Preţ carburanţi 22 mai 2024. Concret, conform specialiştilor, vorbim despre o creştere a preţului la benzină standard cu patru bani pe litru. Dacă la începutul săptămânii benzina standard se vindea cu cel puţin 7,16 lei litrul, miercuri, 22 mai 2024, nu mai există benzinărie unde litrul de benzină standard să se comercializeze cu mai puţin de 7,2 lei.
Preţ carburanţi 22 mai 2024. Un litru de benzină standard a ajuns să coste între 7,2 şi 7,3 lei, în timp ce un litru de benzină premium costă, în continuare, între 7,76 şi 8 lei. De asemenea, un litru de motorină standard costă între 7,16 şi 7,25 lei, iar un litru de motorină premium costă între 7,54 şi 7,81 lei.
Nu în ultimul rând, preţul la GPL continuă să se menţină constant în intervalul 3,45-3,48 lei.
Administraţia Biden va elibera 1 milion de barili de benzină din rezervele strategice ale SUA, pentru a reduce preţurile la pompă înainte de 4 iulie
Administraţia Biden va elibera 1 milion de barili de benzină din rezervele deţinute în nord-estul Statelor Unite, pentru a reduce preţurile la pompă înainte de vacanţa din 4 iulie şi sezonul călătoriilor de vară, transmite CNBC.
”Prin eliberarea acestei rezerve strategice între Ziua Memorialului şi 4 iulie, asigurăm fluxuri suficiente de aprovizionare către [regiunea] tri-statală şi nord-est, într-un moment în care americanii muncitori au cea mai mare nevoie de ea”, a spus secretarul pentru Energie, Jennifer Granholm, într-o declaraţie de marţi.
Contractele futures pentru benzină au crescut cu 19% în acest an, deoarece preţurile petrolului au urcat din cauza reducerii producţiei de către OPEC şi a temerilor că războiul Israel-Hamas ar putea declanşa un conflict mai larg din Orientul Mijlociu, care să perturbe aprovizionarea.
Creşterea preţurilor energiei a stârnit speculaţii în aprilie că administraţia Biden ar putea accesa rezerva strategică de petrol din Texas şi Louisiana, înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie.
Consilierul economic al Casei Albe, Lael Brainard, a declarat luna trecută că administraţia ”se va asigura că preţurile gazelor rămân accesibile”.
Dar preţurile gazelor s-au redus în ultimele săptămâni, deoarece cotaţia petrolului s-a retras de la maximele înregistrate în aprilie, când traderii au licitat contracte futures pe ţiţei din cauza temerilor că Israelul şi Iranul, membru OPEC, erau în pragul războiului.
Preţurile benzinei la pompă au fost în medie de 3,59 USD pe galon la nivel naţional, marţi, cu aproximativ 4 cenţi mai mari decât media de un an în urmă, dar mai mici decât luna trecută, potrivit asociaţiei pentru şoferi AAA.
Deşi preţurile benzinei au scăzut în ultima lună, inflaţia mai largă a rămas încăpăţânată, supărând consumatorii.
Retailerii şi terminalele vor primi benzina cel târziu pe 30 iunie, potrivit Departamentului pentru Energie. Benzina va fi eliberată în cantităţi de 100.000 de barili, pentru a asigura un proces de licitaţie competitiv, care maximizează impactul asupra preţurilor la pompă, potrivit DOE.
Vânzarea de benzină are loc în momentul în care rezerva strategică de petrol a scăzut la cel mai redus nivel din ultimele decenii.
Administraţia Biden a eliberat 180 de milioane de barili de petrol din rezerva strategică în 2022, deoarece preţurile energiei au crescut în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
Se scumpesc carburanții de la 1 iulie. Benzina și motorina sunt cele mai comune tipuri de combustibili utilizați pentru alimentarea vehiculelor cu motoare cu ardere internă. Benzina va costa cu 43 de bani mai mult decât în prezent, iar motorina se va scumpi și ea cu 40 de bani.
Astfel, costul unui plin pentru cei care alimentează cu motorină va crește cu aproximativ 20 de lei, în timp ce cei care utilizează benzină vor trebui să scoată din buzunar aproape 21 de lei în plus.
Citeste si Guvernul Ciolacu are deja gata măsurile care protejează consumatorii împotriva scumpirilor mascate
Accizele la carburanți s-au scumpit, în 2024, de două ori până în prezent și urmează o a treia scumpire de la 1 iulie. Procentru de majorare a fost acelși, 33%
Iar majorarea de la 1 iulie este posibil să nu fie ultima de anul acesta, întrucât aceasta ar putea este doar o creștere generată de taxele impuse de stat. Condițiile de piață ar putea duce la noi majorări.
Se așteaptă ca aceste scumpiri să contribuie la o creștere generală a prețurilor, având un efect de domino asupra costurilor de transport și, implicit, asupra prețurilor produselor de larg consum.
Benzina este un lichid inflamabil, obținut prin distilarea petrolului brut și procesul de reformare catalitică. Este folosită, în principal, în motoarele cu aprindere prin scânteie (motoare pe benzină).
Avantaje:
Eficiență energetică: Benzina are o ardere rapidă și produce o cantitate mare de energie, oferind o bună performanță a motorului.
Pornire rapidă: Motoarele pe benzină pornesc ușor, chiar și la temperaturi scăzute.
Mai puțin zgomot: Motoarele pe benzină sunt, în general, mai silențioase comparativ cu cele pe motorină.
Dezavantaje:
Cost: Benzina este, de obicei, mai scumpă decât motorina.
Eficiență pe termen lung: Consumul de benzină este mai mare în comparație cu motorina pentru aceeași distanță parcursă.
Motorina este un combustibil mai dens, obținut tot prin rafinarea petrolului brut. Este utilizată în motoarele cu aprindere prin compresie (motoare diesel), care sunt comune în camioane, autobuze și unele automobile.
Avantaje:
Eficiență de consum: Motoarele diesel sunt mai eficiente la consumul de combustibil, parcurgând distanțe mai lungi cu aceeași cantitate de combustibil comparativ cu motoarele pe benzină.
Durabilitate: Motoarele diesel tind să fie mai durabile datorită construcției robuste.
Cuplu mare: Motorina oferă un cuplu mare la turații scăzute.
Dezavantaje:
Poluare: Motorina produce mai multe emisii de oxizi de azot (NOx) și particule fine, care sunt nocive pentru mediu.
Zgomot și vibrații: Motoarele diesel sunt, în general, mai zgomotoase și vibrează mai mult față de motoarele pe benzină.