Aproximativ cincizeci de persoane au „invadat” marți seara Comedia franceză, fondată în 1680. Printre ei se aflau angajați din lumea spectacolului susținuți de studenți și de participanții la mișcarea cetățenească „Nuit Debout” lansată la sfârșitul lunii martie împotriva unei reforme, considerate ultraliberale, a dreptului muncii.
Anterior, un spectacol cu Isabelle Huppert a fost anulat la Teatrul Odeon, a cărui terasă, situată la primul etaj, este ocupată de duminică seara. Protestatarii s-au adunat în piața din fața teatrului, luni seara, fiind dispersați de poliție după câteva încăierări și intervenții cu gaz lacrimogen.
Artiștii și tehnicienii intenționează să influențeze negocierile în curs vizând reformarea regimului special al asigurărilor de șomaj.
După eșecul discuțiilor de luni noapte, protestatarii și-au anunțat decizia de a continua ocuparea Teatrului Odeon până la reluarea discuțiilor programată miercuri, în ajunul unei noi zile de mobilizare la nivel național.
Regimul specific al acestei categorii de angajați a fost criticat în repetate rânduri pentru costurile sale, în condițiile în care deficitul în domeniul asigurărilor de șomaj este de aproximativ un miliard de euro în fiecare an, adică aproximativ un sfert din deficitul general din Franța.
Un cadru financiar propus la 24 martie de patronat și semnat de unele sindicate impun acestor salariați un efort global de 185 de milioane de euro ca economii anuale de acum până în anul 2018, dar sugerează că statul compensează o parte din sumă, de 80 de milioane de euro.
Condițiile sunt considerate „inacceptabile” de sindicatul CGT (Confédération générale du travail) și de salariați care amenință să perturbe festivalurile de teatru din vara viitoare.