Preţ carburanţi 19 noiembrie 2024. Stația Petrom – liderul pieței de distribuție a carburanților auto din România – de pe strada Brașov din București, monitorizată de Economica.net, afișează azi,1 9 noiembrie, un preț al benzinei standard de 7 lei pe litru și un preț al motorinei standard de 7,21 lei pe litru.
Așadar, față de de ziua precedentă, Petrom a menținut prețul benzinei, dar a scumpit motorina cu trei bani pe litru, ceea ce face ca diferența de preț dintre motorină și benzină să crească, ajungând acum la 21 de bani pe litru.
Este a șaptea modificare de preț a carburanților din această lună, iar ultimele schimbări au arătat evoluții divergente: benzina s-a ieftinit sau a rămas la același preț, dar motorina s-a scumpit.
Preţ carburanţi 19 noiembrie 2024. Preţurile petrolului au crescut luni cu aproximativ 2 dolari pe baril, după informaţia privind oprirea producţiei de ţiţei la zăcământul Johan Sverdrup din Norvegia, cel mai mare câmp petrolier din vestul Europei pe fondul unei ene de curent pe usscat care s-a adăugat la creşterile anterioare rezultate din escaladarea războiului Rusia-Ucraina, potrivit Reuters. La ora transmiterii acestei știri, prețul țițeiului Brent, de referință pentru Europa, era de 73,4 dolari pe baril, iar benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 69,2 dolari.
Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.
Potrivit datelor prezentate de companie în ultimul său raport financiar, în primele nouă luni ale acestui an vânzările totale de produse rafinate ale Petrom au crescut cu 9%, iar volumele vândute prin benzinării au crescut cu 4%.
Preţurile petrolului au crescut luni cu aproape 3% din cauza întreruperii producţiei la Sverdrup, în Norvegia, şi a escaladării războiului din Ucraina
Preţurile petrolului au crescut luni cu aproximativ 2 dolari pe baril, după informaţia privind oprirea producţiei de ţiţei la zăcământul Johan Sverdrup din Norvegia, care s-a adăugat la creşterile anterioare rezultate din escaladarea războiului Rusia-Ucraina, transmite Reuters.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent erau n creştere (la ora transmiterii ştirii) cu 1,85 USD, sau cu 2,6%, la 72,89 USD pe baril, în timp ce contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate din SUA au crescuT, cu 1,72 USD sau cu 2,57%, la 68,72 USD pe baril.
Equinor a spus că a oprit producţia de la zăcământul său de petrol Johan Sverdrup, cel mai mare din vestul Europei, din cauza unei întreruperi de curent pe uscat, fără un calendar clar pentru repornirea acestuia.
Preţurile petrolului şi-au extins câştigurile la ştirile privind întreruperile, care indică o posibilă înăsprire a pieţei ţiţeiului din Marea Nordului, a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo.
Aprovizionarea fizică cu ţiţei din Marea Nordului stă la baza contractelor futures Brent.
Preţurile au crescut, de asemenea, pe măsură ce războiul Rusiei din Ucraina a escaladat în weekend.
Într-o inversare semnificativă a politicii Washingtonului, administraţia preşedintelui Joe Biden a permis Ucrainei să folosească armele fabricate de SUA pentru a lovi adânc în Rusia, au declarat duminică doi oficiali americani şi o sursă familiară cu decizia.
Kremlinul a declarat luni că Rusia va răspunde la ceea ce a numit o decizie nesăbuită a administraţiei lui Biden, după ce a avertizat anterior că o astfel de decizie ar ridica riscul unei confruntări cu alianţa NATO condusă de SUA.
“Vânzările în segmentul de retail au înregistrat o creștere de 8% și au ajuns la 910.000 de tone de carburanți, în România, principala piață de comercializare a produselor obținute în rafinăria Petromidia. Creșterea a fost determinată de strategia de vânzări prin care Rompetrol direcționează mare parte a produselor către piața internă”, arată Rompetrol Rafinare, în raportul cu rezultatele financiare la nouă luni.
Compania s-a concentrat pe vânzările prin rețeaua proprie, mai profitabile, în condițiile în care piața angro din România pare că a fost alimentată și cu carburanți mai ieftini, din import, posibil din surse non-UE și fabricați inclusiv din țiței rusesc – am mai scris despre importurile de carburanți din India și Turcia.
“Vânzările en-gros au scăzut cu 38%, situându-se la un nivel de 386 de mii de tone, în primele nouă luni din 2024. Cantitățile vândute, în scădere, au fost influențate atât de nefuncționarea rafinăriei Petromidia la capacitate optimă, în prima parte a anului, dar și de volumele în creștere pentru produsele finite provenite din afara spațiului comunitar, la cotații scăzute, comparativ cu produsele obținute în rafinăriile europene”, arată compania.
În termeni financiari, cifrele au fost mai slabe decât anul trecut, inclusiv pe fondul ieftinirii carburanților.
“Cotațiile internaționale aferente produselor petroliere au consemnat o scădere față de aceeași perioadă a anului trecut, de 5%, atât la benzină, cât și la motorină”, arată compania.
Astfel, în perioada ianuarie – septembrie 2024, cifra de afaceri brută consolidată a segmentului de distribuție a înregistrat o valoare de 2,43 miliarde de dolari, în ușoară scădere, comparativ cu primele 9 luni din 2023 (2,5 miliarde), iar profitul operațional (EBITDA) al segmentului s-a menținut la un nivel asemănător anului trecut – 64,6 milioane de dolari (63,1 milioane anul trecut), iar rezultatul net a fost de circa 9,5 milioane de dolari (28 de milioane anul trecut).
La finalul lunii septembrie 2024, rețeaua de distribuție din România a ajuns la 1.328 de puncte de comercializare. Rețeaua include stațiile proprii, stațiile partener și stațiile mobile: expres, baze interne de 9 și 20 de metri cubi.
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol) care operează rafinăria Petromidia dar, indirect, prin Rompetrol Downstream, și rețeaua de benzinării, a înregistrat, în primele nouă luni din 2024, o cifră de afaceri brută de 3,57 de miliarde de dolari și un rezultat operațional (EBITDA) de circa 125 de milioane de dolari. Spre comparație, compania a obținut afaceri de 4,05 miliarde de dolari în primele nouă luni din 2023 și un profit operațional EBIDTA de 214 milioane de dolari. Compania a raportat pierderi la nouă luni, de 66 de milioane de dolari.
Rezultatele financiare au fost influențate de oprirea planificată a rafinăriei Petromidia, în perioada martie – mai 2024, dar și de alți factori, independenți de activitatea sa – volatilitatea cotațiilor pentru materii prime (țiței, biocomponent) și produse petroliere, respectiv evoluția marjelor de rafinare, înregistrate la nivel internațional, a anunțat compania.