Lucrarea de doctorat a lui Cătălin Ioniţă are 196 de pagini și poartă titlul „Criminogeneza infracțiunilor cibernetice”.
Introducerea este copiată din textul de debut al volumului „Criminalitatea informatică”, de Tudor Amza și de Cosmin Petronel Amza, apărut în 2003 la editura Lumina Lex din București, scrie PressOne.
De la pagina 11 la pagina 13, începând de la subcapitolul „Aspecte specifice criminalității cibernetice”, tot conținutul este plagiat din cartea „Dreptul penal al afacerilor”, ediția a IV-a − semnată de Costică Voicu, Alexandru Boroi, Ioan Molnar, Mirela Gorunescu, Sorin Corlațeanu, apărută în 2008 la editura C.H. Beck din București, a mai descoperit PressOne.
Chestorul Cătălin Alexandru Ioniță a avut-o drept coordonatoare de doctorat pe Georgeta Ștefania Ungureanu, pe atunci profesor universitar la Academia de Poliție. Între timp, ea a fost dată afară din instituție după ce, în 2016, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a deschis împotriva sa un dosar de urmărire penală cu 21 de capete de acuzare: 9 infracțiuni de înșelăciune, 5 infracțiuni de uz de fals, 6 infracțiuni de participație improprie la abuz în serviciu și o infracțiune de abuz în serviciu.
Chestorul Alexandru Ioniţă susţine că a făcut totul cu bună credinţă şi că a urmat recomandările făcute de coordonatorul lucrării lui.
„Sunt dispus să mă prezint şi să explic în faţa oricărei comisii. Bibliografia lucrării este una stufoasă, unde sunt trecute generic sursele articolelor luate. Mi-am urmărit mereu mentorii şi am urmat recomandările coordonatorului”, a declarat Cătălin Ioniţă pentru News.ro.
„Nu ştiu pe bază cărui material a fost făcută analiza, pentru că Academia de Poliţie mi-a cerut mie materialul. Eu am făcut mereu totul cu bună credinţă. Nu îmi face deloc plăcere să comentez, pentru că ce am vrut să spun atunci (în decembrie 2018, n.r.), de bună credinţă, a stârnit comentarii negative”, a continuat Ioniţă.