Preţ carburanţi 2 iulie 2024. Petrom, lider pe piața carburanților din România, a ieftinit marți, pe data de 02 iulie 2024, benzina și motorina cu 4 bani pe litru, conform informațiilor prezentate de Economedia.
Schimbarea de preț apare la doar o zi după ce benzina și motorina s-au scumpit din cauza majorării accizelor, a doua scumpire de acest fel care se produce în 2024, după cea de la 1 ianuarie. Astfel, de la 1 iulie 2024, a avut loc o majorare de 43 de bani pe litru pentru benzină, și de 40 de bani pe litru pentru motorină.
De la 1 ianuarie 2024, prețurile au crescut după majorarea accizelor cu 29 de bani pe litru la benzină și cu 26 de bani pe litru la motorină.
Preţ carburanţi 2 iulie 2024. Stația Petrom Vitan, monitorizată de sursa citată, afișează marți, pe data de 02 iulie 2024, următoarele prețuri: 7,44 lei pentru un litru de benzină standard și 7,54 lei pe litru în cazul motorinei standard.
Conform peco-online, la stațiile Petrom din Buucurești, prețul unui litru de benzină standard este cuprins acum între 7,43 lei și 7,45 lei pe litru. În ceea ce privește motorina standard, prețurile se încadrează undeva între 7,52 lei și 7,55 lei pe litru.
Preţ carburanţi 2 iulie 2024. De luni, 1 iulie, în plin sezon de vacanțe, a intrat în vigoare a doua majorare de accize la carburanți, ceea ce va duce face ca prețul benzinei și motorinei să se majoreze cu aproximativ 40 de bani/litru.
Scumpirile înseamnă că fiecare plin făcut de la 1 iulie, calculat la un rezervor de 40 de litri, va duce în vistieria statului aproape 20 de lei în plus din accize.
În urma deciziei Guvernului de la finalul anului trecut, luni, motorina se va scumpi cu 40 de bani/l, iar benzina cu 43 de bani/l, ceea ce va însemna că şoferii vor scoate în plus din buzunar 16 lei, respectiv 17,2 lei pentru un plin. Asta după ce, din acelaşi motiv de politică fiscală, benzina s-a scumpit cu 29 bani/l, iar motorina, cu 26 bani/l, în ianuarie, scrie News.ro.
„În fapt, este o actualizare cu inflaţia. Este un demers prevăzut în directiva Uniunii Europene privind actualizarea accizelor”, a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.
Din preţul unui litru de combustibil, statul colectează 41%, prin TVA şi accize. Restul de 59% reprezintă partea producătorului şi distribuitorului.
Specialiștii se așteaptă ca scumpirea combustibililor să se propage mai departe și să ducă la creșteri de preț la alimente și servicii.
România se află pe locul al 3-lea in Uniunea Europeana în topul ţărilor cu cei mai ieftini carburanţi, după Bulgaria şi Malta.
Tot de la 1 iulie se așteaptă scumpiri la gaze naturale după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat o majorare de 19% a tarifelor de distribuție. De asemenea, 1 iulie 2024, salariul minim brut pe țară garantat în plată va crește de la 3.300 de lei la 3.700 de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 280 de lei în plus, net.