Preţ carburanţi 2022. Strategiile ţărilor europene pentru a ţine în frâu creșterea tarifelor la pompe

Statele europene au început să apeleze la diferite strategii pentru a controla creşterea preţurilor la carburanţi. Mai multe ţări au decis să renunţe la adăugarea biocarburanţilor în combustibili.
Filip Stan
22 iul. 2022, 12:04
Preţ carburanţi 2022. Strategiile ţărilor europene pentru a ţine în frâu creșterea tarifelor la pompe

Preţ carburanţi 2022. Adăugarea de biocarburanți în combustibili a devenit obligatorie în UE din 2007. Acestă măsură  crește și mai mult prețul la pompe, astfel că mai multe state membre au decis suspendarea acestei obligativități, potrivit ECONOMICA.NET. 

Reamintim că în România, obligația mixării biocarburanților cu carburanții a fost suspendată pe perioada stării de urgență generată de pandemie, dar acum este în vigoare.

Preţ carburanţi 2022. Cum vor ţările europene să scadă preţurile la combustibil

Citeşte şi Preţ carburanţi. Cea mai bună veste pentru şoferi înainte de weekend. Incredibil cât costă benzina şi motorina la pompă!

Până acum, patru state din Europa au decis să renunţe la obligația mixării bio cu  carburanții obișnuiți sau au redus din ținte. Este vorba despre Finlanda, Letonia, Germania și Cehia.

Finlanda avea un obiectiv de creștere treptată a biocombustibililor, până când se va ajunge la 30% în 2029. În plus, această ţara are o lege care impune o cotă de biocombustibili avansați de 2% în 2023, care va crește la 10% în 2030.

La 7 aprilie 2022 însă, guvernul finlandez a decis să reducă temporar cu 7,5 puncte procentuale, până la 12%, obligațiile de amestecare a biocarburanților în 2022 și 2023.

Reducerea obligației are drept scop scăderea prețurilor foarte ridicate ale combustibililor fosili și regenerabili.

De asemenea, Letonia încearcă să controleze creşterea preţurilor la carburanţi suspendând amestecul obligatoriu de biocarburanți pentru perioada 1 iulie 2022 – 31 decembrie 2023. În această perioadă, adăugarea de biocarburanți în benzină și motorină va fi voluntară. În Letonia, procentul obligatoriu de biocombustibil în motorină era de 6,5%.

În contextul războiului din Ucraina, Germania privește obligațiile privind înlocuirea treptată a combustibililor tradiționali cu biocombustibilii ca pe o amenințare în plus la securitatea alimentară. Astfel,  Ministerul Federal German al Mediului și Protecției Consumatorilor (BMUV) a publicat un document de reflecție care propune eliminarea completă a materiilor prime agricole din producția de biocombustibili până în 2030.

Citeşte şi Câtă benzină şi motorină consumă românii. Harta consumului de carburant pe autostrăzi şi drumuri naţionale, zonele nelocuite cu cel mai mare consum

Cehia a decis ca amestecul bio cu combustibili tradiționali să fie voluntar începând cu 1 iulie 2023. Această măsură a făcut parte dintr-un pachet legislativ adoptat de guvernul ceh în mai 2022 pentru a aborda problema creșterii galopante a prețului carburanților pentru autovehicule. Cu toate acestea, obligația furnizorilor de a reduce emisiile rămâne în vigoare.

Citeşte mai mult pe ECONOMICA.NET

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
România NU scapă de Călin Georgescu. Crin Antonescu aruncă bomba. Abia asta e periculos
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Tragedie aviatică pe ruta București-Zurich. Un avion a luat foc. Sunt raportate victime
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Dmitri Peskov neagă zvonurile despre divorțul Asmei al-Assad de Bashar al-Assad
MediaFlux
DEZVĂLUIRI din AVIONUL MORȚII! Detalii CUTREMURĂTOARE din cursa BUCUREȘTI ZURICH
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii