Preţ carburanţi 1 august 2023. Benzina şi motorina cresc în prima zi a lunii august. În ce privește benzina standard, cea mai ieftină costă marţi 6,79 lei şi se găseşte la mai multe staţii Lukoil din Bucureşti. Ieri, cea mai ieftină benzină se regăsea la preţul de 6,75 lei.
La restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 6,80 lei și 7,03 lei.
Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,34 lei și 7,68 lei.
Cea mai ieftină motorină standard costă marţi 6,83 lei şi se găseşte la mai multe staţii Lukoil din Capitală. Ieri, cea mai ieftină motorină costa 6,78 lei.
La restul stațiilor, motorina standard se găsește la prețuri între 6,85 lei și 7,01 lei.
Motorina premium costă 7,19 lei și ajunge până la 7,52 lei.
Preţ carburanţi 1 august 2023. Analiştii CNN au găsit şi câteva motive pentru care tarifele petrolului au crescut şi vor continua să crească. În primul rând, producţia scăzută.
Pentru mai multe informații referitoare la preț benzină și motorină consultați peco-online.ro
Se estimează că cererea globală va creşte cu 2,2 milioane de barili pe zi ajungând la un nivel record. În schimb, productia se aşteaptă să crească cu cel mult 1,5 milioane de barili pe zi.
Preţ carburanţi. Scumpiri de la o oră la alta la benzină şi motorină, veşti proaste pentru şoferi
Al doilea motiv ţine de un fel de speculă a producătorilor şi comercianţilor de petrol care se raportează la aşa-numita consolidare economică a SUA şi Europei. Pe fondul cererii tot mai mari a ţărilor din aceste continente, vine la pachet şi un tarif mai mare pentru petrol, totul pentru un profit bun.
În SUA preţul benzinei a crescut cu 4% în doar o săptămână. Al treilea motiv pentru creşterile tarifelor petrolului este încetinirea economiei Chinei.
Exista o aşteptare mare pe piaţă ca economia chineză să aibă un consum imens de ţiţei, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.
Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.
Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.
Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.