Preţ benzină şi motorină. Veste proastă pentru şoferi înainte de weekend

Benzina și motorina se scumpesc din nou în timp ce reducerea de la Guvern se mai aplică doar până la finalul lunii.
Filip Stan
02 sept. 2022, 10:45
Preţ benzină şi motorină. Veste proastă pentru şoferi înainte de weekend

Preţ benzină şi motorină. Am intrat în ultima lună în care stațiile de benzină mai pot aplica voluntar reducerea de 50 de bani la litrul de benzină și motorină, reducere suportată în mod egal de stat și benzinari. După 2 luni de aplicare a schemei de compensare, prețurile sunt sub cele de la 1 iulie, dar la motorină au început să crească și cu 20 de bani peste situația din 10 august, când premierul Ciucă spunea că măsura a scăzut prețurile.

Schema de compensare voluntară cu 50 de bani la benzină și motorină a intrat în vigoare în data de 1 iulie 2022, moment la care prețurile la carburanți au scăzut cu marja stabilită de guvern în majoritatea cazurilor.

Compensarea preţului carburanţilor ar putea fi eliminată. Ciucă: Prețurile au scăzut. La sfârșitul lunii septembrie vom avea evaluarea completă

Preţ benzină şi motorină. Corina Murafa, analist politici energetice, a explicat care este motivul acestor creșteri de prețuri și ce decizii ar trebui să ia autoritățile astfel încât prețurile să scadă sau măcar să rămână la același nivel.

”Explicația (pentru scumpire, n.red.) este una destul de simplă. Atunci când cererea este ridicată, prețurile cresc. Iar această reducere de 50 de bani nu a făcut decât să accentueze creșterea de cerere pe piața de carburanți, pentru că prețurile au scăzut artificial, însă numai o componentă din preț, în schimb componentele principale care definesc prețul, acolo nu se poate interveni.

S-a ales o variantă, din punctul meu de vedere, așa cum avertizam și la vremea respectivă, care nu avea decât să aibă un efect pe termen foarte scurt pentru că după aceea prețurile intră în logica de piață și merg mai departe, atâta timp cât cererea nu scade.

Este foarte important ca noi, înainte să intrăm într-o recesiune care să scadă automat cererea, să scădem cererea de carburanți. Și aici trebuie intervenit cu măsuri!”, a explicat Corina Murafa la Antena 3.

Amintim că Ordonanța de urgență a fost dată pentru perioada 1 iulie-30 septembrie 2022, iar premierul Nicolae Ciucă a anunțat în data de 10 august că la finele lunii septembrie va exista o evaluare a măsurii.

Preţul carburanţilor îi face pe români să treacă pe GPL. Avantaje şi dezavantaje

Cum au evoluat prețurile la benzină și motorină în 2 luni de compensare
Datele din aplicația Peco-online.ro, care coincid cu cele gestionate de Consiliul Concurenței prin aplicația Monitorul prețurilor, arată că prețurile sunt în continuare sub cele de la 1 iulie.

Astfel, la 1 iulie 2022, prețul mediu al unui litru de benzină era de 8,17 lei. Situația la 31 august 2022 arată că prețul mediu al unui litru de motorină a scăzut la 8,37 de lei. Comparativ cu luna trecuta, pretul mediu al unui litru de benzina a scazut cu 4.8%, ceea ce inseamna ca un plin (50 de litri) costa astazi cu 19.0 lei mai putin decat in urma cu 30 de zile. In cazul motorinei, pretul mediu al unui litru s-a diminuat cu 1.6%, ceea ce inseamna ca un plin (50 de litri) costa astazi cu 7.0 lei mai putin decat in urma cu 30 de zile.

document-2022-09-1-25765645-0-ordonanta-50-bani

Preţ benzină şi motorină. Cât costă carbuarnţii în București

Datele din aplicația Monitorul Prețurilor, gestionată de Consiliul Concurenței, unde sunt afișate prețurile la carburanți fără reducerea de 0,5 lei/l (care este însă aplicată la casă), arată că în București, cel mai mic preț la benzina standard este la stația Petrom (str. Doctor Herescu), respectiv 7,88 lei. Aplicând reducerea de 50 de bani rezultă un preț de 7,38 de lei.

La aceeași stație, prețul la motorina standard este azi la nivelul de 8,81 de lei, ceea ce înseamnă 8,31 lei cu reducerea de 50 de bani.

Informația este confirmată și în aplicația Peco-online.ro, unde toate prețurile sunt afișate cu reducerea de 50 de bani.

Datele analizate de HotNews.ro arată că principalele 5 mari lanțuri de benzinării, Petrom, Lukoil, OMV, MOL, Rompetrol aveau joi, 1 septembrie 2022, următoarele prețuri:

Benzina standard:

  • Petrom: între 7,38 lei și 7,44 lei
  • Lukoil: între 7,42 lei și 7,47 lei
  • Mol: între 7,49 lei și 7,55 lei
  • OMV: între 7,49 lei și 7,52 lei
  • Rompetrol: între 7,51 lei și 7,55 lei

Motorina standard:

  • Petrom: între 8,31 lei și 8,34 lei
  • Lukoil: între 8,32 lei și 8,35 lei
  • Mol: între 8,38 lei și 8,44 lei
  • OMV: între 8,39 lei și 8,42 lei
  • Rompetrol: între 8,38 lei și 8,42 lei

Prețurile la motorină sunt mai mari decât în 10 august 2022

O comparație a prețurilor de astăzi din București cu prețurile care erau la aceleași 5 mari lanțuri de benzinării în data de 10 august 2022, când premierul Ciucă anunța că prețurile au scăzut, arată că între timp au început să crească prețurile la motorină.

Astfel, datele analizate de HotNews.ro în data de 10 august 2022 aratau că principalele 5 mari lanțuri de benzinării, Petrom, Lukoil, OMV, MOL, Rompetrol aveau următoarele prețuri:

Benzina standard:

  • Petrom: între 7,49 lei și 7,55 lei
  • Lukoil: între 7,55 lei și 7,60 lei
  • Mol: între 7,61 lei și 7,64 lei
  • OMV: între 7,61 lei și 7,64 lei
  • Rompetrol: între 7,64 lei și 7,69 lei

Motorina standard:

  • Petrom: între 8,11 lei și 8,14 lei
  • Lukoil: între 8,22 lei și 8,25 lei
  • Mol: între 8,18 lei și 8,25 lei
  • OMV: între 8,19 lei și 8,22 lei
  • Rompetrol: între 8,27 lei și 8,32 lei

Rămâne de văzut în perioada următoare, ce va decide Guvernul la finele lunii septembrie, respectiv dacă va mai păstra această schemă de ajutor sau nu.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Domnitorul român care a sfârșit în exil după ce a câștigat multe bătălii importante pentru apărarea patriei. A fost înmormântat la Viena ca împărații
Capital.ro
Codul Rutier se modifică. Legea care te lasă fără PERMIS Se aplică pe toți șoferii
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
UE, ultimatum pentru România! Când trebuie prezentat planul pentru micșorarea deficitului bugetar
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
România Pitorească. Micul colț de rai unde soarele răsare de două ori într-o zi
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Trebuie să devină obligatoriu. Anunțul ce face România de rușine: Să recunoaștem...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ministrul slovac al Culturii acuză minoritatea LGBTQ+ pentru scăderea ratei fertilității în Europa
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!