Preţ carburanţi 15 august 2023. Prețurile la carburanți pentru toate orașele din țară au fost publicate de peco-online.ro. Românii pot verifica lista de mai jos pentru a afla cât costă astăzi un litru de benzină standard, motorină standard, benzină și motorină premium sau GPL.
Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de Economica.net în acest an, afișează pe data de 15 august 2023 un preț al benzinei standard de 7,17 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,36 lei/litrul.
Așadar, față de ziua anterioară, prețul a crescut cu șase bani pe litru, și la benzină și la motorină. Precedenta scumpire a avut loc acum trei zile, și a fost una de amploare mai ridicată – nouă bani pe litru, și la bezină și la motorină.
Este a 12-a majorare de preț consecutivă din ultimele trei săptămâni de când prețurile au început să crească iarăși, după ce vreme de o lună de zile au stagnat. Cumulat, față de jumătatea lunii iulie, motorina este mai scumpă cu 69 de bani pe litru, iar benzina cu 48 de bani pe litru.
Prețurile carburanților continuă să crească, de la o zi la alta, trend care se menține de câteva săptămâni. Prețurile la carburanți pentru toate orașele din țară au fost publicate de peco-online.ro, iar șoferii pot verifica lista de mai jos pentru a vedea cât costă un litru de benzină standard, motorină standard, benzină premium și motorină premium, dar și GPL pentru ziua în curs.
Preţurile petrolului au scăzut luni, din cauza îngrijorărilor legate de încetinirea redresării economiei chineze şi a aprecierii dolarului, întrerupând seria de creşteri din ultimele şapte săptămâni, transmite Reuters.
Preţ carburanţi 14 august 2023. Veste proastă pentru şoferi în minivacanţa de Sfânta Maria
Cotaţia petrolului U.S. West Texas Intermediate a scăzut din nou cu peste 1 dolari pe baril, până la nivelul minim al zilei, înainte de a reveni la 82,42 dolari pe baril, în scădere cu 76 de cenţi.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 67 de cenţi, la 86,12 dolari pe baril. Participanţii de pe piaţă analizează factori economici contrari, cântărind un echilibru strâns dintre cerere şi ofertă şi semnele de slăbire a cererii din China, a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group.
Vandana Hari, fondatoarea furnizorului de analize a pieţei petrolului Vanda Insights, a declarat că ar putea fi o corecţie pentru pieţele de ţiţei.
Profesorul Mircea Coşea, avertisment sumbru asupra creşterii preţului carburanţilor: „Va duce la o creştere a tuturor preţurilor”
”Petrolul se află în teritoriu supracumpărat de ceva timp, sfidând aşteptările unei corecţii”, a spus Hari.
Ea a adăugat că accentul a fost pus pe optimismul economic al SUA, cu excluderea factorilor negativi din zona euro şi China.
Preţul petrolului a fost limitat de creşterea indicelui dolarului american, după avansul puţin mai mare al preţurilor de producţie din SUA, în iulie.
Acest lucru a ridicat randamentele Trezoreriei, în ciuda aşteptărilor că Rezerva Federală este la finalul creşterii ratelor dobânzilor.
Un dolar mai puternic presează cererea de petrol, făcând marfa mai scumpă pentru cumpărătorii care deţin alte valute.