Cei cinci talibani au fost transferaţi duminică de la Guantanamo în Qatar, în schimbul eliberării sergentului american Bowe Bergdahl. Acesta din urmă era singurul prizonier american deţinut oficial de talibani şi se afla în captivitate de cinci ani.
‘Cum a funcţionat schimbul de prizonieri atât de bine în condiţiile în care procesul de pace nu a înregistrat progrese semnificative?’, s-a întrebat sursa, menţionând că preşedintele Karzai se teme de posibilitatea unor noi înţelegeri secrete de acest fel între Statele Unite şi talibani fără ca el să fie nici măcar informat.
De altfel, relaţia dintre administraţia de la Washington şi actualul preşedinte afgan a fost marcată de neîncredere în ultimii ani, el refuzând să semneze acordul bilateral de securitate ce pune bazele prezenţei americane în Afganistan după retragerea misiunii internaţionale ISAF.
În urma alegerilor prezidenţiale de luna trecută, Karzai va părăsi până la sfârşitul anului postul de preşedinte, dar mulţi afgani cred că el va continua să exercite o influenţă semnificativă în viaţa politică internă.
Afirmaţiile sursei citate de Reuters survin după ce Ministerul afgan de Externe a acuzat Statele Unite că prin schimbul de prizonieri cu talibanii a încălcat dreptul internaţional. ‘Niciun guvern nu poate transfera cetăţenii unei ţări către un stat terţ ca prizonieri’, se arată într-o declaraţie emisă de MAE afgan.
Deşi înţelegerea cu talibanii poate fi văzută drept un succes al preşedintelui Obama, mai mulţi reprezentanţi ai opoziţiei republicane, în frunte cu senatorul John McCain, consideră că eliberarea celor cinci talibani este riscantă, întrucât aceştia s-ar putea alătura din nou reţelelor teroriste.