Preţ carburanţi 19 iunie 2024. Veşti proaste, vorbim despre o creştere a preţului la benzină cu patru bani pe litru, ceea ce înseamnă că un litru de benzină standard a ajuns să coste între 6,92 şi 7,07 lei, iar un litru de benzină premium a ajuns să coste între 7,53 şi 7,76 lei.
Preţ carburanţi. Ziua şi majorarea, dar adevăratele scumpiri vin de la 1 iulie 2024
Şi preţul la motorină este în creştere, dar în acest caz vorbim despre o creştere mai mică a preţului. Un litru de motorină standard costă între 7,03 şi 7,15 lei, iar un litru de motorină premium costă între 7,39 şi 7,7 lei.
Preţul pentru un litru de GPL se menţine constant undeva în intervalul 3,55-3,58 lei.
Preţ carburanţi 19 iunie 2024. Cotația barilului de petrol Brent este cea în baza căreia se formează prețul carburanților în Europa, inclusiv în România. La începutul lunii aprilie, cotația contractelor continue pentru barilul de țiței ajungea la maximul acestui an, 91,17 dolari per baril. La momentul redactării acestui material, prețul afișat la bursă este 82,92 dolari per baril, conform platformei de profil Market Watch.
Rystad Energy: Creşterea ofertei de petrol va încetini în 2024
Creşterea ofertei globale de petrol va fi probabil mai lentă în acest an, a spus Rystad Energy într-un raport publicat luni, cu o mare posibilitate pentru o încetinire suplimentară în 2025, relatează Reuters.
Firma de consultanţă a citat recenta extindere a reducerilor voluntare ale producţiei de către OPEC+, precum şi previziunile de cerere neschimbate ale grupului.
Creşterea totală aşteptată a ofertei de petrol este acum mai aproape de 80.000 de barili pe zi (bpd) pentru 2024, comparativ cu 900.000 de barili pe zi la începutul lunii, estimează Rystad.
OPEC+ a fost de acord să prelungească reducerile de 3,66 milioane bpd ale producţiei cu un an, până la sfârşitul lui 2025, şi să prelungească reducerile de 2,2 milioane bpd cu trei luni, până la sfârşitul lunii septembrie.
Grupul va elimina treptat reducerile de 2,2 milioane bpd pe parcursul unui an, din octombrie până în septembrie 2025.
Creşterea totală a ofertei globale de petrol se apropie de zero pentru acest an, cu cele mai recente previziuni din partea OPEC+, a spus Rystad, adăugând că, dacă acest lucru se va concretiza, 2024 va fi primul an din 2020, care a fost lovit de pandemie, fără o creştere a ofertei de petrol.
Luând în considerare toate ţările cu reduceri voluntare extinse, cantitatea totală de petrol reţinută de pe piaţa globală ajunge la 830.000 bpd în 2024 şi 1,04 milioane bpd în 2025, potrivit raportului.
Şistul american rămâne o sursă de încredere de creştere, deşi mai puţin elastică la schimbările de preţ şi mai consolidată după runde continue de fuziuni şi achiziţii. Acest lucru reduce potenţialul de creştere pe termen scurt pentru o surpriză în creşterea SUA”, se arată în raport.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent, de referinţă la nivel mondial, au câştigat 7,7% până în acest an, potrivit datelor LSEG. Contractele futures pe ţiţeiul West Texas Intermediate din SUA au urcat cu 11,5%.