. Postarea cu care Roxana Dobre și-a surprins urmăritorii / FOTO
Evz.ro
Textele apocrife și Noul Testament. Nu știai asta despre Biblie
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Momentul în care o gravidă în 9 luni îşi prinde soţul cu amanta pe plajă. Ce a putut să-i spună infidelul când a dat cu ochii de ea
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Se dau rechizite școlare gratuite pentru elevii defavorizați! Data la care începe depunerea dosarelor
Capital.ro
Se naște o nouă putere mondială. E partenerul României. Rusia devine istorie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Mariana spune că are o șopârlă în stomac: Medicii m-au trimis la...
substantial.ro
Gloria Bistriţa debutează cu victorie în Liga Campionilor împotriva CSM Bucureşti
MediaFlux
VICTORIE pentru DONALD TRUMP. Când se va pronunța SENTINȚA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...